Design Interior

Cum sa alegi culorile potrivite pentru o locuinta relaxanta

In perioada moderna, stresul a devenit cel mai important inamic al nostru. Ascultam muzica antistress, folosim diverse tehnici de relaxare, meditam, respiram yoghin. E important insa sa acordam o atentie cel putin la fel de mare modului in care ne amenajam locuinta, pentru ca acasa este locul unde ne petrecem o buna parte din timp.

Cu cat ne simtim mai bine in propria casa, mai plini de energie si de vitalitate, cu atat vom fi mai putin stresati in timpul zilei. Va scadea, totodata, si riscul de a ne lasa influentati negativ de situatii potential stresante.

Cromatica este cel mai important aspect pentru a crea o atmosfera relaxata intr-o locuinta. Nenumarate studii au evidentiat puternica legatura dintre culori si starea noastra de spirit, precum si impactul pe care spectrul cromatic il are asupra psihicului uman.

Prin urmare, daca vrei ca locuinta ta sa devina un spatiu odihnitor, alege culori luminoase si stai departe de cele puternice. Opteaza pentru nuante pastelate, pentru tonuri blande de galben, fildes, verde, violet sau maro. Aceste culori sunt potrivite atat pentru dormitor, cat si pentru sufragerie sau living. Le poti utiliza pentru a zugravi peretii, dar si pentru accesoriile din incapere: perdele, draperii sau covoare.

Culori living

O alta posibilitate este sa mizezi pe monocromie si sa-ti decorezi camerele intr-o singura culoare. Practic, iti alegi o culoare de baza – de exemplu, verde – si, in combinatie cu alb, vei obtine nuante din ce in ce mai deschise. Poti combina culoarea de baza si nuantele rezultate pentru pereti, mobila si decoratiuni. Efectul va fi unul calm si odihnitor. Aceasta varianta este recomandata in decorarea bucatariei sau a baii – poti opta pentru albastru ca ton de baza; este o culoare adecvata ambelor tipuri de incapere.

Tonurile puternice, solare, de rosu sau portocaliu, iti pot induce o stare de nervozitate, mai ales daca sunt folosite in exces. Prin urmare, daca doresti ca locuinta ta sa genereze cat mai mult calm, evita nuantele indraznete, cum ar fi roz sau indigo si contrastele puternice.

Chiar daca alegi doar culori relaxante pentru locuinta, e important sa acorzi atentie si modului in care le dozezi si le combini. Pentru a genera o atmosfera cat mai lipsita de stress, mizeaza pe o cromatica simpla, alcatuita din doua, maxim trei culori. Sfatul nostru este sa alegi o nuanta dominanta pentru pereti si una, pana la doua culori complementare pentru mobilier si accesorii. Totodata, atunci cand te gandesti la cromatica unei locuinte, e important sa ai in vedere tot ansamblul, inclusiv trecerea dintr-o camera in alta.

Atunci cand te gandesti la nuantele pe care urmeaza sa le folosesti la amenajarea locuintei, tine cont si de culoarea mobilei. Stilul minimalist este un bun exemplu al modului in care culoarea, dar si numarul si structura pieselor de mobilier pot crea o atmosfera odihnitoare.

Combinatii de culori pentru living

Pentru a nu incarca o incapere din punct de vedere cromatic, opteaza pentru un numar limitat de decoratiuni. Cea mai buna alegere o reprezinta plantele verzi – cateva ghivece cu flori aduc in casa ta culorile naturii, dar si o gura bine-venita de aer proaspat.

In final, nu uita ca, dincolo de cromatica, mai exista si alti factori, care pot contribui decisiv la generarea unui cadru armonios si linistit. E bine, asadar, sa tii cont si de lumina – cea naturala este cea mai potrivita, dar si de dispunerea obiectelor in camera – aici poti opta pentru piese de mobilier cat mai simple si mai putine. In general, un spatiu ordonat, decorat minimalist, in culori putine si armonioase, combinate potrivit, va radia o energie calma si odihnitoare.

Ultima editare: 16 iunie 2020

Cristina Pop

Pasionată de cifre și scris în aceeași măsură, Cristina a reușit să își construiască o viață care o face fericită. Îi place să petreacă timp de calitate alături de oameni care o inspiră. E de părere că nu doar cei care ne înconjoară ne fac viața mai bună, ci și spațiile amenajate creativ, așa că pasiunea pentru design interior a venit firesc și o explorează și prin scris.
Back to top button