Chiriaș

Tips & tricks: Cum să nu întârzii niciodată cu plata chiriei

Dacă stai într-o locuință închiriată sau abia acum începi să-ți cauți un apartament în care să te muți, trebuie să știi că plata chiriei este o responsabilitate pe care trebuie să ți-o asumi. Pentru a nu întârzia niciodată și pentru a păstra o legătură bună cu proprietarul apartamentului, e necesar să te organizezi mai bine în ceea ce privește veniturile lunare și destinația lor. În acest fel, eviți să te aglomerezi cu prea multe facturi restante și ai o evidență mai clară asupra cheltuielilor pe care le suporți lună de lună. Cum reușești să fii mai organizat în acest sens? Inspiră-te din cele cinci idei de mai jos.

  1. Alege o zi de plată în avantajul tău. Atunci când semnezi contractul de închiriere, stabilește de comun acord cu proprietarul o zi din lună cât mai aproape de ziua ta de salariu, ca să nu fii niciodată în întârziere cu plata. De exemplu, dacă primești leafa pe 1 ale lunii, până pe 5 ar trebui să ai chiria deja achitată. În acest fel, vei avea o evidență mai clară a banilor care îți rămân pentru cheltuieli personale. 
  2. Fă-ți un calendar. Fie că alegi să îți notezi pe o agendă sau ai o aplicație pe telefon, setează-ți un reminder, ca să nu întârzii cu facturile. Acest obicei poate fi aplicat și pentru plata celorlalte datorii lunare, cum ar fi energia electrică, gazul sau abonamentul de Internet și cablu TV. O alarmă pe telefon te poate salva de penalizări la plata facturilor.
  3. Autorizează plățile automate. Dacă primești salariul pe un card bancar, încheie un contract prin care să autorizezi plăți automate din contul tău. Această opțiune este ideală, mai ales dacă nu ai timp să te preocupi de facturile pe care trebuie să le achiți. În fiecare lună, la o dată stabilită de tine, furnizorii de servicii vor putea să extragă automat din contul tău suma pe care le-o datorezi. Poți face același lucru și cu plata chiriei, prin redirecționarea banilor în contul proprietarului.
  4. Lipește, cu câteva zile înainte, un post-it pe frigider sau pe birou cu textul „Plătește chiria”. Fiind ocupat cu alte activități, e posibil să uiți că luna se apropie de final. A greși e omenește, dar de ce să fii deranjat de telefonul proprietarului care te întreabă când poți plăti, dacă poți evita discuțiile de acest gen printr-un efort minim?
  5. Fă-ți un cont de economii. Cu cât ai venituri mai mari, cu atât îți vor crește și pretențiile și vei cheltui mai mulți bani. De aceea, e bine să ai un cont de economii, care să fie plasa ta de salvare, atunci când apar cheltuieli neprevăzute. O afecțiune medicală, o petrecere la care ești invitat pe ultima sută de metri sau ajutorul pe care îl oferi unui prieten sub formă de împrumut îți poate da peste cap calculele lunare, așa că e bine să ai un as în mânecă mereu. Nu trebuie să faci un efort mare pentru aceasta, e suficient să pui deoparte câte puțin în fiecare lună și să faci din asta un obicei. Mai târziu îți vei mulțumi și nu vei rămâne niciodată în urmă cu plățile, indiferent de ce s-ar putea întâmpla.  
Ultima editare: 16 iunie 2020

Raluca Alexandra Cozmenco

De mai bine de un an scrie articole pentru unul dintre cele mai mari bloguri de design interior din România. Crede cu tărie că designul și atmosfera locurilor în care trăim și muncim ne influențează starea de spirit și o fascinează felul în care un spațiu își schimbă aerul numai prin repoziționarea unora dintre obiectele de decor deja existente.
Back to top button