Chiriaș

Cum să negociezi o chirie mai mică

Atunci când îți cauți un apartament de închiriat, trebuie să ai în vedere faptul că proprietarii de locuințe care le scot pe piață vor cere o chirie cu cel puțin 5% mai mare decât prețul pe care și-l doresc cu adevărat, ca să existe o sumă de plecare pentru negociere. Nu trebuie niciodată să accepți prețul propus inițial, ci să încerci să înclini balanța în favoarea ta. Nici să lași impresia că ai nevoie urgentă de un loc unde să te muți, chiar dacă ăsta e adevărul, pentru că vei avea de pierdut în timp. Dar cum poți fi favorizat, atunci când deadline-ul pe care îl aveai pentru a-ți schimba locuința a trecut de mult? 

Arată profesionalism

 

Nu te prezenta la vizionarea unui apartament îmbrăcat ca și cum tocmai te-ai fi întors de la o sală de fitness, ci alege să faci cunoștință cu posibilul viitor proprietar purtând haine cât mai aproape de noțiunea de „patru ace”. Imaginea ta contează foarte mult, pentru a câștiga încrederea celui care urmează să îți lase locuința pe mână, și, deși mulți tind să creadă că nu mai e valabil și în zilele noastre, haina face pe om. Prezintă-te la întâlnire cu cel puțin cinci minute înainte de ora stabilită, ca să ai timp să arunci un ochi și în împrejurimi și pe lista de întreținere de la parterul blocului. Dacă imobilul are mulți vecini care nu achită facturile la timp, e posibil să fii direct afectat de această situație, mai ales dacă blocul este racordat la rețeaua de termoficare publică. Zâmbește pe parcursul întregii discuții pe care o ai cu proprietarul și agentul imobiliar și adu argumente care să arate faptul că ești un chiriaș liniștit, care nu transformă casa închiriată într-o discotecă. 

 

Nu căuta chirie în sezonul aglomerat

 

Perioada în care domeniul imobiliar explodează, mai ales în orașele care sunt și centre universitare, este sfârșitul lunii august și începutul lunii septembrie, când toți studenții încep să își caute un loc unde să își petreacă cel puțin următorul an de școală. Încearcă să eviți acel moment din an, ca să nu te obosești prea mult. Perioada cea mai bună pentru închirierea unui apartament sau a unei case este începutul anului sau mijlocul verii, când încep concediile și nimeni nu mai stă cu gândul la mutat. Poate atunci ar fi cea mai bună idee să începi căutările.

 

Nu te lăsa impresionat de vorbe

 

De cele mai multe ori, cei care se ocupă de domeniul imobiliar au cuvintele la ei. Acesta nu este decât un aspect pozitiv, dar trebuie să fii atent să nu pici în plasă. Lista aceea de așteptare și vizionările peste jumătate de oră de la cea stabilită cu tine s-ar putea să nu existe în realitate, pentru că agenții imobiliari știu să vândă. Ia-ți cât timp ai nevoie pentru a analiza întreaga ofertă și nu lua prima ofertă, decât dacă aceasta este într-adevăr una perfectă pentru tine. Dacă ai posibilitatea, ia cu tine la vizionările apartamentelor care ți-au făcut cu ochiul în anunțurile imobiliare pe cineva care a mai trecut prin procesul închirierii unui imobil, care va ști exact la ce detalii să fie atent când intră într-o locuință. 

De la acest punct încolo, după ce ai pus în balanță aspectele importante și ai decis că vrei să te muți într-un apartament care ți-a plăcut, începe negocierea propriu-zisă. În funcție de calitățile tale și de diplomația pe care nu trebuie să o folosești, vei reuși să scoți un preț favorabil, poate chiar ideal pentru tine. Mult succes în găsirea locuinței perfecte! Pe Storia.ro vei găsi oferte variate, din care te poți inspira și de unde poți alege un loc nou căruia să îi spui, cât de curând, „acasă”.

Ultima editare: 16 iunie 2020

Raluca Alexandra Cozmenco

De mai bine de un an scrie articole pentru unul dintre cele mai mari bloguri de design interior din România. Crede cu tărie că designul și atmosfera locurilor în care trăim și muncim ne influențează starea de spirit și o fascinează felul în care un spațiu își schimbă aerul numai prin repoziționarea unora dintre obiectele de decor deja existente.
Back to top button