Design Interior

Culori puternice in amenajarea locuintei. Cum sa le imbini in mod armonios?

Culorile sunt extrem de importante in amenajarea unei case, asa ca este bine sa le alegem cu atentie, tinand cont de dimensiunea camerelor, de lumina naturala de care dispune fiecare incapere, de arhitectura si designul intregului ansamblu, dar si de personalitatea si stilul celor care locuiesc acolo. Armonizarea si dozarea corecta a culorilor poate face diferenta dintre o locuinta care pare spatioasa, luminoasa si primitoare si una care pare mica, aglomerata si incarcata.

Folosite corespunzator, culorile pot sa puna in valoare anumite piese de mobilier sau sa genereze contraste placute din punct de vedere vizual. Mai mult, este demonstrat faptul ca nuantele din mediul inconjurator ne influenteaza starea de spirit, amplificandu-ne sau atenuandu-ne emotiile. Inainte de a te decide care vor fi tonurile in care iti vei zugravi peretii sau nuantele in care vei realiza finisajele din locuinta ta, ar fi de preferat sa cunosti semnificatia culorilor si modul in care acestea ne impacteaza.

In general, in amenajarea locuintei, se folosesc culorile neutre: alb sau gri, cele calde, deschise: bej ori crem sau nuantele pastelate de verde, galben sau bleu. Tonurile mai puternice, precum rosu, indigo, albastru, portocaliu sunt utilizate mai mult ca accente de culoare – fie intr-o proportie mai mica, cum ar fi, de exemplu, zugravirea unui singur perete sau pentru accesorii.

Daca esti o fire mai indrazneata, care isi doreste o locuinta aparte, noi te incurajam sa folosesti in amenajare si culori atipice, cum ar fi rosu sau roz. Nu e nimic gresit sa-ti decorezi casa in astfel de nuante, atat timp cat le dozezi corect si le armonizezi cu restul obiectelor din casa.

Specialistii sunt de acord ca rosu este o culoare calda, activa si puternica. Este recunoscuta ca simbol al pasiunii si al dragostei. Este, totodata, o culoare care emana o energie foarte intensa, stimulativa. Din acest motiv, nu este indicat sa fie folosita in dormitor, deoarece genereaza iritabilitate. Daca totusi, esti indragostit(a) de rosu, este in regula sa utilizezi accesorii in aceasta culoare: cuvertura de pat, lenjeria, perne decorative sau covorul.

Culori bucatarie pereti

Rosu micsoreaza spatiul din punct de vedere vizual, de aceea, este ideal sa optezi pentru aceasta culoare doar daca dispui de camere mari si luminoase. Chiar si in astfel in incaperi, rosu trebuie folosit cu moderatie, deoarece, utilizat excesiv, oboseste. Poti zugravi un perete in rosu sau poti opta pentru cateva piese de mobilier in aceasta culoare. Un set de fotolii cu tapiterie rosie poate fi o alegere inspirata. Atentie insa, cu ce culori armonizezi mobilierul. In acest sens, evita sa combini tonurile calde cu cele reci. Opteaza pentru alb, gri sau crem.

S-a demonstrat ca, folosita in bucatarie, culoarea rosie creste apetitul – astfel, poti opta pentru piese de mobilier in nuanta cireselor coapte. Nu uita insa ca nu este recomandata folosirea a mai mult de o culoare primara in decorarea locuintei; cum rosu este o astfel de culoare, nu ar fi tocmai potrivit sa o combini cu galben sau albastru.

Roz este o culoare foarte feminina, asociata in general cu copilaria si inocenta. Folosita la zugravirea peretilor, creeaza un mediu relaxant si linistit. Este o nuanta mai dificil de armonizat intr-o locuinta, dar nu imposibil.

In general, este alegerea naturala pentru camera fetitelor, dar poate fi utilizata cu succes si in decorarea livingului sau a dormitorului. O optiune la indemana poate fi varuirea unui singur perete in roz sau alegerea draperiilor, a perdelelor sau a fotoliilor in aceasta nuanta.

Combinatii de culori

Accentele roz intr-un dormitor vor genera o atmosfera calda si romantica. In general, nuantele de roz dau senzatia de mai multa luminozitate si caldura, astfel incat pot fi folosite in camere mai sarace in lumina naturala.

O alegere mai putin obsinuita, indicata curajosilor, este folosirea rozului in bucatarie. Recomandarea noastra este insa sa optezi fie pentru pereti, fie pentru mobilier, iar complementar sa folosesti tonuri deschise, naturale.

Ultima editare: 10 martie 2021

Raluca Alexandra Cozmenco

De mai bine de un an scrie articole pentru unul dintre cele mai mari bloguri de design interior din România. Crede cu tărie că designul și atmosfera locurilor în care trăim și muncim ne influențează starea de spirit și o fascinează felul în care un spațiu își schimbă aerul numai prin repoziționarea unora dintre obiectele de decor deja existente.
Back to top button