Profesioniști

Tips & Tricks: Cum sa negociezi atunci cand vinzi o locuinta

Cand vrei sa vinzi o locuinta, indiferent daca este vorba de un apartament sau o casa, e bine sa tii cont de niste trucuri pentru a obtine cel mai bun pret, poate chiar unul mai mare decat cel la care te gandeai initial. Piata imobiliara este un teren de lupta in care, daca vrei sa intri, trebuie sa te inarmezi cu multa rabdare si discernamant. 

In permanenta apar anunturi de vanzare a locuintelor si poate ca acest aspect te va face sa iti pierzi din elanul pe care il aveai la inceput si din increderea ca vei putea face asta intr-un timp cat mai scurt, fara bataie de cap. Dar trebuie sa nu uiti ca ce e al tau e pus deoparte si ca, intr-un final, cumparatorul cel mai potrivit pentru tine va aparea si iti vei putea incheia tranzactia. Inainte sa ii primesti pe cei interesati de proprietatea ta la vizionari, tine cont de sfaturile de mai jos.

Pastreaza mingea in terenul tau

Posibilii cumparatori care iti calca pragul nu trebuie sa cunoasca adevaratul motiv pentru care vrei sa instrainezi proprietatea. Poate ca ai primit o oferta de munca atractiva in strainatate si vrei sa te muti definitiv in afara tarii, poate ca nu iti mai permiti sa intretii respectiva locuinta, ori poate treci printr-un divort si esti nevoit sa vinzi casa sau apartamentul. Daca vor sti ca te grabesti sa vinzi, negocierea pretului va incepe in defavoarea ta. Controlul trebuie sa ramana la tine, asa ca pastreaza o imagine detasata, dar, in acelasi timp, ofera celor interesati toate informatiile care ar vinde proprietatea.

Fii un vanzator bun

Indiferent daca apelezi la o agentie care sa te ajute cu gasirea posibililor clienti, fie faci asta pe cont propriu, implica-te cat mai mult in tot procesul. Nimeni nu stie mai bine decat tine ce fel de materiale de constructii ai folosit la ridicarea casei sau la renovarea apartamentului sau cat ai cautat un furnizor de mobilier unicat. Esti cel mai in masura sa faca o reclama buna locuintei, asa ca rezerva-ti timp pentru asta! Scoate la inaintare tot arsenalul de informatii sau sugestii despre destinatia anumitor spatii din casa pe care le ai, daca vrei sa atragi clientii cu implicarea si seriozitatea ta.

Jocul tacerii

In vanzari, exista un proverb: „Cine vorbeste primul duce gunoiul”. Asta inseamna ca primul care va propune un pret va avea de pierdut. Aceasta lege este in permanenta valabila, fara exceptie. Asa ca lasa posibilul cumparator sa faca prima oferta si de acolo incepe negocierea. 

Incearca sa creezi o licitatie, dar nu una propriu-zisa, ci lasa-i pe cei interesati sa propuna preturi. Daca vei arata relaxare si timp pentru a vinde proprietatea, vei castiga mai mult. 

Fii increzator, dar nu obraznic

Posibilii cumparatori vor fi incantati sa asculte prezentarea proprietatii pe care o vinzi, dar nu o face cu un aer de superioritate, chiar daca ce ai scos pe piata este mai bun decat alte variante pe care acestia le au. Fii maleabil cu dorintele lor si pune-le la dispozitie toate informatiile de care au nevoie si cu care ii atragi catre cumpararea apartamentului sau casei tale. 

Ultima editare: 16 iunie 2020
Back to top button