Cum sa-ti decorezi casa cu graffiti

Graffiti reprezinta un tip de arta urbana, pe care il poti intalni pe zidurile si cladirile din marile orase sau pe vagoanele de metrou. Uneori, te uimeste talentul artistului anonim, dimensiunea desenelor sau estetica lor, alteori te contrariaza prin mesajele reprezentate sau prin impactul puternic al culorilor folosite. Sursele de inspiratie pentru graffiti sunt nenumarate; multe isi au originea in realitatile sociale curente sau in literatura science-fiction.

Daca esti fascinat(a) de graffiti si ai visat mereu la ideea de a avea o astfel de reprezentare grafica in propria casa, e bine sa stii ca in lumea designerilor home deco se vorbeste deja despre graffiti de interior. Exista artisti plastici care s-au specializat in realizarea de desene si decoratiuni pentru case si apartamente. Vestea buna este ca aceste elemente grafice pot fi utilizate in orice incapere, de la living pana la bucatarie sau camera de lucru.

Nu a fost lasat la o parte nici spatiul destinat celor mici – camera copiilor si, in special, a adolescentilor – este locul ideal pentru adevarate “expozitii” de graffiti – tinerii locatari vor fi incantati de explozia de culoare, forme fantastice, siluete futuriste sau mesaje underground.

Graffiti reprezinta mai mult decat o modalitate inedita de a-ti decora interiorul; il poti privi si ca pe o maniera originala de a-ti exprima propria personalitate. Varietatea de optiuni este, practic, nelimitata. Poti opta pentru modele colorate, cu forme complexe sau, dimpotriva, poti alege variante simpliste:  graffiti alb-negru, umbre sau contururi de siluete si obiecte.

Alegerea: simplitate versus culoare tine atat de preferintele personale, cat si de intentia de a realiza un ansamblu armonios. Daca optezi pentru un desen foarte colorat si cu multe elemente, este recomandat ca acesta sa fie singurul din camera respectiva. Aglomerarile vizuale de forme si culori obosesc si creeaza chiar un efect de iritare. De aceea, artistii plastici aleg sa le combine cu stilul minimalist – interioare structurate, cu linii simple si putin mobilier, la decorarea carora se utilizeaza un numar limitat de culori si materiale.

Desenele graffiti spectaculoase, cum ar fi iluziile optice – un drum care pare ca nu duce nicaieri sau cele de mari dimensiuni – cladiri celebre sau monumente istorice, se potrivesc cel mai bine in camere spatioase si bine luminate – de exemplu, livingul. Pentru dormitor sau camera de lucru sunt recomandate desenele de dimensiuni mai mici, cu culori estompate.

Nu trebuie insa sa te limitezi la a utiliza graffiti doar pe pereti – poti decora grafic cu elemente de acest fel si piesele mari de mobilier, cum ar fi tablia patului, un studio, un dulap, ba chiar si lustrele sau lampadarele. Este chiar o modalitate inedita de a revitaliza piese vechi de mobilier si de a le da o noua viata, mai ales daca este vorba de mobila de familie, cu valoare sentimentala. Un artist plastic talentat va sti, cu siguranta, sa dea o “fata” interesanta unui scrin baroc, caruia acum nu-I poti gasi loc decat in camara cu vechituri.

Podeaua poate fi si ea decorata cu graffiti. Este o alegere foarte buna daca iti doresti sa aduci un strop de originalitate si de arta urbana in casa ta, dar nu vrei un interior prea incarcat. Practic, nu exista limite in ceea ce priveste utilizarea acester desene; totul tine de imaginatia si creativitatea artistului si de disponibilitatea si curajul proprietarului.

Astfel, desenele de tip graffiti, realizate cu spray-uri speciale, pot fi imprimate si pe suprafetele textile – fete de perna – in special pernele decorative, cuverturi sau lenjerii de pat.

Pentru un rezultat final de impact, trebuie acordata o atentie deosebita materialelor folosite si suprafetelor utilizate. Si, nu uita sa alegi doar acele modele care chiar spun ceva (interesant) despre tine.

Adresa ta de email nu va fi publicată pe site. Câmpurile marcate cu steluță* trebuie completate.

*