Design Interior

Irina Neacșu: Negrul, noul alb în designul de interior

În fiecare an, toată lumea discută despre tendințe și așteaptă cu curiozitate noul WOW în materie de stil. Iar târgurile de profil nu se lasă mai prejos. Prezintă mereu linii noi și combinații inedite de materiale și de culori. Unele sunt imediat acceptate de publicul larg, iar altele rămân mult timp un subiect de discuții pro și contra. În România a durat îndeajuns de mult ca publicul să accepte și să înțeleagă culoarea alb. Astfel, acum este o modă care persistă în continuare, an după an, în timp ce toți negăm vehement că am avut și noi, în secret, cândva, o pasiune pentru un perete portocaliu, pentru pal wenge sau pentru accesorii din inox.

Este albul singura soluție pentru un interior modern? Probabil cu toții ne dorim, într-un sens general, aceleași lucruri de la casa noastră: senzație de „aerisit”, lumină, confort, o bună soluționare a depozitărilor și optimizare a spațiului. Mai departe, este important să știm cu adevărat ce înseamnă toate aceste lucruri pentru noi înșine, nu numai în viziunea unei tendințe stilistice. Albul rămâne un compliment adus stilurilor nordice și o opțiune sigură, deși greu de manevrat, pentru a arăta sofisticat.

De ceva vreme însă, se vorbește despre o nouă vedetă în amenajările interioare: negru. Negru mat, negru-cărbune, negru-fără-limite. Într-un mod neașteptat, negrul nu micșorează spațiul, ci învers: oferă senzație de profunzime, precum o scenă de teatru. Pe un perete negru nu se văd atât de evident umbrele pieselor de mobilier profilate pe el. Atfel, compoziția pare mai aerisită, cu mai puțină informație vizuală. Ne putem imagina un perete negru ca fiind peretele pe care se sprijină tăblia de la pat sau poate un dormitor întreg negru. Nu este nimic apăsător în această opțiune, ci este mai degrabă vorba de curajul de a încerca ceva ce nu este atât de evident.

Negrul nici nu reflectă culorile din vecinătatea lui, colorându-se, așa cum face albul. Cu alte cuvinte, pe un fundal negru putem încerca și culori mai puternice, care se vor armoniza mai bine decât pe un fundal alb. Ne întâlnim deja cu pereți negri în spațiile publice: baruri și restaurante amenajate în stil industrial, unde negrul se combină bine cu faianța albă stil „metrou”, cu accesoriile metalice și cu decoruri simple, aproape austere. De fiecare dată, negrul este o baza bună pentru combinații creative și pentru un decor special cu lumini ambientale.

Acasă, negrul poate fi folosit cu succes în toate spațiile de locuit. În holuri poate crea un efect dramatic de intrare, iar un perete negru arată foarte bine cu un colaj de rame cu fotografii alb-negru sau grafică. În băi, orice vopsea poate avea un strat de protecție special anti-umiditate și anti-mucegai astfel încât folosirea faianței devine deja o opțiune stilistică și nu o necesitate funcțională. În acest context, pereții vopsiți negru pot fi un cadru bun pentru o baie barocă, elegantă sau, din contră, industrială.

Baie

Probabil, din familia finisajelor negre, cea mai îndrăgită este vopseaua de tip tablă școlară, pe care se poate scrie cu creta. Aceasta se găsește în comerț și se aplică ușor, însă are nevoie de o suprafață perfect plană. Un perete-tablă școlară poate sta bine în bucătărie, eliberând frigiderul de post-it-uri, și în camere de copii și tineret unde devine un adevărat erou al casei. Probabil că cea mai bună opțiune de a nu avea pereții mâzgăliți este să avem în casă și astfel de pereți-tablă școlară, unde se poate desena și scrie în voie.

Negru in combinatii

Negrul arată bine și în combinații minimale, alături de alb și auriu, dar și în combinații excentrice cu culori din cele mai diverse. Și probabil, atunci când ne gândim la o culoare pentru casa noastră, putem să ne imaginăm cum ne-am raporta la acea culoare în vestimentație. Dacă ne simțim confortabil în negru, este clar că această culoare ne reprezintă și atunci o astfel de încercare ambientală poate fi de succes.

Bucatarie

Este doar nevoie de puțin curaj de a ieși din tipare și a lua în considerare și alte opțiuni. Dacă, din contră, preferăm să purtăm culori pastel, probabil că un perete negru ar fi o greșeală. În final, cel mai frumos stil este cel personal și acest lucru se aplică atât în modă, cât și în designul de interior. Frumusețea reală este de fapt autenticitatea. Deci, ce rochie ați purtat la ultima petrecere? Ca să vă spun cum v-ar sta casa în negru.

Acest text face parte dintr-o serie de patru articole semnate de Irina Neacșu, autorul lunii pe blogul Storia.ro. Irina este designer și artist plastic pasionat de botanică. Portofoliul ei include proiecte variate, de la pictură și grafică, la cursuri de artă, lucrări de artă aplicată și design interior.  Colecțiile ei se axează pe tapițerie personalizată și piese de mobilier de accent. Irina lucrează pe mobilier vechi și nou, restaurează și personalizează piese în funcție de nevoile clienților ei. Colecțiile ei de design includ accesorii pentru casă și mobilier, de la piese unicat, la serii mici.

Poți să citești primele articole publicate aici:
Arta în spațiile de locuit
Vechi sau nou? Despre recondiționarea de mobilier.

Ultima editare: 14 aprilie 2021

Raluca Alexandra Cozmenco

De mai bine de un an scrie articole pentru unul dintre cele mai mari bloguri de design interior din România. Crede cu tărie că designul și atmosfera locurilor în care trăim și muncim ne influențează starea de spirit și o fascinează felul în care un spațiu își schimbă aerul numai prin repoziționarea unora dintre obiectele de decor deja existente.
Back to top button