Ghid imobiliar

Contract prenupțial – ce este și ce trebuie să știi dacă ai deja în curs un credit imobiliar

Auzim în jurul nostru întâmplări reale, căsnicii sau relații în care el sau ea au investit nu doar sentimente, ci și foarte mulți bani, iar în urma despărțirii persoana în cauză nu a recuperat ceea ce i se cuvenea. De cele mai multe ori este vorba de investiția într-un apartament care nu era bun propriu. 

Astfel, înainte de căsătorie tot mai multe persoane doresc să fie prevăzătoare și să își apere bunurile în cazul unui divorț. Ei apelează așadar la un contract prenupțial.

Contract prenupțial – Ce este?

Contractul prenuptial, așa cum este cunoscut în limbajul uzual, este un document prin care viitorii soți aleg cum vor fi împărțite bunurile dobândite în timpul căsătoriei, în cazul unui divorț. În termeni juridici se numește convenție matrimonială și se încheie la notar, cu cel puțin 20 de zile înainte de ziua căsătoriei. Aceasta va fi depusă la oficiul de stare civilă împreună cu actele necesare cununiei civile.

Convenția matrimonială poate fi încheiată și în timpul căsătoriei, caz în care intră în vigoare de la data semnării sau de la data stabilită de comun acord de soți. Schimbarea regimului matrimonial se poate face după ce a trecut un an de la căsătorie. Află mai multe despre regimurile matrimoniale existente la noi în țară din rândurile de mai jos.

Regimuri matrimoniale prevăzute de lege

În mod obișnuit căsătoria între soți se face sub regimul comunității legale. Presupune că bunurile dobândite în timpul căsătoriei au fost realizate în mod egal, prin urmare la divorț se împart jumătate – jumătate. Dacă în instanță se dovedește că unul dintre soți a contribuit mai mult, partajarea se reglementează conform dovezilor.

În cazul în care soții își doresc un alt regim matrimonial și anume, regimul separației de bunuri sau regimul comunității convenționale, atunci ei trebuie să încheie contractul prenupțial.

Regimul separației de bunuri înseamnă că fiecare soț este proprietar asupra bunurilor pe care le dobândește în timpul căsătoriei, iar în cazul bunurilor luate în comun, fiecare deține o cotă-parte.

Regimul comunității convenționale implică o libertate mai mare cu privire la bunurile celor doi soți. Mai precis, cele dobândite anterior căsătoriei pot deveni comune la cererea lor expresă sau un bun dobândit în timpul căsniciei poate rămâne proprietate individuală. 

De precizat încă o dată, în regimul comunității legale, ce a fost achiziționat înainte de căsătorie este bun propriu, ce s-a dobândit ulterior este bun comun. 

Bunurile dobândite înainte de căsătorie

Un apartament, o mașină, achiziționate înainte de căsătorie rămân bunuri proprii, prin urmare acestea nu fac obiectul partajului.

La divorț se împart bunurile comune, acestea sunt considerate cele dobândite din ziua căsătoriei și până la data încetării acesteia. Ele se împart la divorț jumătate-jumătate, însă în cazul în care unul din soți dovedește că a contribuit financiar mai mult la dobândirea acestor bunuri, instanța judecătorească va lua în calcul o redistribuire conform situației arătate.

În cazul în care în timpul căsătoriei unul dintre soți primește o moștenire, o donație pe numele său, acesta este bun personal și rămâne cu acest statut și în urma divorțului.

De menționat că dacă apartamentul pentru care este proprietar el sau ea (deci bun propriu), dar care este locuința familiei, atunci proprietarul nu îl poate vinde sau închiria fără acordul partenerului de trai. 

Așadar, dacă nu există contract prenupțial bunurile se împart în mod egal la divorț. În cazul în care există, se va ține cont de ceea ce au hotărât soții de comun acord înainte de căsătorie. Așa cum ai aflat, ei pot face referire inclusiv la bunurile personale, cele care în mod normal nu fac obiectul discuției în caz de divorț. Altfel spus, soții pot alege să își separe bunurile sau din contră, să ofere drept asupra bunurilor individuale și celuilalt.  

Contract prenupțial și prezența unui credit

Există, de exemplu, situația în care soții locuiesc în apartamentul lui, un apartament achiziționat de el înainte de căsătorie cu ajutorul unui credit imobiliar. Rata la bancă este plătită de amândoi soții în mod egal. În cazul regimului comunității legale, acest bun, pentru că este achiziționat înainte de căsătorie este al soțului, dar pentru că soția a contribuit la plata ratelor are un drept de creanță. Instanța va stabili conform ratelor plătite cât i se cuvine din apartament.

În contractul prenupțial, în regimul separației de bunuri, atât soțul, cât și soția va fi proprietar exclusiv asupra bunurilor pe care le-a achiziționat înainte și în timpul căsătoriei. În cazul în care se alege regimul comunității convenționale, soții vor alege de comun acord ce bunuri dobândite în afara căsătoriei sau în timpul ei să fie comune și care nu.

Dacă acum te uiți după apartamente de vânzare, așadar urmează să vă achiziționați propria locuință și încă nu sunteți căsătoriți, puteți să faceți actele pe numele amândurora. În cazul în care sunteți căsătoriți sub regimul comunității legale, apartamentul devine un bun comun.

A fi informat este un lucru important. Este bine să cunoști lucrurile în detaliu și, acolo unde ai întrebări, să întrebi specialiștii. 

Ultima editare: 16 iunie 2020
Back to top button