Utile

Apartament în bloc vechi sau în bloc nou? Care sunt avantajele și dezavantajele fiecăruia

Achiziționarea unei locuințe nu reprezintă doar un pas important în evoluția ta, ci și o investiție financiară considerabilă. De aceea, de obicei, până la încheierea tranzacției propriu-zise, este nevoie de o anumită perioadă în care să studiezi ofertele pieței, să te consulți cu membrii familiei, să pui în balanță avantajele și dezavantajele fiecărei variante de imobil pe care o iei în considerare.

Unul dintre aspectele la care probabil te gândești dacă intenționezi să cumperi în curând un apartament este ce fel de bloc să alegi – unul vechi sau unul nou? Desigur, fiecare are puncte tari și puncte slabe, pe care este bine să le cunoști înainte de a lua o decizie finală.

Apartament în bloc vechi – avantaje și dezavantaje

Cu siguranță, un bloc nou câștigă dacă iei în calcul aspectul exterior, dar acest lucru nu înseamnă că un bloc vechi nu are avantaje.

Care sunt avantajele unui bloc vechi

Unul dintre avantajele pe care le poți lua în considerare în cazul unui bloc vechi este reprezentat de localizarea acestuia. În timp ce majoritatea blocurilor noi sunt situate în zone periferice, cele vechi sunt amplasate inclusiv în centrele orașelor. Acest aspect ar putea fi cu atât mai important în cazul în care nu dispui de o mașină personală cu care să te deplasezi de la periferie spre destinațiile unde trebuie să ajungi. 

Un alt detaliu care poate fi important este prezența, în cazul blocurilor vechi, a bucătăriei separate, mai ales că, în multe dintre blocurile noi, bucataria și livingul formează un spațiu comun. Dacă vrei să ai parte de intimitate atunci când te relaxezi în camera de zi sau dacă gătitul face parte din pasiunile tale și ai nevoie de o încăpere clar delimitată pentru a încerca cele mai noi rețete, este posibil ca un bloc vechi să îți ofere ceea ce ai nevoie. 

Avatanjele unui bloc vechi

Care sunt dezavantajele unui bloc vechi

Dacă alegi să îți cumperi un apartament într-un bloc vechi, ar trebui să fii pregătit pentru o serie de renovări, care vor necesita serioase investitii financiare și de timp din partea ta. Cel mai probabil, va trebui să înlocuiești ferestrele, parchetul, gresia, faianța, lustrele, ușile și să zugrăvești pereții, pentru a obține confortul dorit în noua ta locuință. În cazul unui bloc nou, nu va mai trebui să faci aceste lucruri, mai ales că, de cele mai multe ori, cumpărătorul este cel care alege finisajele.

Un alt dezavantaj al blocurilor vechi este faptul că instalațiile sanitare și electrice sunt deseori neschimbate de foarte mulți ani. Acest lucru implică atât o performanță scăzută, dar și un nivel redus al siguranței. Dacă vei vrea să înlocuiești țevile din locuința ta, va fi nevoie de multe eforturi, mai ales că au legătură și cu cele din casele vecinilor. 

Dezavantaje bloc vechi

Apartament în bloc nou – avantaje și dezavantaje

Un bloc nou înseamnă modernitate, designul și utilitățile acestuia fiind adaptate vremurilor actuale și stilului de viață care s-a schimbat semnificativ în ultimii ani. Însă acest lucru nu înseamnă că o locuință într-un bloc nou nu prezintă și dezavantaje.

Care sunt avantajele unui bloc nou

Un avantaj principal al blocurilor noi este faptul că au pereții izolați și centrală termică proprie. Astfel, este asigurată temperatura optimă – cea pe care tu o alegi – din locuință pe timpul iernii, dar fără pierderi de căldură. Izolația ajută la economisirea consumului de energie și la reducerea cheltuielilor din timpul sezonului rece, dar și la prevenirea deteriorării pereților prin apariția de mucegai sau igrasie. În cazul multor blocuri vechi, izolația nu există, așa că va trebui să te ocupi tu însuți de ea, iar centrala nu este proprie fiecărei locuințe, ci la comun. 

Un alt avantaj de care poți ține cont face referire la spațiul din locuință și la eventualele modificări pe care vei vrea să le faci în aceasta. Într-un bloc vechi, ai nevoie de aprobări dacă dorești să spargi vreun perete, indiferent care ar fi acela. În schimb, într-un bloc nou, poți face orice modificare dorești fără aprobare, aceasta fiind necesară doar dacă vrei să acționezi asupra pereților de rezistență

Avantaje bloc vechi

Care sunt dezavantajele unui bloc nou

Un dezavantaj al blocurilor noi ar putea fi prețul locuințelor, care este mai mare decât în cazul blocurilor vechi, deoarece materialele și instalațiile folosite sunt de ultimă generație. Totuși, având în vedere că nu va fi nevoie să renovezi pereții sau să înlocuiești diverse elemente, acesta se poate dovedi rezonabil în raport cu beneficiile oferite. 

Un alt dezavantaj este legat de poziționarea periferică a blocurilor noi, care implică și o infrastructură slab dezvoltată. În apropierea acestora, este posibil să nu găsești, cel puțin la momentul actual, magazine, școli, grădinițe, oficii de muncă sau rețele de transport în comun, iar deplasarea către zonele în care ele se află poate fi dificilă. 

Dezavantaje bloc nou

Atât blocurile vechi, cât și cele noi prezintă avantaje și dezavantaje, de care este bine să ții cont în momentul în care îți cauți o nouă locuință. Gândește-te mai întâi la ce criterii vrei să îndeplinească aceasta pentru a răspunde nevoilor tale, apoi caută cele mai bune variante pentru tine. Achiziționarea unui apartament este o investiție importantă și cu efecte pe termen îndelungat, așa că rezervă-ți timpul de care ai nevoie pentru a lua cea mai bună decizie.

Ultima editare: 16 iunie 2020
Back to top button