Prima Casă 2019 – condiții, costuri și tot ce trebuie să știi despre programul de creditare pentru o locuință

Familie cu cheia casei noi

Prima Casă 2019 este un program aflat foarte mult în atenția tinerelor familii, dornice să aibă propria locuință. Cu un real succes în fiecare an, programul Prima Casă se află în desfășurare din 2009. Principalul avantaj este reprezentat de avansul de bani, care în cazul Programului Prima Casă este cu mult mai mic decât în situația unui credit imobiliar. Tinerii aflați la început de drum, care trebuie să dețină avansul minim, resimt cu mult mai puțin împovărător procentul de 5% din valoarea locuinței cum se întâmplă pentru Prima Casă, spre deosebire de 15% – 25% în cazul creditelor imobiliare obișnuite.

Alte avantaje ce merită a fi punctate sunt taxele notariale, taxe pe care le suportă cumpărătorul și care în cazul Programului Prima Casă sunt cu 30% mai mici, iar onorariul de autentificare al contractului de credit nu se plătește.

Ce aduce însă nou programul Prima Casă 2019 afli din rândurile de mai jos.

Prima Casă 2019 – rata lunară a creditului, maxim 45% din venitul net

Banca Națională a României a adoptat în luna octombrie 2018 noi reguli de creditare care se aplică de la data de 1 ianuarie 2019. Atâta timp cât data solicitării la bancă s-a făcut înainte de 1 ianuarie 2019, se aplică reglementarea deja cunoscută, deci contează data depunerii dosarului și nu ziua când se va acorda creditul, care poate fi și în ianuarie 2019.

Modificarea este legată de suma de bani a ratei lunare pe care persoana împrumutată o va avea de plătit. Mai precis, aceasta va fi:

 • pentru credit imobiliar – maxim 40% din venitul lunar net, pentru împrumuturile în lei (20% dacă este împrumut în valută); până la 1 ianuarie 2019 rata varia de la o bancă la alta, media pieței era de 47%;
 • pentru Prima Casă – maxim 45% din venitul lunar net, pentru împrumuturile în lei (25% dacă este împrumut în valută); până la 1 ianuarie 2019 rata varia de la o bancă la alta, media pieței era de 45%;

Este simplu, așadar să calculezi suma de bani pe care o vei avea de plătit lună de lună pentru pentru locuința ta.

predare chei casa

Credit Prima Casă 2019 – Verificare dosar (acte necesare)

 • buletinul
 • actul de proprietate al locuinței care va fi achiziționată (fie că este vorba de act de donație, de moștenire sau de vânzare-cumpărare);
 • cadastru și intabulare (ale locuinței pe care o achiziționezi);
 • extrasul de carte funciară (care atestă situația juridică a apartamentului pe care îl cumperi);
 • buletinul vânzătorului sau buletinele, în cazul în care există coproprietari ai locuinței pe care o cumperi, așadar doi sau mai mulți proprietari;
 • certificatul de eficiență energetică a locuinței pe care o vei achiziționa (în original);
 • antecontractul de vânzare-cumpărare (promisiunea scrisă la notar);
 • declarație pe propria răspundere că nu deții nicio proprietate, singur ori cu soțul, soția, fie declarație că deții o proprietate, singur sau cu soțul, soția care are suprafața utilă mai mică de 50 metri pătrați și care nu a fost achiziționată prin Programul Prima Casă;
 • în cazul veniturilor salariale care sunt raportate la ANAF, vei semna acordul de interogare la ANAF;
 • în cazul veniturilor salariale care nu sunt raportate la ANAF (salariații MAI, MAPN, SRI s.a.), vei arăta adeverința de salariu;

dosare cu acte

Condiții Prima Casă

 • să ai cetățenie română și rezidența în România;
 • să ai împlinită vârsta de 18 ani;
 • la finalizarea creditului să ai maxim vârsta de 70 de ani;
 • să ai minim un an vechime în muncă și cel puțin 3 – 6 luni la actualul angajator;
 • să nu deții nicio locuință, cu excepția uneia cu o suprafață utilă mai mică de 50 de metri pătrați și să nu fie achiziționată prin Programul Prima Casă;
 • să deții avansul de minim 5% din valoarea locuinței pe care îți dorești să  o achiziționezi;
 • poți accesa programul Prima Casă individual sau împreună cu maxim un codebitor (iubit/iubită, soț/soție, mamă/tată s.a.);
 • locuința pe care vrei să o achiziționezi să se încadreze într-una din clasele de eficiență energetică A, B, C;
 • să nu vinzi locuința achiziționată în primii 5 ani;
 • să îți asiguri noua locuință împotriva tuturor riscurilor la care este supusă, iar de știut că drepturile de despăgubiri îi revin statului și băncii de la care ai luat creditul;

Fondul de Garantare Prima Casă

Este cunoscut faptul, că un aspect de care trebuie să țină cont doritorii unei locuințe prin Programul Prima Casă, este timpul mai mare de așteptare pentru aprobare. Acest lucru se datorează actorilor implicați, pe lângă banca care urmează să ofere creditul, este vorba și de Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici și Mijloci (FNGCIMM). Dosarul verificat de bancă ajunge așadar la Fondul de Garantare care poate să îl valideze sau sa îl respingă. În al doilea caz dosarul se întoarce la bancă, prin urmare, se arde o altă perioadă de timp pentru refacerea în mod corect a acestuia.

În anul 2018, fondurile pentru programul Prima Casă au fost mai mici decât în anii precedenți, solicitanții care s-au bucurat de creditul primit s-au considerat norocoși. Mai multe despre Programul Prima Casă și condițiile din 2018 afli din rândurile de mai jos.

Dacă te-ai săturat să plătești o chirie pentru locuința în care stai, ai prospectat atent oferta pieței cu apartamente de vânzare și ești pregătit să te muți la casa ta, ai la dispoziție o metodă foarte facilă, la care recurg din ce în ce mai multe persoane din România. Creditul pentru Prima Casă este un program accesibil, care va face visul tău de a locui în apartamentul sau casa care îți poartă numele să se împlinească.

Am pregătit pentru tine toate informațiile de care ai nevoie pentru a ști cum funcționează, care sunt criteriile de eligibilitate și la ce ar trebui să te aștepți dacă îți faci un credit pe termen lung, care îți va asigura atât confortul fizic, cât și cel psihic de a investi într-o locuință pe care o poți organiza și decora fără a mai cere permisiunea unui proprietar, așa cum se întâmplă atunci când stai în chirie, și care, la achitarea completă a creditului, va rămâne a ta.

Ce este Programul Prima Casă?
Cine poate obține un credit pentru Prima Casă?
Cum se obține un credit de Prima Casă?
Condițiile pentru a primi credit de Prima Casă
Documente necesare pentru dosarul de Prima Casă
Costuri pentru Prima Casă
Avans pentru Prima Casă – Cum se determină?
Venituri pentru un credit de Prima Casă – Ce pot obține cu salariul meu?
Aprobarea creditului de Prima Casă – Cât durează?
Rată la Prima Casă – Ce se întâmplă dacă întârzii cu plata?

Ce este Programul Prima Casă?

Programul Prima Casă reprezintă una din măsurile anticriză pe care Guvernul României le-a inițiat acum câțiva ani, pentru a putea susține sectoarele economice prioritare ale țării, așa cum este și cazul domeniului imobiliar. Acest program nu deblochează doar activitatea de creditare, ci impulsionează și industria construcțiilor să evolueze, ceea ce duce către o direcție bună a activității economice și crearea de noi locuri de muncă. În acest sens, statul român garantează în prezent un procent de 40% sau 50% din împrumuturile pe care instituțiile bancare le acordă, cu condiția ca acestea să acorde credite mai accesibile pentru tinerii care visează să locuiască în apartamentul sau casa care le poartă numele.

Calculare credit obtinut pentru casaCine poate obține un credit pentru Prima Casă?

Pentru a putea beneficia de un ajutor sub forma unui credit pentru Prima Casă, e nevoie să îndeplinești următoarele condiții:
1. Să nu fi deținut sau să deții în prezent o proprietate sub forma unei locuințe, individual sau în comun, împreună cu soțul/soția sau alte persoane cu o suprafață utilă mai mare de 50 de metri pătrați. Excepție fac cotele părți de locuință dobândite prin moștenire.
2. Să achiziționezi o locuință finalizată sau în diferite stadii de finalizare, inclusiv locuințe construite prin programe derulate de Agenția Națională a Locuințelor (ANL)
3. Să construiești de la zero o locuință individuală sau în asociere cu alți 6 beneficiari, cu condiția să ai în posesie terenul aferent, iar autorizația de construcție să fi fost primită după data de 23 februarie 2010.
4. Să dispui de avansul minim necesar.
5. Să constitui un depozit colateral egal cu dobânda datorată pe o perioadă de 3 luni.
6. Să nu înstrăinezi locuința achiziționată timp de 5 ani de la data dobândirii acesteia.
7. Să asiguri locuința împotriva tuturor riscurilor și să cesionezi drepturile de despăgubire în favoarea statului român.

Cum se obține un credit de Prima Casă?

Pentru a putea obține un credit pentru Prima Casă, va trebui să te adresezi unei bănci care participă la acest program. Imediat după ce iei legătura cu reprezentanții instituției, vei depune documentația necesară începerii analizei dosarului tău. Dacă treci de această etapă, dosarul va fi trimis către Fondul Național de Garantare a creditelor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii (IMM), pentru obținerea garanției din partea statului român. Cererea ta va fi analizată și vei primi aprobarea necesară deschiderii liniei de credit. Urmează etapa în care ajungi să semnezi contractul de garantare, care va fi constituit între toate cele trei părți implicate, adică Fondul de Garantare, banca și persoana pe numele căreia se deschide creditul.

Condițiile pentru a primi credit de Prima Casă

E necesar ca linia de creditare pe care o deschizi să fie în moneda națională, adică în lei, și să îndeplinească următoarele condiții:
1. Comisionul de garantare, care va fi plătit de Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM), este de 0,45% pe an și va fi aplicat pentru:
50% din sold, în cazul locuințelor noi ce urmează să fie achiziționate, adică a celor ale căror recepție s-a făcut cu maximum 5 ani înaintea depunerii cererii de finanțare;
40% din sold, în cazul locuințelor vechi, adică a celor ale căror recepție s-a făcut cu mai mult de 5 ani înaintea depunerii cererii de finanțare;
2. Rata dobânzii lunare în lei nu va depăși Robor la 3 luni, plus două puncte procentuale.
3. Marja va include nivelul total al comisioanelor percepute de bancă.
E bine să mai știi că nu se percep comisioane de rambursare anticipată, iar avansul minim este de 5% din valoarea locuinței pe care urmează să o achiziționezi, dacă prețul acesteia nu depășește 60.000 euro. Durata maximă de rambursare a creditului este de 30 de ani, iar locuința trebuie să fie încadrată în clasa A, B sau C de eficiență energetică. Aceste condiții vor fi menținute pe toată durata contractului.

Documenele necesare pentru Prima casaDocumente necesare pentru dosarul de Prima Casă

Dacă vrei să obții un credit pentru Prima Casă, va trebui să prezinți băncii un dosar care va fi constituit din următoarele acte:
– adeverința de venit;
– copia după contractul de muncă
– copia după fișa fiscală, pe care o poți obține de la ANAF;
– copia după certificatul de căsătorie, dacă este cazul;
– declarația legalizată la notar cu privire la faptul că nici tu, nici soția sau soțul tău nu ați deținut sau nu dețineți o locuință în proprietate, parțial sau integral, și că nu aveți în derulare un credit ipotecar.
În cazul în care veniturile tale sunt constituite din chirii, dividende sau activități independente, trebuie să atașezi și documentele care atestă acest fapt la dosarul cu care te înscrii pentru un credit de Prima Casă. Totodată, la dosar mai trebuie incluse și:
– precontractul de vânzare-cumpărare sau precontractul de construcție, încheiat cu o firmă specializată;
– actul de proprietate asupra imobilului sau terenului pe care urmează să fie ridicată construcția.
În afară de aceste acte, banca poate cere ulterior și alte documente suplimentare față de cele menționate mai sus.

Casa care sta pe monedeCosturi pentru Prima Casă

Dacă te gândești să aplici pentru un astfel de credit, trebuie să fii pregătit să susții dobânda acestuia, care este și principalul cost al creditului. Dobânda este constituită dintr-o marjă fixă stabilită la semnarea creditului și o variabilă, care este indicele de referință, altfel cunoscut sub numele de Robor. Cea de-a doua componentă a costului pe care va trebui să îl achiți în fiecare lună este comisionul de gestiune. Acesta depinde de banca pe care ai ales-o pentru ajutorul financiar pe care îl vei primi sub formă de credit. E bine să știi că unele bănci pretind o dobândă mai mică, însă cer comisioane mai mari, ceea ce s-ar putea traduce printr-un cost lunar mai mare pentru tine, așa că fii foarte atent la toate condițiile menționate în contract și prospectează piața înainte de a semna contractul final.
În funcție de vechimea imobilului pe care intenționezi să îl achiziționezi, va fi stabilit un comision de garantare, care poate fi de 0,45% pe an și care se calculează fie la 40%, fie la 50% din sold, în funcție de autoritatea bancară pe care ai ales-o. Un alt cost al întregului proces de obținere a unei locuințe prin Programul Prima Casă este comisionul de analiză a dosarului pe care unele bănci îl practică. Nu uita nici de taxele notariale, iar dacă ești în căutarea unor cabinete notariale din capitală sau împrejurimi care te-ar putea ajuta în demersul tău, găsești aici lista tuturor notarilor din București și Ilfov. Evaluarea imobilului ar putea constitui o altă cheltuială pe care ar fi bine să fii pregătit să o faci, deși unele bănci suportă acest cost în locul clientului. Nu în ultimul rând, va trebui să faci o asigurare a imobilului, care a devenit de câțiva ani obligatorie. În unele cazuri, banca îți poate impune și încheierea unei asigurări de viață, ceea ce ar ridica și mai mult costul final pe care trebuie să îl suporți din propriul buzunar.

Avans pentru Prima Casă – Cum se determină?

Așa cum explicam mai sus, Programul Prima Casă susține proiectele noi de construcție, așa că dacă vei opta pentru un credit pentru o locuință care este în curs de finalizare sau cele care urmează să fie construită, vei putea obține o finanțare pentru un apartament sau o casă cu un preț de până la 70.000 euro, cu condiția să achiți un avans de minimum 5% din valoarea sa totală. Altfel, dacă imobilul costă mai mult de 70.000 de euro, va trebui să ai pui deoparte diferența dintre valoarea de achiziție și pragul de 66.500 euro.

Dacă preferi un apartament într-un bloc deja finalizat iar costul acestuia este de maximum 60.000 de euro, avansul minim pe care va trebui să îl plătești la semnarea contractului cu instituția bancară preferată de tine este stabilit prin lege la 5%. Dacă prețul locuinței depășește pragul de 60.000 de euro, va trebui să susții diferența dintre costul total al apartamentului și pragul de 57.000 euro.

De un tratament special beneficiază cei care aleg să cumpere o locuință ce urmează să se construiască de către asociații fără o personalitate juridică. Solicitanții trebuie să dispună de un avans egal cu 5% din valoarea totală a locuinței, care însă poate avea prețul de până la 75.000 de euro în acest caz, iar dacă acesta este depășit, se aplică aceeași metodă de calcul ca în variantele de mai sus – se achită diferența dintre prețul de achiziție și pragul de 71.250 euro.

Venituri pentru un credit de Prima Casă – Ce pot obține cu salariul meu?

Programul Prima Casă nu impune un venit minim pentru cei care își doresc să se mute cât mai curând în propria locuință, astfel că pot accesa această finanțare toate persoanele care obțin câștiguri constante. Există, totuși, un prag superior al liniei de creditare, care se oprește la suma de 57.000 euro. În acest caz, clienții ar trebui să dispună de un venit familiar net de aproximativ 3.000 lei. Dacă această sumă este imposibil de realizat în cazul tău, nu trebuie să îți faci griji, pentru că vei putea beneficia de un ajutor din partea unei bănci, însă direct proporțional cu capacitatea ta de rambursare a creditului.

Cuplu fericit cu cred aprobat pentru casaAprobarea creditului de Prima Casă – Cât durează?

Durata în care se obține o astfel de creditare depinde de procedurile interne adoptate de fiecare instituție bancară în parte. E posibil să ai de așteptat între o săptămână sau mai multe, așa că înarmează-te cu răbdare. Dacă dosarul este incomplet sau departamentul intern al băncii solicită noi documente, durata de aprobare se poate prelungi.
După ce a trecut de bancă, dosarul tău ajunge la Fondul de Garantare, unde mai zăbovește aproximativ 5 zile lucrătoare. Practic, însumate, zilele în care va trebui să aștepți aprobarea ajung la 60, perioadă pe care autoritățile și-o rezervă pentru a finaliza analiza dosarului tău, așa că acordă mare atenție perioadei de precontract de vânzare-cumpărare, pentru a nu risca să pierzi avansul. Acest lucru s-ar putea întâmpla în cazul în care dosarul tău nu primește aprobare de credit, iar termenul stabilit cu vânzătorul până la obținerea restului de bani pentru cumpărarea imobilului se încheie.

Rată la Prima Casă – Ce se întâmplă dacă întârzii cu plata?

E bine să știi ce se poate întâmpla în cazul în care situația ta financiară nu îți permite să achiți una sau mai multe rate lunare impuse de banca la care ai deschis creditul pentru Prima Casă. Dacă întârzierile sunt mai mari de 90 de zile, banca poate solicita plata garanției de la stat, adică procentul de 40% sau 50% din valoarea totală a imobilului, în funcție de vechimea apartamentului sau a casei pe care ai achiziționat-o cu un astfel de credit. Statul va cere în acest caz executarea clientului, adică a ta, lucru pe care îl face în cazul oricărei datorii neachitate la bugetul de stat. Ministerul Finanțelor Publice va achita datoria față de bancă, ca mai apoi să informeze ANAF-ul din raza teritoriului pe care ai domiciliul. Vei fi informat în scris, printr-o scrisoare recomandată cu confirmare de primire, că urmează să aibă loc o executare silită.
Acestea sunt informațiile de care ai nevoie pentru a ști exact ce te așteaptă în procesul de achiziționare a unei locuințe prin Programul Prima Casă. Nu uita să consulți oferta de case de vânzare de pe Storia, pentru a găsi cele mai bune ale momentului din orașul tău. Îți dorim succes!

Informații despre Prima Casă pentru anul 2018 poți să citești și aici:

Prima Casă 2018 – condiții, costuri și tot ce trebuie să știi despre programul de creditare pentru o locuință

Adresa ta de email nu va fi publicată pe site. Câmpurile marcate cu steluță* trebuie completate.

*