Cum să fii un vecin exemplar. Ghid în 5 pași

Să locuiești într-un bloc poate fi, câteodată, o adevărată încercare, pentru că traiul alături de alte familii se poate transforma într-un calvar pentru ambele părți. Așa că, inspiră-te din ideile de mai jos și află cum poți fi un vecin pe care toată lumea îl apreciază.

Fă cunoștință cu ei

 

Imediat ce te-ai mutat într-un bloc nou, rezervă-ți câteva minute și fă cunoștință cu familiile care locuiesc cel mai aproape de tine, adică cei care au un apartament închiriat sub tine, deasupra ta și la același etaj cu tine. Probabil ai văzut măcar o dată în filmele americane obiceiul de a merge cu un desert la ușa vecinilor noi, nu ar fi rău să faci același lucru. În acest fel, îți poți da seama cu cine vei avea de-a face și care sunt nevoile fiecărei familii. Dacă vei vedea că cei la ușa cărora bați au un bebeluș, sigur nu ai să te mai superi când cel mic va începe să plângă aproape în același timp în care tu pui, obosit, capul pe pernă. Același lucru se poate întâmpla și dacă observi că unul dintre vecinii tăi vrea să renoveze apartamentul, deci te vei aștepta la zgomote nefirești la ore mai puțin convenabile pentru programul tău de odihnă. Rareori zgomotul din celelalte locuințe este făcut voit, deci cunoscând oamenii care stau în preajma ta vei ști cum să abordezi stresul provocat de gălăgia care vine de după pereții casei tale.

 

Fii înțelegător

 

Probabil nu ești genul care să dea petreceri acasă sau să pornească bormașina duminică dimineață, dar asta nu înseamnă că toată lumea are atitudinea ta. Poți sta de vorbă cu ei și puteți cădea la un comun acord privind orele de odihnă și cele în care sunt permise zgomotele, dacă administratorul de bloc nu a convenit altfel înainte ca tu să te muți acolo. Cu alte cuvinte, dacă nu observi niciun anunț la avizier care să precizeze clar care sunt perioadele din zi în care nu sunt permise gălăgia sau agitația, trebuie să afli de la vecinii tăi care sunt preferințele lor în acest sens și care este programul lor zilnic, orientativ, ca să te poți adapta la el. Poate tu ești o fire matinală, însă ei obișnuiesc să facă și ture de noapte, ori invers, așadar vei ști când poți sau nu face zgomot în apartament. Dacă nu toată lumea e de acord cu respectarea orelor de odihnă, nu face mare caz din asta, pentru că nu vei reuși decât să îți faci dușmani.

 

Oferă-le ajutorul

 

O mână de ajutor atunci când cineva are nevoie valorează infinit. Le poți câștiga încrederea vecinilor tăi fiind acolo când au nevoie de ceva. De exemplu, te poți oferi voluntar să ajuți pe cineva care nu face față la deszăpezirea mașinii sau să duci la gunoi ce a rămas după curățenia de primăvară din grădina din fața blocului. Ori poate să ajuți pe cineva în vârstă să care sacoșele de cumpărături până la ușa apartamentului sau să cumperi un bec pentru casa scării, pentru că cel vechi s-a ars. Orice poți face cu un minim efort poate fi primit de către vecinii tăi ca un gest de politețe, care va fi recompensat prin înțelegere din partea lor și recunoștință. Încearcă, nu te costă aproape nimic să fii bun.

 

Fii respectuos

 

Deși codul bunelor maniere a cam fost dat uitării în ultimii ani, unii oameni și-au păstrat bunul simț. Atunci când întâlnești pe cineva în fața scării, a liftului sau te intersectezi prin preajma blocului tău, salută! Chiar dacă nu ai văzut persoana niciodată, dacă trece prin zonă este clar că are legătură cu vreun locatar sau că este chiar vecinul tău. Nu-ți va lua mai mult de două secunde să dai ziua bună, dar va valora foarte mult. Nici zâmbetele asociate cu salutul nu costă nimic, așa că pune în practică acest obicei aproape uitat.

 

Educă-ți animalul de companie

 

Dacă iubești animalele și ai un cățel, e foarte important să îl dresezi și să ai grijă de el, atunci când ieșiți la plimbare. Pungile pentru nevoile patrupedului tău sunt absolut necesare, la fel ca și locul unde îi permiți să le facă. Nimeni nu este dator să strângă după tine, cu atât mai puțin vecinii tăi. Ca să nu intri în conflict cu aceștia, nu lăsa urme niciodată. Astfel, vei evita orice antipatie.

 

Nu e dificil să îți respecți vecinii, dacă ai aceleași așteptări de la ei. Ca să trăiești în armonie cu ei, respectă pașii de mai sus și fii un locatar model al blocului în care stai!

Adresa ta de email nu va fi publicată pe site. Câmpurile marcate cu steluță* trebuie completate.

*