Ce trebuie sa stii inainte de a decide sa-ti asiguri locuinta

Conform statisticilor, in Romania in fiecare ora are loc un furt din locuinta, iar zilnic au loc in medie 15 incendii. Mai mult, in fiecare an, mii de case sunt inundate si altele afectate de tot felul de calamitati si dezastre naturale sau nu. Asigurarea locuintei este deosebit de importanta, mai ales in zilele noastre, cand locuintele sunt supuse la nenumarate riscuri. Iata cateva sfaturi de care sa tii cont daca decizi sa-ti asiguri locuinta.

Incheie o polita obligatorie (PAD). Pentru a-ti asigura locuinta, trebuie in primul rand sa-ti faci o asigurare obligatorie, in cazul careia despagubirea maxima este limitata la 20.000 de euro. Conform modificarilor legislative din 2016, daca nu detii o astfel de asigurare, nu poti incheia o polita facultativa prin care sa poti fi despagubit pentru daune mai mari. In plus, nerespectarea obligatiei de asigurare a locuintelor se sanctioneza cu amenda de la 100 la 500 de lei de la primarie.

PAD are o serie de caracteristici specifice. In coltul din stanga sus al politei este prezent logo-ul Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID), alaturi de denumirea „PAD”. Seria politei de asigurare PAD incepe cu „RA”, urmata de un numar format din 11 cifre.

PAID este o societate de asigurare-reasigurare, cu capital privat, formata prin asocierea societatilor de asigurare pentru incheierea de asigurari obligatorii ale locuintelor, in conformitate cu prevederile Legii nr. 260/2008. PAID administreaza sistemul de asigurare obligatorie a locuintelor, care acopera trei riscuri de baza specifice Romaniei: cutremur, inundatii si alunecari de teren.

In cazul politei obligatorii, plata despagubirilor se face direct de catre PAID, in baza documentelor/ dosarului de dauna intocmit de asiguratorul care a eliberat polita PAD. PAID face plata despagubirilor cuvenite in termen de maximum 5 zile de la primirea dosarului de dauna. Tot ce trebuie sa faci este ca, in cazul unui dezastru de care esti asigurat, sa instiintezi societatea de asigurari privind daunele produse locuintei asigurate in cel mai scurt timp, nu mai mult de 60 de zile de la data producerii evenimentului.

shutterstock_519924217

Opteaza pentru o asigurare facultativa.

O polita facultativa iti poate asigura locuinta, practic, la orice. Ofertele asiguratorilor sunt foarte diverse si vin cu beneficii care mai de care mai favorabile clientului.

Iata ce trebuie sa faci pentru a alege intelept o asigurare facultativa potrivita:

  • Stabileste riscurile majore la care este supusa locuinta ta. In primul rand, analizeaza care sunt riscurile la care este supusa casa ta: daca locuiesti in zone cu risc seismic ridicat sau cu risc de inundatii sau alte calamitati naturale, daca ai vecini predispusi la inundatii sau la alte daune, daca tii in casa obiecte de valoare mare etc. Orice astfel de detaliu te poate ajuta sa optezi pentru asigurarea potrivita.
  • Alege o companie de asigurari. Verifica site-urile companiilor de asigurari. Indreapta-te catre firme cu traditie, eventual cu portofolii internationale si diverse. Falimentele recente ale Astra Asigurari sau Carpatica Asig arata ca si companiile renumite pot avea probleme. Nu putem sti, insa, niciodata toate problemele pe care le poate avea un asigurator, dar trebuie sa ne documentam cat mai bine.
  • Alege pachetul de asigurare facultativa potrivit. Toti asiguratorii au oferte care mai de care mai avantajoase si cu tot felul de beneficii. Pentru pretul corect, practic, poti asigura si intreaga valoare a locuintei. Aproape toate firmele de asigurari vin cu 3-4 tipuri de asigurare facultativa, in functie de numarul si complexitatea dezastrelor pe care le asigura, cu preturi diferite.

Ai de unde sa alegi. Pe cele mai multe site-uri, gasesti chiar calculatoare care te ajuta sa te informezi si sa-ti stabilesti de acasa valoarea politei. Mai mult, unele companii ofera chiar posibilitatea de a-ti incheia o polita online. Totusi, sfatul nostru este sa mergi personal la broker-ul ales si sa stabilesti impreuna cu el ce ti se potriveste cel mai bine, cu conditia sa te documentezi si tu putin inainte.

Mai toate companiile de asigurari ofera pachete minime de dezastre asigurate, la care tu trebuie sa adaugi extraoptiuni, pentru un plus de evenimente nedorite pe care sa le asiguri.

  • Despagubirea. Este bine sa optezi pentru o companie care promoveaza despagubirea rapida, chiar daca polita poate fi putin mai scumpa. Ia in calcul posibilitatea sa nu poti locui in casa sau apartamentul tau in perioada remedierii. Vei avea nevoie sa te intorci acasa cat mai repede.

Exista pe piata din Romania companii care despagubesc anumite dezastre doar pe baza fotografiei trimise la constatare sau care asigura despagubire nelimitata pentru furt sau pentru avarii la instalatiile de apa. Alte societati iti asigura chiar locuinta temporara in cazul in care nu mai poti locui in casa in urma unui eveniment acoperit de polita. Alte oferte includ decontarea anumitor cheltuieli pentru curatarea resturilor, in limita unui procent din suma asigurata sau chiar recuperarea banilor de vacanta, in cazul in care trebuie sa te intorci din cauza unui eveniment neprevazut, acoperit de asigurare.

Posibilitatile sunt nenumarate. Asadar, afla cat mai repede ce ti se potriveste si asigura-ti locuinta. Cu siguranta pretul corect platit iti va asigura si tie linistea si confortul, oriunde ai locui.

Adresa ta de email nu va fi publicată pe site. Câmpurile marcate cu steluță* trebuie completate.

*