Renovări

Umiditatea aerului din casă: sfaturi pentru un nivel optim

Înainte să îți oferim câteva sfaturi esențiale pentru a avea o umiditate perfectă pentru apartamentul tău, să reluăm puțin o lecție de fizică din școala generală și să ne amintim împreună ce este aceasta. Cantitatea de vapori de apă prezenți în aer exprimată prin raportul în procente dintre tensiunea de vapori reală și tensiunea vaporilor saturați corespunzătoare temperaturii respective, pentru ca aceasta din urmă să devină saturată reprezintă umiditatea din atmosferă. Un nivel ideal pentru interiorul unei locuințe se încadrează între 30 și 50%. Între aceste valori, corpul tău se va simți confortabil.

În sezonul rece, însă, căldura provenită din calorifere sau alte surse de agent termic pot usca aerul din casa ta, ceea ce poate fi neplăcut pentru ochii, gâtul sau sinusurile tale. În antiteză, vara, când umiditatea crește foarte mult, te poți trezi invadat de mucegai, insecte sau mirosuri neplăcute pe care cu greu le mai poți elimina din locuință. Ideal ar fi să jonglezi cu câteva trucuri, pentru a păstra un nivel de umiditate constant și să te bucuri de relaxare, când ajungi acasă.

 

Ce să faci, dacă te confrunți cu o umiditate mare

 

Cea mai la îndemână soluție pentru o locuință în care umiditatea e prea crescută pentru a mai fi confortabilă este să montezi un aparat de aer condiționat. Dacă ai noroc și te-ai mutat într-un bloc de locuințe sau într-o casă cu aer condiționat centralizat, adică care beneficiază de ventilație prin climatizare, ai tras lozul câștigător. În acest caz, poți regla o temperatură care îți place și te vei bucura de ea în toate încăperile, constant. Dacă ai un aer condiționat clasic, e posibil ca, atunci când îl ții deschis pe tot parcursul zilei, casa să se răcească prea tare, așa că pornește-l din când în când. Te-ar mai putea salva de umiditate mare și o izolație a locuinței, atât pe interior, cât și pe exterior. Pereții protejați cu termoizolație nu vor mai lăsa nici căldura, nici frigul să treacă și să ajungă până la tine, păstrând o temperatură perfectă pentru tine și familia ta.

 

Cum să nu mai ai aerul uscat în casă

 

Probabil ai observat deja în supermarketuri umidificatoarele care ar fi ideale, dacă simți că ți se usucă nasul și ochii atunci când ajungi acasă. Poți găsi un design care se potrivește cu interiorul casei tale și în acest fel să maschezi toată activitatea lui, dacă cele clasice ți se par prea urâte. Dacă nu reușești să găsești unul pe gustul tău, poți folosi metoda bunicilor noștri, adică să pui un vas cu apă măcar pe caloriferul din camera unde dormi. O altă soluție ar fi să îți usuci hainele în interior, măcar pe perioada iernii. 

 

Uneori, e posibil să te simți rău când ajungi acasă și să nu găsești o cauză exactă. S-ar putea să fie din cauza nivelului de umiditate prea scăzut sau prea crescut, care să-ți provoace un disconfort. Regleaz-o și vei trăi sănătos. 

Ultima editare: 16 iunie 2020

Cristina Pop

Pasionată de cifre și scris în aceeași măsură, Cristina a reușit să își construiască o viață care o face fericită. Îi place să petreacă timp de calitate alături de oameni care o inspiră. E de părere că nu doar cei care ne înconjoară ne fac viața mai bună, ci și spațiile amenajate creativ, așa că pasiunea pentru design interior a venit firesc și o explorează și prin scris.
Back to top button