Ghid imobiliar

10 puncte esentiale pe care trebuie sa le includa orice contract de inchiriere

Daca ai decis sa-ti inchiriezi o locuinta, sunt cateva aspecte de care trebuie sa tii cont permanent, din momentul in care ai ales proprietatea, pana cand o parasesti. Astfel, trebuie sa te asiguri in orice moment ca nu produci niciun prejudiciu proprietatii, dar si sa fii atent la eventuale abuzuri. Ai grija sa-ti cunosti toate drepturile, dar si obligatiile pe care le ai in calitate de chirias.

Pentru a fi in regula din punct de vedere legal, ai grija sa semnezi cu proprietarul un contract de inchiriere inainte de a ocupa locuinta. Contractul are ca scop principal protejarea ambelor parti si ferirea acestora de abuzuri. Negocierea si incheierea contractului presupune implicarea unor specialisti in domeniu, tocmai pentru acoperirea unor eventuale riscuri.

Un contract bun de inchiriere iti protejeaza interesele si impiedica neintelegerile care ar putea duce la litigii. Iata o lista cu zece puncte esentiale pe care trebuie sa le includa orice contract de inchiriere.

  1.  Partile contractului de inchiriere. Contractul de inchiriere trebuie sa includa, in primul rand, numele proprietarilor si al locatarilor care sunt obligati prin acord.
  2.  Descrierea proprietatii. Documentul trebuie sa contina o descriere a proprietatii, care sa includa adresa si numarul apartamentului.
  3.  Conditiile de inchiriere. In contract trebuie specificata valoarea chiriei, preferabil, in moneda locala – RON, deoarece cursul valutar se modifica constant, ceea ce poate constitui un abuz speculativ. Tot aici trebuie precizata ziua din luna stabilita pentru plata chiriei, contul sau modalitatea de plata, precum si termenii agreati de ambele parti in cazul in care se intarzie plata chiriei. De asemenea, trebuie specificat cine plateste facturile la utilitati si ce se intampla daca plata acestora este intarziata.
  4.  Datele de inchiriere si incetare a contractului. Inceputul si sfarsitul contractului de inchiriere trebuie sa figureze in document, precum si descrierea conditiilor in care si cand proprietarul si chiriasul pot rezilia contractul. De exemplu, un contract de inchiriere poate fi reziliat cu o notificare de o luna si o chirie lunara finala.
  5.  Detaliile depozitului de securitate. Suma depozitului de garantie, modul in care trebuie platita si conditiile de eliberare ulterioara trebuie sa fie specificate in contractul de inchiriere.
  6.  Ocupantii proprietatii. Contractul de inchiriere ar trebui sa cuprinda numele fiecarei persoane care va ocupa in mod regulat proprietatea si ce se intampla daca o persoana ramane in proprietate mai mult decat o anumita perioada de timp.
  7.  Detalii privind animalele de companie. Contractul de inchiriere trebuie sa precizeze daca un chirias are sau nu dreptul de a tine in proprietate un animal de companie. Limite privind numarul, dimensiunile si speciile ar trebui sa fie enumerate, de asemenea. Totodata, daca pentru un animal de companie exista un depozit suplimentar, aceasta suma ar trebui sa fie inclusa in contractul de inchiriere.
  8. Reparatii si daune. Inainte de ocuparea proprietatii, proprietarul si viitorul chirias trebuie sa analizeze starea proprietatii si sa stabileasca de comun acord responsabilitatile fiecaruia pentru reparatii si evetuale probleme cu proprietatea. Contractul de inchiriere trebuie sa descrie, astfel, daca proprietarul sau chiriasul este responsabil pentru eventuale daune aduse proprietatii.
  9. Modificari ale proprietatii. Contractul de inchiriere trebuie sa precizeze, daca este cazul, ce tip de modificari poate face chiriasul asupra casei sau apartamentului de inchiriat.
  10.  Dreptul de acces in proprietate. Documentul mai trebuie sa includa o clauza care permite proprietarului sa intre si sa inspecteze proprietatea, cu o notificare rezonabila prealabila. Termenii trebuie sa defineasca o notificare rezonabila si sa explice drepturile chiriasului, in acest caz.

Pe langa termenii esentiali specificati anterior, mai pot fi inclusi si altii, optionali, in functie de proprietate si de posibilitatile de locuire.

Printre acestia precizam:

Dreptul de a reinnoi contractul de inchiriere. Daca nu este precizat in contract, la finele perioadei pentru care a fost semnat contractul de inchiriere cele doua parti trebuie sa semneze un alt contract. Este de preferat ca, daca contractul se incheie pe o perioada mai redusa de timp (cel mult un an), documentul sa includa dreptul chiriasului de a reinnoi contractul. Daca documentul se semneaza pentru o perioada mai indelungata, este ideal ca un nou contract sa fie semnat de fiecare data cand se doreste prelungirea perioadei de sedere.

Dreptul de a inchiria spatiul – trebuie precizat in contract cazul in care chiriasul are dreptul sa inchirieze proprietatea unei alte persoane. Contractul de inchiriere trebuie sa precizeze inclusiv termenii in care se face subinchirierea.

Restrictii/ reguli de parcare. Daca proprietatea are inclus un loc parcare sau asigura parcare intr-un loc desemnat, acesti termeni ar trebui sa figureze in contractul de inchiriere.

Posesiuni speciale. Daca anumite posesiuni, cum ar fi paturi de apa sau gratare nu sunt permise pe proprietate, acesti termeni ar trebui sa fie enumerati in contract, impreuna cu consecintele in cazul in care aceste elemente provoaca daune asupra proprietatii.

Desi multi termeni esentiali si optionali de inchiriere sunt inclusi in contractele de leasing standard, care pot fi gasite inclusiv pe internet, este de preferat ca pentru fiecare proprietate sa se stabileasca termeni specifici, caracteristici fiecarei proprietati in parte si in acord cu cerintele fiecareia dintre parti. In acest caz, este recomandata apelarea la un avocat calificat in domeniul imobiliar.

Cauti un apartament de inchiriat in orasul tau? Intra pe Storia.ro si vezi toate ofertele!

Ultima editare: 16 iunie 2020
Back to top button