Cum se vede anul 2017 in domeniul constructiilor

Dupa doi ani de crestere, piata constructiilor a revenit pe un trend descrescator in 2016, noile date publicate de Institutul National de Statistica (INS) indicand un regres de 4,8% fata de nivelul din 2015. In principal, scaderea a fost generata de lipsa proiectelor de infrastructura, in timp ce constructiile de cladiri, mai ales rezidentiale, au reprezentat principala sursa de venituri din piata.

Astfel, conform datelor oficiale, sectorul constructiilor ingineresti (de infrastructura) a inregistrat o contractie anuala de 11,2%, piata rezidentiala a crescut cu 12,1%, iar constructiile de cladiri nerezidentiale (birouri, centre comerciale/ logistice, fabrici, baze sportive etc.) au crescut cu 1,1%.

La finele anul trecut, intreaga industrie de constructii din Romania (incluzand sectorul materialelor de constructii) era evaluata la circa 15 miliarde de euro.

Ce urmeaza?

Chiar daca este destul de timpuriu pentru a face niste estimari realiste, exista cativa indicatori care ne pot da o idee despre cum va evolua sectorul de constructii in 2017. Si, in ansamblu, perspectivele sunt favorabile.

In primul rand, trebuie mentionate estimarile Comisiei Nationale de Prognoza (CNP) care, in prognoza data publicitatii in noiembrie 2016, indica o crestere de 5,8% in 2017. Pe tipuri de constructii, sectorul cladirilor rezidentiale ar urma sa creasca, astfel, cu 4,3%, in timp ce cladirile nerezidentiale ar putea avansa cu 2,5%. In domeniul infrastructurii este prognozata o evolutie de 7,6%. Motorul pietei va fi, astfel, si in 2017, sectorul de constructii noi, in special de cladiri (atat rezidentiale, cat si nerezidentiale).

Un alt indicator este dat de informatiile de la Registrul Comertului, care indica faptul ca anul trecut s-au infiintat circa 7.200 de companii noi de constructii. Numarul relativ mare al acestora indica faptul ca exista, inca, o rata foarte buna de profitabilitate in acest domeniu. Principala provocare in sector o va reprezenta, in continuare, programul Prima Casa, prin care sunt propuse garantii de 2,5 miliarde de lei in 2017.

shutterstock_189639032

Buget de investitii de 40 miliarde de lei

Un alt indicator asupra posibilitatilor favorabile pentru dezvoltarea pietei de constructii in acest an sunt cele aproape 40 miliarde de lei alocate de la bugetul de stat pentru investitii, in 2017. Suma reprezinta 4,84% din PIB si este cu 10 miliarde de lei mai mare decat bugetul de investitii pe 2016. Bugetul Ministerului Transporturilor a fost stabilit la 13,76 miliarde de lei (1,69% din PIB), mai mult cu 5,18 miliarde de lei (+60%) decat in 2016. Creditele de angajament totalizeaza 4,9 miliarde de lei, astfel ca suma totala alocata ajunge la 18,66 miliarde de lei (2,3% din PIB). Fondurile vor fi alocate mai ales pentru constructiile de autostrazi si alte drumuri publice, precum si pentru reabilitarea cailor ferate si dezvoltarea transportului naval si aerian.

De asemenea, bugetul Ministerului Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene (MDRAPFE), al doilea ordonator de credite ca importanta pentru sectorul constructiilor, are o valoare de 6,9 miliarde de lei (0,58% din PIB), fiind, insa, mai mic cu 1,40 miliarde de lei decat cel din 2016. Creditele de angajament totalizeaza, insa, 30 miliarde de lei, astfel ca suma totala alocata ajunge la 36,85 miliarde de lei (4,5% din PIB). Fondurile sunt alocate pentru a asigura, printre altele, constructia a 2.500 de crese si gradinite si a 2.000 de scoli, asigurarea apei curente, canalizarii, drumurilor, serviciilor medicale si educative in mediul rural (prin PNDL, program evaluat la circa 30 miliarde de lei pana in 2020), precum si construirea a 30 de camine studentesti. De asemenea, suma alocata include inceperea lucrarilor la 70 de blocuri de locuinte, cu 2.769 de apartamente, prin ANL, din care 850 au termenul de finalizare stabilit in 2017.

Adresa ta de email nu va fi publicată pe site. Câmpurile marcate cu steluță* trebuie completate.

*