Organizare

Cum sa-ti organizezi corect ustensilele de bucatarie

Secretul unei bucatarii organizate este functionalitatea: sa ai mereu la indemana ustensilele de care ai nevoie in mod curent si sa le gasesti cu usurinta pe cele pe care le folosesti mai rar. Desi poata parea simplu la prima vedere, un asemenea grad de organizare nu e tocmai usor de obtinut.

In general, exact atunci cand te-ai hotarat sa-ti impresionezi prietenii cu o cina frantuzeasca, vei constata ca nu gasesti amestecul de ierburi provensale si ca, oricat te-ai stradui, nu-ti amintesti unde ai pus setul de taiat branza, pe care, oricum, nu l-ai mai utilizat de anul trecut. Daca si tu te regasesti frecvent in situatia aceasta, mai jos avem pentru tine cateva idei, care sa te ajute sa-ti organizezi cat mai bine ustensilele de bucatarie.

  • Alege-ti cu grija mobila de bucatarie. In mod ideal, aceasta trebuie sa fie cat mai bine compartimentata si sa dispuna de rafturi, polite, dulapuri si sertare cat mai multe si de marimi diferite, astfel incat sa permita stocarea mai multor tipuri de obiecte: tavi, oale, cratiti de diverse forme si dimensiuni.
  • Daca bucataria nu dispune de un spatiu foarte mare, poti opta pentru piese de mobilier inalte pana la tavan. In acest caz, vei depozita lucrurile in functie de frecventa cu care le folosesti: pe cele uzuale mai jos, iar pe cele de care ai nevoie mai rar, pe rafturile de sus.
  • Invata sa eficientizezi spatiul, chiar daca ai o bucatarie suficient de mare. Pe interiorul usilor de la dulap, poti monta suporturi metalice, in care poti depozita mici accesorii: prosoape de bucatarie, razatoare, capace etc
  • O data pe an, fa curatenie generala si renunta la: toate vasele din ceramica, sticla sau email care sunt ciobite, la tacamurile desperecheate, la condimentele expirate sau la orice ustensila pe care nu ai mai mai folosit-o de foarte mult timp. Daca descoperi cu surprindere ca ai in casa o masina de facut paste, probabil ca poti renunta la ea, fara sa-ti lipseasca prea mult.
  • Pornind tot de la frecventa cu care folosesti anumite obiecte in bucatarie, iti poti construi in mod inteligent inventarul instrumentelor de gatit. Daca esti pasionat(a) de pregatirea mancarii in fel si chip, atunci are sens sa ai in casa decojitor electric, masina de inghetata, aparat de facut goffre sau masina de spiralat. Daca, dimpotriva, mananci mai des la resuraurant decat acasa si gatesti doar atunci cand ai musafiri, atunci te poti descurca cu un numar minim de oale, cratite, tigai si tavi si un set de vesela.
  • Organizeaza-ti toate articolele de bucatarie pe grupuri: vase pentru gatit, vase pentru servit sau pentru pastrat mancarea. O alta idee este sa le asezi in functie de materialul din care sunt facute: vesela din portelan, instrumente metalice, vase din sticla. Ideea este sa gasesti un criteriu in jurul caruia sa-ti organizezi ustensilele, astfel incat, atunci cand cauti ceva, sa-ti fie usor sa gasesti obiectul respectiv.
  • In interiorul dulapurilor, folosesti cutii de depozitare din lemn sau plastic. Asta te va ajuta sa elimini dezordinea si, in acelasi timp, sa tii la un loc tot felul de maruntisuri, care, altfel ar risca sa se piarda

depozitare bucatarie

  • Tine toate condimentele la un loc. Cel mai bine le pastrezi in recipiente etanse din sticla. Solutia ideala este sa-ti aschizitionezi o banda magnetica sau un suport metalic fixat pe perete. Daca etichetezi corespunzator fiecare borcan, nu vei mai avea niciodata dubii referitoare la continutul lui.
  • Tine produsele alimentare in dulapuri speciale. Pune in cutii separate pastele, faina, cafeaua, zaharul sau ceaiul. Astfel, iti va fi mult mai usor sa le gasesti si nici nu risti ca aceste ingredinte sa-si “imprumute” unul altuia mirosurile.
  • Pastreaza fiecare vas, indiferent ca este vorba de oale sau recipiente de depozitare impreuna cu capacul sau. Este foarte neplacut sa constati ca o caserola este total inutila daca nu-i gasesti si capacul aferent

ustensile de bucatarie

  • In interiorul sertarelor, foloseste separatoare sau suporturi speciale care te ajuta sa imparti lucrurile pe categorii; pune in practica acest sfat mai ales.
Ultima editare: 10 martie 2021

Cristina Pop

Pasionată de cifre și scris în aceeași măsură, Cristina a reușit să își construiască o viață care o face fericită. Îi place să petreacă timp de calitate alături de oameni care o inspiră. E de părere că nu doar cei care ne înconjoară ne fac viața mai bună, ci și spațiile amenajate creativ, așa că pasiunea pentru design interior a venit firesc și o explorează și prin scris.
Back to top button