Proiecte

Reconditionarea mobilierului din lemn in 9 pasi simpli

Exista piese de mobilier vechi din lemn care iti plac, pe care le doresti in continuare in locuinta ta, dar peste care timpul si uzura si-au lasat semnele. Poate, pur si simplu, nu iti permiti sa inlocuiesti anumite piese din locuinta ta, sau au o valoare sentimentala si nu le vrei inlocuite. Iata cum le poti reconditiona si reutiliza.

  1.  Aplica un spray decapant

Un prim pas pentru reconditionarea unei piese de mobilier din lemn este curatarea ei si pregatirea pentru un nou finisaj. Pentru a indeparta finisajul vechi, foloseste un spray decapant. Este usor de folosit si nu se varsa. Stropeste decapantul uniform pe intreaga suprafata pe care doresti sa o cureti si lasa-l sa actioneze 5-10 minute. Vei vedea apoi cum finisajul vechi incepe sa se ridice de pe lemn.

Elimina vechiul finisaj

Utilizeaza un instrument de razuit pentru a elimina finisajul vechi. Acopera lama cu o carpa de unica folosinta pentru a curata zonele zgariate. Este posibil sa fie nevoie sa aplici decapant si sa razuiesti de mai multe ori pentru a elimina in intregime finisajul vechi.

  1.  Curața cu diluant

Dupa ce ai inlaturat finisajul vechi si suprafata este uscata, sterge-o cu diluant, folosind o carpa curata pentru a indeparta orice resturi. Lasa lemnul sa se usuce complet inainte de a trece la slefuire.

Cum reconditionezi mobilierul din lemn

  1.  Slefuirea

Pentru a elimina si cele mai mici urme de finisare, utilizeaza o masina de slefuit sau un smirghel cu granulatie medie (de pana la 150) pana cand lemnul ramane curat. Apoi foloseste un smirghel fin (cu o granulatie de peste 200), pana cand toata piesa este uniforma.

2. Indeparteaza resturile dupa slefuire

Sterge intreaga suprafata cu o carpa pentru a indeparta praful rezultat de la slefuire.

3. Aplica vopsea

Aplicarea vopselei este mai usoara daca folosesti un tampon de lana. Inmoaie tamponul in vopsea si foloseste miscari egale in sensul fibrei lemnului. Repeta procesul, dar asigura-te ca vopseaua se usuca complet intre straturi, astfel incat sa-ti poti da seama de aspect inainte de a decide daca vrei sa adaugi un nou strat. Optiunile pentru colorare sunt nelimitate. Indiferent de culoarea pe care o alegi, vei da o viata noua unei piese de mobilier vechi.

4. Indeparteaza excesul de vopsea

Utilizeaza o carpa curata pentru a elimina excesul de vopsea si sterge suprafata cu grija.

Reconditionare mobila

5. Aplica un lac transparent pentru protectie

Odata ce ultimul strat de vopsea este total uscat, aplica un strat de lac transparent pe baza de ulei, pentru protectie. Un spray este mai usor de folosit si ofera o acoperire excelenta. Pulverizeaza dupa liniile naturale ale piesei din lemn. Aplica in doua straturi si foloseste intre ele o hartie de slefuit fina, dupa ce primul strat este complet uscat. Aceasta tehnica va netezi orice imperfectiuni si va oferi un finisaj profesionist.

6. Lasa piesa sa se usuce

Dupa acoperire, lasa piesa finita sa se usuce complet intr-o zona calda, uscata si bine ventilata timp de 24 de ore inainte de utilizare.

Ultima editare: 16 iunie 2020

Cristina Pop

Pasionată de cifre și scris în aceeași măsură, Cristina a reușit să își construiască o viață care o face fericită. Îi place să petreacă timp de calitate alături de oameni care o inspiră. E de părere că nu doar cei care ne înconjoară ne fac viața mai bună, ci și spațiile amenajate creativ, așa că pasiunea pentru design interior a venit firesc și o explorează și prin scris.
Back to top button