Design Interior

Amenajare și mobilare dormitor mic, de bloc sau casă: culori, piese de mobilier și obiecte decorative

Dormitorul este camera unde te odihnești și te încarci cu energie pentru ziua care urmează. De aceea, modul în care acesta este amenajat este foarte important. Aspectul camerei în care te afli – culorile folosite, mobilierul ales, modul de aranjare – nu contează doar din punct de vedere estetic, ci are un impact și asupra stării tale de spirit. 

Amenajarea unui dormitor mic de bloc (sau casă) poate fi o adevărată provocare, deoarece va trebui să faci alegerile potrivite, astfel încât să obții maximul, atât din punct de vedere vizual, cât și practic. În continuare, îți prezentăm câteva idei de amenajare dormitor și mobilare dormitor mic, indiferent dacă este la casă ori la bloc.

  • Amenajare dormitor mic: aspecte generale
  • Idei de amenajare dormitor mic: stilurile pe care le poți aborda
  • Mobilare dormitor mic și amenajare, în funcție de tipul locuinței
  • Amenajare și mobilare dormitor mic, în funcție de cine îl folosește
  • Idei de amenajare dormitor mic cu canapea, pentru a economisi spațiu
  • 5 trucuri de care să ții cont înainte de a te apuca de amenajarea unui dormitor mic de bloc sau de casă
  • 5 greșeli pe care le poți face în amenajarea unui dormitor mic
  • Inspiră-te vizionând poze cu dormitoare frumoase și imagini cu dormitoare mici

Amenajare dormitor mic: aspecte generale

Un dormitor mic nu reprezintă neapărat un dezavantaj pentru o locuință, deoarece, dacă faci alegerile corecte în ceea ce privește culorile, mobilierul și obiectele decorative, nici măcar nu îți vei mai da seama că încăperea nu are, de fapt, dimensiunile pe care ți le-ai dori. 

Dacă iei în calcul câteva detalii de amenajare  a unui dormitor mic de bloc sau casă, poți crea cu succes iluzia unui dormitor mai mare. Iată câteva sfaturi pentru amenajarea unui dormitor mic de bloc.

Amenajare dormitor mic de bloc sau casă: culori recomandate

Culoarea – atât a pereților, cât și a celorlalte obiecte din cameră – poate avea un efect vizual de mărire a spațiului de odihnă. De preferat este să alegi culori și nuanțe neutre sau pale pentru amenajarea unui dormitor mic de bloc, dar și să adaugi, în zonele pe care le vrei evidențiate, pete de culoare, pentru a crea un contrast. Astfel, acesta va atrage atenția și nu dimensiunile reduse ale încăperii. 

➡️ Casa visurilor tale, pe care o poți amenaja după bunul plac, te așteaptă pe site-ul Storia.ro, platforma care îți aduce mai multă claritate în procesul imobiliar, precum și aproape 200.000 de anunțuri de la proprietari, dezvoltatori imobiliari și agenții.

Amenajare dormitor mic de bloc sau casă: corpuri de iluminat ideale

Corpurile de iluminat contribuie la modul în care va fi percepută cromatica din dormitorul tău, așa că și acestea trebuie alese cu atenție. Pentru a face camera să pară mai mare, poți opta pentru o lustră supradimensionată, pentru amenajarea unui dormitor mic de bloc. De asemenea, recomandat este ca iluminatul să fie conceput pe straturi, adică să existe o lumină de bază, una de lucru difuză și una decorativă.

Amenajare dormitor mic de bloc sau casă: ce covor și ce perdele să folosești

Culorile deschise se aplică și în cazul perdelelor ce fac parte dintr-o amenajare de dormitor mic de bloc sau casă, deoarece, astfel, camera va părea mai luminoasă și cu un efect aerisit, nu închisă și încărcată. În ceea ce privește covorul pentru dormitoare de apartament, alege unul de dimensiuni reduse, care să nu acopere toată podeaua, astfel încât să se creeze iluzia unui spațiu mai mare. 

Mobilare dormitor mic: cum așezi piesele de mobilier

Să așezi mobilierul într-un dormitor mic poate reprezenta o problemă, însă, pentru ca procesul de amenajare a unui dormitor mic de casă ori bloc să fie cât mai simplu, trebuie să fii foarte atent la dimensiunile mobilei pe care o cumperi. Așază piesele de mobilier astfel încât să ai acces la fiecare dintre ele și nu alege obiecte foarte mari, masive – în caz contrar, vei obține un efect de spațiu încărcat, chiar sufocant.  

Amenajări dormitoare mici de bloc și casă: obiecte decorative

Și obiectele decorative te pot ajuta să obții efectul unui dormitor mai spațios. Poți alege elemente supradimensionate – precum o vază, un tablou – sau o oglindă de dimensiuni mari, care va masca dimensiunile reduse ale camerei.

➡️ Vrei să afli și alte idei de amenajare a unui spațiu mic într-un dormitor confortabil? Citește Sfaturi utile care transforma un dormitor micut intr-un spatiu perfect pentru odihna

Idei de amenajare dormitor mic: stilurile pe care le poți aborda

Modul în care îți amenajezi dormitorul trebuie să te reprezinte, pentru ca timpul petrecut aici să fie unul de calitate, iar atmosfera, pe placul tău. În funcție de preferințele pe care le ai în materie de design, există câteva stiluri dintre care poți alege, pentru a amenaja un dormitor mic de bloc sau casă.

Amenajare dormitor modern

Stilul modern presupune simplitate și eleganță, având la bază o paletă simplă de culori și linii clare. Dacă îți dorești amenajarea unui dormitor modern, materialele principale pe care ar trebui să le folosești sunt metalul, sticla și oțelul. Acest stil are ca rezultat un spațiu echilibrat, în care sunt folosite strict obiectele necesare pentru decor.

Amenajare dormitor mic de bloc sau casă contemporan

Stilul contemporan se bazează pe geometrie și simplitate. Un dormitor astfel amenajat va conține un pat cu înălțime redusă și alte obiecte la fel de înalte. Cromatica aleasă pentru acest stil este formată, cel mai adesea, din negru, alb și gri, dar acestea intră în contrast cu alte culori puternice. Metalul este unul dintre materialele pe care trebuie să le ai în dormitorul tău, pentru a completa aspectul contemporan al acestuia. 

Amenajare dormitor mic de bloc sau casă elegant

Un dormitor amenajat în stil elegant are un aspect impunător: pereții pot fi albi sau gri, cu nuanțe de argintiu sau auriu, draperiile sunt groase și covorul pufos acoperă podeaua. Ca obiecte decorative, pentru amenajarea unui dormitor mic de bloc ori casă, poți folosi veioze cu abajur, dar și o oglindă înrămată și așezată pe unul dintre pereți. 

Amenajare dormitor mic de bloc sau casă vintage

Într-un dormitor vintage, atmosfera este una romantică, veche, iar aspectul, ușor feminin. O astfel de încăpere presupune prezența unor lenjerii de pat cu modele de epocă, a sculpturii în lemn, a broderiei, a liniilor curbe și elegante. Dacă acest stil te reprezintă, ia în calcul alegerea unui pat din fier forjat și a unei mobile de culoare albă sau verde mat. 

➡️ Nu te regăsești în aceste stiluri de amenajare? Atunci, citește și Cum sa-ti amenajezi locuinta in stil scandinav

Mobilare dormitor mic și amenajare în funcție de tipul locuinței

Când vine vorba despre mobilarea unui dormitor mic și de amenajarea acestuia, nu trebuie să te ghidezi doar după preferințe, ci și după multe alte aspecte, iar unul dintre acestea este tipul locuinței. 

Amenajare și mobilare dormitor mic la casă

Lipsa spațiului reprezintă o problemă pentru multe persoane și se poate aplica și în cazul celor care locuiesc la casă. Cel mai important, în cazul unui dormitor mic la casă, este ca designul și culorile acestuia să fie în echilibru cu arhitectura locuinței, iar modul de amenajare să fie adaptat preferințelor și nevoilor tale, în limita spațiului de care dispui. 

Amenajare dormitor mic de bloc

În general, dormitorul unei locuințe la bloc este mai mic decât cel al unei case, dar acest lucru nu înseamnă că trebuie să faci vreun compromis în ceea ce privește amenajarea. Trebuie să ai în vedere o îmbinare între funcționalitate și confort, astfel că ideal ar fi să alegi un pat cu ladă sau sertare laterale. 

O altă variantă bună pentru a economisi spațiu este să montezi patul pe unul dintre pereți, pentru a avea, în timpul zilei, mai mult loc liber.

➡️ Visezi la un apartament pe care să îl amenajezi de la zero? Intră pe site-ul Storia.ro, unde vei găsi aproape 200.000 de anunțuri din care poți alege. Apartamentul perfect pentru tine este la doar câteva click-uri distanță.

Amenajare și mobilare dormitor mic la mansardă

Un dormitor la mansardă oferă celui care îl locuiește un spațiu intim și foarte potrivit pentru relaxare, însă poate aduce și unele provocări, când vine vorba despre amenajare, din cauza arhitecturii deosebite. Tavanul înclinat nu trebuie să te împiedice să ai dormitorul pe care îl visezi. 

În cazul unui astfel de dormitor, indicat ar fi să alegi o nuanță de galben sau alb pentru pereți, care vor contura și mai bine atmosfera deja creată. Pentru iluzia de amplificare a spațiului, alege parchetul în aceeași culoare cu cea a pereților. 

iluminare dormitor
amenajare spatiu ingust

Amenajare și mobilare dormitor mic la demisol

Dacă vrei să îți amenajezi un dormitor la demisol, va trebui, în primul rând, să asiguri iluminarea naturală a acestuia, prin montarea unor ferestre, în cazul în care ele nu există deja. Deoarece iluminatul natural va fi, oricum, insuficient, va fi nevoie să apelezi la niște culori calde, care să lumineze artificial camera. 

Ca materiale, este de evitat parchetul din lemn, deoarece umiditatea este mai mare la demisol și este recomandat să optezi pentru gresie sau pardoseală laminată. 

amenajare interioara

Amenajare și mobilare dormitor mic, în funcție de cine îl folosește

Un alt aspect care contează, atunci când urmează să amenajezi un dormitor, este legat de utilizarea lui. Acest lucru înseamnă că dormitorul va fi recondiționat diferit, în funcție de cel care îl va folosi. Iată câteva idei de amenajare dormitor mic în funcție de persoana care îl va utiliza.

Idei de amenajare dormitor îngust, pentru o persoană

Dacă vrei să îți amenajezi propriul dormitor, cel mai important este ca acesta să te reprezinte. Nu este neapărat nevoie ca patul să fie așezat în mijlocul camerei, ci îl poți amplasa în apropierea unuia dintre pereți, având în vedere că este nevoie de acces pentru o singură persoană. 

Îți poți personaliza dormitorul alegând obiecte decorative originale, astfel încât să îți reflecte într-o măsură cât mai mare personalitatea. Pe internet poți găsi și alte idei de amenajare dormitor îngust de o persoană. De asemenea, te poți inspira și din revistele de specialitate, când vine vorba despre idei de amenajare pentru dormitoare mici, de tip dormitor îngust.

amenajare casa
cum sa amenajezi dormitorul

Amenajare și mobilare dormitor mic pentru copii (amenajare dormitor 3×3)

Dormitorul copiilor nu are nevoie de multe piese de mobilier sau de o paletă cromatică specială, pentru că, aici, cei mici trebuie să aibă parte de o atmosferă liniștitoare. Când vorbim despre un dormitor de copii, de obicei, ne referim la amenajarea unui dormitor 3×3, aceasta fiind dimensiunea cea mai întâlnită a camerelor pentru cei mici. 

Alege o mobilă simplă, un pat special pentru copii din lemn, culori neutre și nu abuza de lumina artificială. Nu uita să amenajezi și o mică zonă de joacă și să adaugi un raft pentru depozitarea cărților de colorat. 

dormitor copii
dormitor pentru copii
dormitor de copii

Amenajare dormitor de 12 mp matrimonial

În general, dormitoarele matrimoniale mici au în jur de 12 mp. De aceea, dacă ai nevoie de idei pentru amenajarea unui dormitor de 12 mp, citește în continuare. Dormitorul matrimonial trebuie să fie amenajat astfel încât să respecte dorințele ambilor parteneri. 

Ideal este ca patul să fie așezat pe mijloc, pentru ca și tu, și perechea ta să aveți acces la el, iar șifonierul să fie suficient de încăpător pentru obiectele vestimentare ale amândurora. Pentru economie de spațiu, alege varianta etajerelor suspendate. 

dormitor vintage
dormitor retro

Idei de  dormitor mic cu canapea, pentru a economisi spațiu

Tot din categoria idei pentru dormitoare mici, dacă ai un dormitor nu foarte generos, gamele variate de obiecte de mobilier, de elemente decorative și de culori te pot ajuta să mărești, la nivel vizual, spațiul pe care acesta îl oferă, dar și să îți organizezi toate lucrurile, fără a depune eforturi. Pentru aceasta, te poți folosi de următoarele trucuri, inclusiv pentru amenajarea unui dormitor mic cu canapea:

  • alege un pat prevăzut cu spații de depozitare laterale sau sub saltea;
  • alege o canapea extensibilă;
  • caută un șifonier cu suficiente compartimente, în care să poți așeza și alte obiecte, nu doar haine;
  • optează pentru mobilă suspendată;
  • vopsește pereții în culori cât mai deschise.
amenajare dormitor
canapea in dormitor

5 trucuri de care să ții cont înainte de a te apuca de amenajarea unui dormitor mic de bloc sau casă

Mai jos, sunt câteva lucruri de care să ții cont în amenajarea unui dormitor mic:

#1 Asigură-te că ai suficient spațiu de mișcare – una dintre cele mai simple modalități de a face ca dormitorul să fie mai relaxant este să îți permită trecerea fără efort de la pat la ușă, la dressing sau la măsuța de machiaj. Fă tot posibilul pentru a păstra doar mobila strict necesară. 

Spațiul este limitat, deci ar trebui să faci tot ce îți stă în putință pentru a nu îngrămădi și mai mult camera. Dacă nu este loc pentru tot ce ai nevoie, folosește spațiul de sub pat, pentru depozitare;

spatiu dormitor
dormitor cu tapet

#2 Gândește-te la aspectul vizual al mobilei – de exemplu, un pat fără tăblie greoaie și masivă va părea mult mai ușor, din punct de vedere vizual. În cazul unui dormitor mic, alege un pat și noptiere cu design minimalist. Pentru a acoperi spațiul de pe perete, poți alege un tablou; acesta va atrage privirea în sus. Un truc ușor de pus în practică este să folosești o oglindă. Aceasta va adăuga spațiu, făcând camera să pară mai mare;

dormitor colorat

#3 Acordă atenție surselor de iluminat – pe lângă lumina generală, situată central, este indicat să alegi noptiere, eventual montate pe perete, pentru a economisi spațiu. De asemenea, poți folosi lampă de podea și becuri cu posibilitatea de reducere a intensității luminii;

dormitor simplu

#4 Nu uita de tavan – această zonă este cea mai mare suprafață liberă din cameră. Dacă vrei să creezi un efect spectaculos, vopsește tavanul într-o culoare caldă sau pune tapet;

#5 Gândește-te la nevoile tale – dormitorul ar trebui să reflecte lucrurile care te pasionează, culorile care îți plac, texturile care ți se potrivesc. Când intri în dormitor, ar trebui să te cuprindă o stare de relaxare și să te simți confortabil. 

Dacă îți dorești o tăblie de pat cu un model inedit sau vrei să incluzi plante de apartament, asigură-te că astfel de detalii sunt prezente în dormitor, pentru a-ți asigura starea de bine. 

dormitor modern

➡️ Nu uita de amenajarea unui dressing practic. Citește mai multe despre Amenajarea dressingului pentru acces rapid la orice piesa vestimentara

5 greșeli pe care le poți face în amenajarea unui dormitor mic

Amenajările de interior pot duce la apariția unor greșeli care îți pot afecta imaginea de ansamblu asupra camerei. Mai jos, sunt câteva greșeli pe care să le eviți, în amenajarea unui dormitor mic:

#1 Ai ales un covor greșit – deși dimensiunile covorului nu sunt la fel de importante precum cele ale patului, de exemplu, acestea au un efect semnificativ asupra aspectului general. Poți alege fără probleme un covor mai mare decât patul. Dacă, atunci când te dai jos din pat, ai acces la covor, indiferent de parte, ai găsit covorul potrivit;

dormitor bej

#2 Nu ai ales cu atenție obiectele de iluminat – tavanul gol este similar pereților goi. Pe lângă culoare, dacă îți dorești acest lucru, poți alege o aplică sau chiar un candelabru. Ca regulă generală, la alegerea obiectului principal de iluminat, optează pentru un model într-o nuanță complementară cu paleta de culori din dormitor;

#3 Ai uitat de spațiile de depozitare – dacă noptiera nu are rafturi/sertare, lucrurile se vor acumula la nesfârșit. Alege noptiere cu spații de depozitare pentru cărți, încărcătoare și alte lucruri de care ai nevoie;

dormitor in pod

#4 Ai ales mobilă neadaptată spațiului – multă lume optează pentru dulapuri sau paturi prea mari ori prea mici. Este recomandat să măsori camera înainte, pentru a te asigura că mobila se potrivește bine și să te gândești la nevoile tale;

dormitor minimalist

#5 Este dezorganizare – dormitorul trebuie să fie o oază de liniște și relaxare. De aceea, este indicat să renunți la lucrurile care nu sunt strict necesare și să te asiguri că mobila nu este prea mare. Pentru lucrurile mici (accesorii pentru păr, încărcătoare etc.), este bine să folosește cutii sau tăvi, pentru o depozitare facilă.

Inspiră-te vizionând imagini cu dormitoare mici și frumoase

Încă ai nevoie de inspirație pentru mobilarea unui dormitor mic sau pentru amenajarea unui dormitor mic de bloc sau casă? În cazul acesta, este bine să știi că poți găsi idei de amenajare dormitor mic de bloc și pe site-uri cu imagini pentru inspirație sau în revistele de specialitate. 

Dacă vei privi suficiente poze cu dormitoare mici și frumoase, mai mult ca sigur vei ști ce stil se potrivește dormitorului tău.

dormitor mic

Așadar, chiar dacă spațiul dintr-un dormitor mic este redus, posibilitățile de amenajare și decorare pe care le ai la dispoziție sunt suficiente pentru ca încăperea destinată odihnei să fie exact pe gustul tău. 

Așa că, dacă ai în plan amenajarea și mobilarea dormitorului mic sau dacă vrei să îl recondiționezi, ia în calcul toate aspectele legate de dimensiuni, culori, nevoi, pentru a face cele mai bune alegeri.

Raluca Alexandra Cozmenco

De mai bine de un an scrie articole pentru unul dintre cele mai mari bloguri de design interior din România. Crede cu tărie că designul și atmosfera locurilor în care trăim și muncim ne influențează starea de spirit și o fascinează felul în care un spațiu își schimbă aerul numai prin repoziționarea unora dintre obiectele de decor deja existente.
Back to top button