Profesioniști

Cum construiești o casă pe care să o vinzi rapid – reguli de care să ții cont

Construirea unei case pe cont propriu este un proces destul de complicat, mai ales dacă e prima dată când ai o astfel de experiență și, în plus, vrei ca după ce este gata să o vinzi, nu să o păstrezi pentru tine. Primul lucru pe care este indicat să-l faci este să apelezi la specialiști, nu la prieteni, care pot avea cele mai bune intenții, dar care nu sunt experți în domeniul construcțiilor. Sigur, te poți sfătui în anumite privințe, mai ales dacă amicii au mai trecut prin așa ceva, dar nu lua drept reguli stricte ceea ce ei îți recomandă. 

În cele ce urmează, ți-am pregătit un scurt ghid despre etapele construirii unei case pe cont propriu, aspectele la care este bine să te gândești încă dinainte de a începe ridicarea clădirii, ce avantaje ai atunci când construiești pe cont propriu și cum poți, mai departe, să vinzi rapid casa pe care ai realizat-o. 

Ce să faci înainte să construiești casa – sfaturi utile
Care sunt etapele construirii unei case
De ce să construiești casa pe cont propriu
sa vinzi casa pe cont propriu sau printr-o agentie imobiliara. Sunt anumite aspecte care pot crește prețul unei locuințe și pe care este bine să le iei în calcul înainte de a o construi. În continuare, îți prezentăm câteva dintre recomandările specialiștilor, de care este bine să ții cont dacă vrei să fie o investiție eficientă și cu rezultatele pe care ți le dorești.

Terenul pe care vei construi casa

 

sfaturi pentru construirea unei case

 

Primul și cel mai important este terenul. Mai înainte de orice, asigură-te că ai toate actele în regulă, că nu sunt moștenitori sau alte chestiuni legale care te-ar putea împiedica să construiești și, pe mai departe, să vinzi. Apoi, ține cont de zona în care se află viitoarea construcție. De exemplu, dacă este vorba despre un oraș, zonele centrale ori rezidențiale sunt întotdeauna mai scumpe decât cele de la periferie. Gândește-te din start la scopul pentru care construiești casa: pentru locuire permanentă sau ca destinație de vacanță. 

Apoi, în funcție de tipul solului (vei avea nevoie de un studiu geotehnic) și numai cu ajutorul specialiștilor în domeniu, vei putea opta pentru un anume design, vei ști dacă vei putea amenaja o grădină, o terasă ori o curte interioară, elemente care țin, de fapt, de peisagistică. Acestea din urmă sunt foarte importante și pot crește valoarea finală a construcției. Planificarea peisagistică se face, de regulă, împreună cu planul de construcție al casei. 

Lucrează cu specialiști în domeniu

 

avantajele construirii unei case

 

Mai ales dacă ești la prima experiență de acest fel, este indicat să nu construiești în regie proprie, ci să apelezi la specialiștii în domeniu, pentru a construi o casă sigură și care să răspundă standardelor de calitate. Înainte de a începe construirea casei, studiază piața, alege mai multe oferte convenabile și vezi care dintre ele s-ar potrivi cel mai bine pentru ce vrei tu să faci. Este în regulă să te sfătuiești și cu prietenii, dar nu lua recomandările lor ca pe niște reguli, mai ales dacă nu sunt experți în construcții. 

Gândește-te că tu vrei să vinzi casa cât mai repede după ce ai finalizat-o. Prin urmare, este esențial ca lucrările să fie de calitate, să nu se întindă pe o perioadă de timp mult peste cea necesară și să nu implice costuri nejustificate. Din acest punct de vedere, însă, oricât de buni profesioniști ar fi cei cărora le încredințezi construirea casei, tot va trebui să supraveghezi șantierul și să te asiguri că lucrurile merg în direcția corectă. 

Organizează-ți bugetul în mod inteligent

Un alt aspect la care este bine să te gândești înainte de a construi casa este organizarea bugetului. În primul rând, reține că, oricât de eficient te-ai organiza și oricât de prevăzător ai fi, cheltuielile suplimentare sunt inevitabile. Specialiștii recomandă ca, pe lângă banii din contul destinat investiției, să dispui întotdeauna și de cash.  

Apoi, stabilește o marjă între suma cea mai mică și cea mai mare pe care ți-o poți permite pentru achiziționarea materialelor și ține cont de sfaturile constructorilor, ca să te asiguri că raportul calitate-preț este unul corect. În felul acesta, nu vei avea costuri inutile care să-ți depășească bugetul estimat. 

Condițiile de mediu și materialele de construcție

 

idei pentru construirea unei case

 

Condițiile de mediu sunt foarte importante în momentul în care vrei să construiești o casă. Una este să ridici o locuință într-un oraș de câmpie, unde temperaturile sunt moderate chiar și iarna, iar nivelul de umiditate nu este foarte ridicat și alta este să construiești într-o zonă de munte. 

În funcție de teren, arhitecții, inginerii și constructorii la serviciile cărora este recomandat să apelezi te vor sfătui și în legătură cu orientarea casei (spre nord, sud etc.), îți vor indica ce materiale este bine să folosești, ce metode de izolare eficiente ai la îndemână, precum și ce sisteme de încălzire ar fi potrivite pentru viitoarea casă. La fel de importante sunt materialele utilizate la izolarea acoperișului, montarea țiglelor, a burlanelor, a jgheaburilor și, în general, toate sistemele care permit circulația corectă a apei. Toate aceste lucruri au impact asupra prețului pe care îl vei putea cere la final cumpărătorului. 

Izolarea și nivelul umidității 

O casă neizolată, cu sistem de încălzire central, de pildă, este mai ieftină decât una care este izolată inclusiv la nivelul acoperișului, are un sistem de încălzire radiant, prin pardoseală, de exemplu, sau sisteme de degivrare pentru trepte, terasă și curtea interioară. 

Izolarea casei, sistemul de încălzire, calitatea ușilor și a ferestrelor care trebuie să se închidă etanș, ventilația corectă a clădirii sunt importante pentru menținerea unui nivel de umiditate optim în interior, adică între 40-70%, cum recomandă specialiștii de la National Institute of Health din Statele Unite. 

Umiditatea, la rândul ei, este unul dintre factorii care influențează temperatura interioară. De exemplu, iarna, o umiditate crescută va accentua senzația de frig, pentru că organismul nu are nevoie de răcoare, deci nu transpiri, iar moleculele de apă din aer se prind de hainele pe care le porți și vei avea senzația de răcoare, în loc să te încălzești. 

Accesul la utilități și infrastructura din zonă

Unul dintre aspectele importante pe care cumpărătorii îl iau în calcul atunci când caută o casă este accesul la utilități și infrastructura din zonă. Racordarea la gaze, la electricitate, canalizarea sunt esențiale. Sunt lucruri care nu țin în totalitate de tine, ci și de administrația locală, dar pe care trebuie să le iei în calcul înainte de a începe construirea casei. 

Apoi, la fel de important este accesul la mijloacele de transport în comun, dacă în apropiere există o parcare ori poate fi amenajat un astfel de spațiu, dacă locuința poate fi dotată și cu garaj propriu. 

Alege modalități eficiente pentru securitatea casei

Zona în care construiești este relevantă în ceea ce privește securitatea casei, iar viitorul cumpărător va lua în calcul inclusiv acest aspect. Documentează-te bine înainte și vezi ce variante ai la îndemână: construirea unui gard înalt, poartă solidă, uși securizate și montarea unor sisteme de alarmă conectate la departamentele speciale ale poliției, supraveghere video. 

Tot pentru asigurarea securității casei sunt recomandate și sistemele inteligente de iluminat, mai ales dacă este vorba de o locuință care are curte. Acestea înseamnă LED-uri care se aprind și se închid în funcție de anumiți senzori de lumină sau de poziție și chiar coordonarea funcționării acestora cu ajutorul smartphone-urilor. Un alt aspect care ține de securitate este montarea unor senzori de gaze sau alarme pentru incendii și inundații. 

Care sunt etapele construirii unei case

Principalele etape în ceea ce privește construirea unei case pe cont propriu sunt documentarea, proiectarea și execuția. Mai jos, vorbim, pe scurt, despre fiecare în parte. 

Cum îți construiești o casă – documentarea

 

etapele construirii unei case

 

Documentarea este primul pas pe care trebuie să-l faci ca să te asiguri că vei realiza o casă așa cum ai visat, pe care să poți obține, ulterior un preț bun, astfel încât să-ți amortizezi investiția și să ai și profit. La rândul ei, această etapă se referă la mai multe aspecte, cum ar fi:

  • modelul casei – este foarte important cui te adresezi, ca să știi cu ce atuuri să ieși în față și cumpărătorul să aleagă casa ta, nu a vecinului care poate vinde și el; îți poți stabili anumite repere cum ar fi: 
  • vârsta – dacă sunt tineri, atunci vor dori o casă modernă, nonconformistă, cu un design inedit; dacă sunt mai în vârstă, este posibil să fie conservatori și atunci poate este potrivit un stil rafinat și elegant; 
  • nevoile cumpărătorului – una dintre întrebările pe care trebuie să ți le pui în momentul în care construiești o casă pentru a o vinde ulterior este: „Ce își dorește cumpărătorul?”; în ceea ce privește modelul casei, dacă te adresezi, de pildă, unui public doritor de liniște, care vrea să se îndepărteze de peisajul urban, atunci un stil rustic sau tradițional poate fi alegerea potrivită; dacă posibilul cumpărător este singur sau dacă are o familie, stabilește regimul de înălțime: parter, etajul 1, etajul 2, mansardă, balcoane sau fără.
  • structura casei – ca să iei o decizie înțeleaptă în ceea ce privește structura casei, este recomandat să iei în calcul un aspect simplu: o construiești pentru locuire permanentă sau ca destinație de vacanță; dacă e vorba despre prima situație, atunci este bine să alegi structura din cărămidă sau metalică, iar în al doilea caz, structură din lemn; aici depinde foarte mult de factorii de mediu și de tipul terenului pe care construiești, iar sfaturile specialiștilor în construcții este vital; 
  • materialele din care este construită casa – mai ales dacă nu ai niciun fel de experiență în domeniul construcțiilor, este bine să apelezi la recomandările specialiștilor – arhitecți, ingineri proiectanți, ingineri executanți – și alege materiale de calitate, chiar dacă sunt mai scumpe.

Cum îți construiești o casă – proiectarea

 

proiectarea unei case

 

După ce ai terminat cu documentarea, urmează etapa proiectării casei. Acum este momentul în care trebuie să te înarmezi cu răbdare, pentru că partea cea mai grea nu este proiectarea în sine, ci obținerea autorizațiilor și a documentelor necesare pentru a construi casa. Iată ce ai de făcut în această etapă:

  • certificatul de urbanism – este documentul pe care va trebui să-l obții de la primăria localității în care construiești casa; în acest act sunt menționate informații importante, cum ar fi care este poziția casei sau regimul de înălțime; vei plăti o taxă stabilită la nivel local în funcție de suprafață, zona în care construiești, dacă este la oraș sau la sat;
  • studiul geotehnic – se referă la structura solului (adâncimea maximă de îngheț, adâncimea pânzei freatice, stabilitatea solului, riscul de alunecări); studiul te ajută să știi dacă poți construi o casă cu multe etaje sau doar cu parter;
  • proiectarea – va trebui să te adresezi unor firme specializate în proiectări; arhitectura, rezistența, instalațiile, pentru toate există planuri care sunt baza proiectării casei; proiectarea este realizată de un arhitect și un inginer;
  • avize și autorizații – avizele sunt solicitate de către primăria localității respective, prin Certificatul de Urbanism (apă, gaze, electricitate, canalizare, Inspectoratul pentru Situații de Urgență etc.); autorizația de construire este ultimul document de care ai nevoie pentru a începe să construiești casa și trebuie să îl soliciți de la Biroul de Urbanism.

Cum îți construiești o casă – execuția

 

executia unei case

Ultima etapă, atunci când vrei să construiești o casă, se referă la execuție, iar aceasta la rândul ei, constă în trei pași: „la roșu”, „la gri” și „la cheie”. Iată, pe scurt, despre ce este vorba:

  • construcția la roșu – este legată de realizarea fundației, a centurii, turnarea plăcii peste parter, construirea până la șarpantă;
  • construcția la gri – este etapa în care se construiește acoperișul și se realizează sistemul de termoizolare, de instalații și se montează tâmplăria la exterior;
  • construcția la cheie – se referă la finisajele interioare și exterioare, se pun ușile pe interior și se utilează casa. 

De ce să construiești casa pe cont propriu

 

bugetul pentru construira unei case

 

Înainte de a construi o casă pe cont propriu cu scopul de a o vinde, îți pui întrebarea dacă este rentabil să te înhami la un astfel de proiect sau dacă nu este mai eficient să cumperi una gata făcută. Mai jos vorbim despre câteva avantaje și aspecte mai puțin plăcute pe care e bine să le pui în balanță în momentul în care iei o decizie în acest sens:

Avantaje

  • casa va fi ce îți dorești – rezultatul va fi pe măsura standardelor tale; poți face unele modificări pe parcurs, în funcție de buget și de recomandările specialiștilor aleși să lucreze cu tine;
  • flexibilitate foarte mare – poți începe casa când dorești și să o termini când poți; nu ai presiunea timpului; tu ești cel care face planul și stabilește deadline-urile;
  • siguranța că lucrezi cu profesioniști – tu alegi specialiștii cărora le încredințezi proiectul; cu o bună documentare în prealabil, poți avea siguranța că alegi cea mai bună echipă; 
  • posibilitatea de a negocia – ca să nu depășești bugetul alocat construirii casei, dedici timp analizei prețurilor de pe piață în ceea ce privește serviciile firmelor de construcții; apoi, poți negocia serviciile cu firma aleasă și să semnezi contracte în prealabil, astfel încât toate lucrările să fie realizate cu respectarea legii. 

Dezavantaje

  • responsabilitate foarte mare – dacă nu ai absolut deloc experiență în domeniu, va trebui să acorzi foarte mult timp documentării și planificării construirii casei; responsabilitatea îți aparține în totalitate în ceea ce privește alegerea firmei de construcții și supravegherea lucrărilor;
  • prețuri fără reducere – materialele pe care le vei folosi vor fi la prețul de la raft, pentru că nu cumperi cantități mari, chiar dacă de achiziționarea lor se va ocupa firma de construcții; prin urmare, pot fi cheltuieli ceva mai mari decât ai estimat; 
  • birocrația – când vine vorba de construirea unei case pe cont propriu, pleci la drum cu asumarea faptului că de unul singur va trebui să obții toate avizele și autorizațiile necesare sau ai posibilitatea să angajezi o firmă; acestea înseamnă drumuri și răbdare, pentru că, dacă nu știi de la bun început ce acte îți trebuie, poți avea neplăcerea ca dosarul tău să nu fie aprobat de autorități și să nu poți construi.

Cum vinzi rapid casa construită pe cont propriu

 

cum vinzi rapid o casa

 

Ca să poți vinde cât mai repede casa construită pe cont propriu și la un preț bun, care să-ți acopere investiția, este bine să ții cont de câteva reguli, cum ar fi cele de mai jos:

  • evaluarea casei – înainte de a vinde, apelează la experți pentru a face o evaluare corecta a casei; prețul locuinței depinde, printre altele, de: zona în care se află, facilitățile oferite, infrastructură, branșamente, accesul la mijloacele de transport, amenajări (pivniță, mansardă, garaj, grădină, terasă), design, sistemele de încălzire, izolare, securitate; 
  • alegerea modului în care o vinzi – în ceea ce privește modul în care vrei să vinzi locuința, poți publica un anunt de vanzare a casei pe un site specializat sau să apelezi la serviciile unei agenții imobiliare;
  • negocierea prețului – chiar dacă apelezi la serviciile unei agenții imobiliare, este recomandat să te implici personal când vine vorba de vânzarea casei; e bine să ții cont de regulile de baza ale negocierii, ca să obții un preț corect și să atragi cei mai buni posibili cumpărători; 
  • vizibilitatea – fotografiile de cea mai bună calitate, descrierile amănunțite sunt foarte importante pentru cumpărătorul care este atent până și la detaliile care poate ție ți se par irelevante; fă-ți cunoscută intenția pe toate mijloacele sigure de comunicare;
  • disponibilitate – fii pregătit pentru orice întrebare pe care ți-o poate adresa cumpărătorul și fii disponibil să poată comunica oricând cu tine, direct.

Atunci când vrei să construiești o casă pe cont propriu și îți propui să o vinzi rapid, după aceea, este bine să te gândești de la început la aspectele care îl pot atrage pe cel mai bun cumpărător. Aceasta, ca să obții un preț care să-ți acopere investiția. Apelează la echipe de profesioniști pentru lucrări și supraveghează șantierul, astfel încât locuința să răspundă celor mai înalte standarde de calitate. Apoi, ține cont de cele câteva reguli prezentate mai sus, ca să poți vinde rapid casa. 

Sursa foto: Shutterstock

Ultima editare: 16 iunie 2020
Back to top button