Organizare

Cum amenajezi cămara de alimente de acasă

Ieșirea din sezonul rece te îndeamnă să iei casa de la un capăt la celălalt, în căutarea locurilor în care ar fi nevoie de reparații sau chiar de reamenajare. Dacă până acum nu ai dat foarte multă atenție acestui capitol, s-ar putea ca amenajarea cămării să îți ofere, de acum înainte, numeroase avantaje. De la posibilitatea de a găti folosind legume și fructe conservate, pâna la oportunitatea de a avea spații de depozitare pentru obiectele pe care nu le folosești zi de zi. Pe măsură ce vei determina exact care sunt nevoile tale, vei putea obține nu doar o cămară utilă, ci chiar un spațiu agreabil, care să completeze atmosfera casei. 

Cum mobilezi și utilezi spațiul

Ca orice alt proiect pe care îl pui la punct în casa ta, amenajarea cămării nu trebuie începută în grabă. Ideal ar fi să dispui de un subsol pe care să îl amenajezi corespunzător, dar poți pune la punct o cămară cu adevărat utilă și dacă locuiești într-un apartament. Printre elementele indispensabile unui spațiu de depozitare, pentru ca rezultatul muncii tale să fie unul demn de eforturile depuse, se numără:

  • un corp de rafturi metalice;
  • un suport pentru vinuri;
  • lădițe de lemn;
  • coșuri de răchită;
  • cutii metalice sau de plastic;
  • borcane și sticle.

amenajare camara

Rafturile destinate depozitării borcanelor, cutiilor și sticlelor trebuie să aibă înălțimi diferite. Astfel, vei putea grupa inteligent recipientele similare și nu vei face risipă de spațiu. Un corp de mobilier cu rafturi prea lungi nu îți va fi util în momentele când vei vrea să ajungi la borcanele depozitate foarte în spate. De asemenea, deși poate părea util să concepi un corp înalt până la tavan, accesul către ultimele rafturi ale acestuia ar putea fi anevoios. 

După ce ai amplasat corpul cu rafturi, polițele și alte elemente de mobilier suspendate, va trebui ca acestea să fie vopsite, pentru ca umezeala să nu le afecteze odată cu trecerea timpului. Intervalul ideal pentru uscare este de cel puțin șapte zile, din cauza aerului puțin oxigenat dintr-un asemenea mediu. În cazul unei cămări de apartament, timpul se poate înjumătăți, dar numai cu condiția de a asigura o bună circulație a aerului. 

Mobilier camara

Ce reguli de siguranță și igienă aplici

Pentru că în această încăpere adăpostești preponderent alimente, cămara se supune unor reguli aparte față de o debara obișnuită sau față de alte camere din casa. Astfel, va trebui să ancorezi bine în perete corpul cu rafturi și polițele, pentru a compensa greutatea mare pe care acestea trebuie să o suporte. De asemenea, pe fiecare dintre rafturi trebuie așezată o folie din hârtie, pentru ca umiditatea să nu favorizeze apariția mucegaiului. Folia de hârtie va asigura un mediu mai curat decât celofanul și va putea fi înlocuită cu ușurință de fiecare dată când se va deteriora. 

Siguranța tuturor celor care intră în cămară depinde de existența unui bec, iar ideal ar fi să folosești unul cu senzori de mișcare, pentru a putea pătrunde în încăpere chiar și cu mâinile ocupate. În cazul în care debaraua are o fereastră, ea trebuie dotată cu o plasă deasă, care să nu permită ca insectele să pătrundă și să ajungă la cutiile cu mălai sau cu făină. Curățenia este foarte importantă pentru cămară, iar de fiecare dată când vei igieniza rafturile, pereții și pardoseala din acest loc, alege să folosești produse pe bază de clor, care combat eficient mucegaiul. Ulterior, va trebuie să aerisești foarte bine încăperea. 

Cum asezi proviziile pe rafturi

Cum așezi proviziile pe rafturi

După ce ai pus la punct cămara, va urma momentul de a desăvârși acest decor, prin umplerea cu provizii a rafturilor și a spațiilor de depozitare. Pentru aceasta, va trebui să ții cont de câteva reguli care te vor ajuta să duci la capăt întreaga operațiune, dar și să te asiguri că produsele vor rezista cât mai mult timp și în condiții de igienă deplină. Iată cum trebuie să faci așezarea în cămara ta:

  • economisește spațiul de pe rafturi și pune legumele în coșurile de răchită sau în lădițele de lemn;
  • așază conservele de casă, cu dulcețuri, cu magiunuri și cu zacuscă, pe rafturile cele mai de jos, unde temperatura este mai scăzută;
  • păstrează rafturile intermediare pentru murături, care au, astfel, șanse mai mari de a fermenta optim;
  • așază pe rafturile superioare produse care nu au de suferit din cauza luminii, cum ar fi fructele uscate, ceaiurile, făina, mălaiul, lintea sau orezul;
  • ține detergenții și săpunul pe polițe separate, de unde alimentele să nu poată împrumuta miresme florale;
  • folosește cutiile metalice pentru depozitarea sculelor electrice, uneltelor de tâmplărie sau a altor obiecte de uz casnic pe care le utilizezi mai rar. 

Cămara ta se va dovedi un loc foarte folositor pentru toți cei ai casei, dar aceasta numai dacă vei da atenție sfaturilor de mai sus. 

Ultima editare: 25 iunie 2020

Cristina Pop

Pasionată de cifre și scris în aceeași măsură, Cristina a reușit să își construiască o viață care o face fericită. Îi place să petreacă timp de calitate alături de oameni care o inspiră. E de părere că nu doar cei care ne înconjoară ne fac viața mai bună, ci și spațiile amenajate creativ, așa că pasiunea pentru design interior a venit firesc și o explorează și prin scris.
Back to top button