Design Interior

Moduri elegante de a decora casa cu marmura

Marmura, piatra decorativa deosebit de eleganta, este preferata pentru amenajarea locuintelor si a birourilor de foarte multi ani. Exista o diversitate de moduri in care o poti folosi pentru decorarea casei, de la accente usoare in camere, la mobilier de baie si bucatarie, seminee sau pardoseli.

Am selectat aici 8 moduri in care iti poti infrumuseta locuinta cu elemente din marmura.

  1.  Chiuveta si blatul din baie. Datorita rezistentei la apa, marmura este ideala pentru amenajarea bailor. Chiuveta si blatul din baie au nevoie de aceasta caracteristica a materialului din care sunt fabricate si alegerea unor obiecte din marmura adauga un plus de eleganta si stralucire baii tale.
  2.  Șemineu din marmură. Un semineu de marmura poate fi un accesoriu indraznet, dar care, cu siguranta, adauga stil clasic casei tale. Pune un covor moale in fata semineului si pregateste-te pentru o noapte romantica si eleganta. Nu uita vinul si paharele de cristal.
  3. Obiecte de accent. Obiecte mici, de accent, din marmura, pot schimba complet aspectul oricarei camere. In bucatarie, poti opta pentru solnițe, platouri, tocatoare sau vase. Ca aspect, marmura se imbina foarte bine cu lemnul. Camerele le poti decora cu ghivece, vaze, sfeșnice pentru lumanari, iar in baie poti folosi marmura la suporturi, stative, sapuniere sau orice obiect decorativ pentru baie. Orice accent din marmura ai alege, va da un plus de eleganta si lux camerei respective.
  4.  Balustrade din marmura. Piatra naturala este un material deosebit de durabil, ideal pentru balustrade interioare, dar si exterioare. Materialul este usor de curatat, fin la atingere si-ti da sentimentul ca urci sau cobori scarile unui palat sau templu din antichitate.
  5.  Cabina de dus. Greu de descris este si sentimentul pe care il ai cand atingi podeaua de marmura in timp ce faci dus. Cabina de dus este locul unde scapi complet de stresul zilnic. Atingerea fina a materialului inspira doar relaxare si eleganta.
  6.  Podele din marmura. Aceasta este cea mai comuna zona de utilizare a marmurei in locuinta. Piatra este preferata pentru podele datorita aspectului stralucitor, neted si foarte usor de curatat. In functie de modul in care decorezi o camera, podeaua din marmura poate oferi un aspect clasic sau modern sau, de ce nu, si clasic si modern in acelasi timp.
  7.  Scari din marmura. La fel ca podelele din marmură, scarile din acest material dau un sens diferit intregii case. Scarile din marmura sunt folosite in special pentru intrarile sau holurile apartamentelor, fiind preferate de arhitecti deoarece se potrivesc oricarui stil al locuintei si se imbina perfect cu alte materiale, precum lemnul, inoxul sau sticla.
  8. Mobilier din marmura. Desi poate parea inconfortabil la o prima vedere, daca este asociata cu piese si materiale corecte, marmura poate fi un material excelent pentru mobilier. Orice piesa din marmura este rezistenta, robusta si poate dura o viata intreaga. Fiind un material greu, ai grija la masuratori si calcule inainte sa achizitionezi o asemenea piesa. In plus, nu trebuie sa te limitezi la nuante neutre. O masa colorata, din marmura, poate fi ideala pentru a aduce un spatiu la viata.

Trei lucruri mai putin cunoscute despre marmura

  • Partenonul, templul dedicat zeitei Atena, este construit din marmura;
  • Culorile diverse ale marmurei se datoreaza impuritatilor continute: rosu – de la sarurile de fier, maro de la mangan si cenusiu de la grafit;
  • Marmura a fost folosita la constructia monumentului Tomb of the Unknowns, ridicat in cinstea soldatilor americani care au murit in razboaie, dar care nu au putut fi identificati.

Curatarea marmurei

De obicei, marmura se curata foarte usor, cu o carpa umezita in apa. Daca petele persista, poti folosi o carpa umezita in acetona, poroxid de hidrogen sau orice alta solutie non-abraziva. Dupa spalare, marmura se lustruieste cu o bucata de piele, pana la uscare.

Protejeaza pardoselile din marmura cu covoare, iar alte suprafete (blaturi) cu suporturi pentru pahare sau cu cuporturi de plastic pentru cosmetice.

Otetul, vinul sau acidul citric din sucul de portocale pot dauna marmurei. Sterge imediat lichidele si apoi clateste bine cu apa.

Ultima editare: 14 aprilie 2021

Raluca Alexandra Cozmenco

De mai bine de un an scrie articole pentru unul dintre cele mai mari bloguri de design interior din România. Crede cu tărie că designul și atmosfera locurilor în care trăim și muncim ne influențează starea de spirit și o fascinează felul în care un spațiu își schimbă aerul numai prin repoziționarea unora dintre obiectele de decor deja existente.
Back to top button