Design Interior

Idei de perdele și draperii potrivite pentru living și alte camere

Perdelele și draperiile sunt foarte importante atunci când vine vorba despre decorarea locuinței. Alegerea inspirată a acestor accesorii poate schimba semnificativ atmosfera unei camere și starea de spirit a tuturor locatarilor.  

Perdelele potrivite pot face ca o încăpere să pară mai înaltă, mai luminoasă, mai caldă și primitoare. În plus, reprezintă un mijloc rapid și mai puțin costisitor de a face schimbări în locuință, fără mari bătăi de cap. 

Alternarea mai multor seturi de-a lungul anului îți poate da senzația că te regăsești de fiecare dată într-o casă nouă. În cele ce urmează, îți vom spune cum poți alege perdelele și draperiile potrivite pentru întreaga ta locuință, ținând cont de câteva criterii. 

  • Criterii pe baza cărora alegi modele de perdele și draperii pentru casa ta 
  • Modele de draperii și perdele pentru fiecare cameră

Criterii pe baza cărora alegi modele de perdele și draperii pentru casa ta 

Indiferent de camera în care urmează să instalezi perdelele și draperiile, sunt câteva criterii de care e bine să ții cont atunci când le alegi: 

  • camera în care le vei monta;
  • materialul din care sunt realizate;
  • culoarea;
  • sistemul de prindere; 
  • lungimea;
  • potrivirea cu decorul. 

Despre draperii și perdele potrivite fiecărei camere îți vom da câteva detalii importante mai jos. Acum, îți prezentăm pe scurt celelalte criterii. 

Să vorbim despre materialele din care sunt realizate perdelele. În magazine poți găsi modele de perdele și draperii realizate din tot felul de materiale, așa că îți poate fi destul de greu să îl alegi pe cel potrivit. 

Îți spunem un mic secret: alege întotdeauna materiale mai subțiri pentru perdele și materiale mai groase pentru draperii. Indiferent dacă este vorba despre voal, in, bumbac sau alte texturi, o atenție deosebită ar fi bine să o acorzi felului în care materialul se așază, „cade” și se pliază. 

Unele persoane preferă modele de perdele și draperii mai „pline”. Foarte importantă este și calitatea materialului, care determină și rezistența acestuia în timp.

Cât de greu îți este să alegi culoarea draperiilor și perdelelor? Astăzi, paleta de culori disponibile este foarte mare. Înainte de a opta pentru o nuanță anume, gândește-te la ce alte culori predomină în încăpere. 

Perdelele și draperiile ar fi bine să se integreze bine în conceptul tematic și cromatic al camerei. Ca să îți fie mai ușor, poți căuta inspirație în reviste sau pe diverse website-uri de amenajări interioare sau pentru a merge la sigur, poți folosi o roată cromatică.

Un astfel de accesoriu se regăsește în numeroase domenii, chiar și când vine vorba despre machiaje, și te ajută să vizualizezi mai bine care sunt culorile complementare și care sunt nuanțele care nu se potrivesc deloc. 

În ceea ce privește sistemul de prindere, lucrurile sunt destul de simple. Dacă îți dorești draperii elegante și care să fie ușor de demontat, atunci ar fi bine să optezi pentru o galerie. 

Galeriile reprezintă cel mai practic și popular sistem de prindere. Ar fi bine să te asiguri că achiziționezi o galerie suficient de rezistentă, care poate suporta atât greutatea perdelelor, cât și a draperiei. Dacă îți dorești o altă variantă, poți opta pentru prinderea cu cârlige din metal sau plastic.

Lungimea draperiilor și a perdelelor depinde foarte mult de camera în care vor fi amplasate, așa cum îți vom explica și în cele ce urmează. 

Modele de draperii și perdele pentru fiecare cameră  

După ce ți-am prezentat în linii mari care sunt criteriile pe baza cărora poți alege draperiile și perdelele, acum vrem să îți spunem punctual cum le selectezi pe cele potrivite pentru fiecare cameră.

Perdele și draperii pentru living 

Livingul este considerat, pe bună dreptate, locul unde ai tendința de a monta cele mai spectaculoase accesorii. Este camera în care petreci timp de calitate în compania celor dragi, la o cină sau prețuind momente de relaxare în compania unei cărți sau a unui serial. 

În general, livingul este o cameră ce are nevoie de cât mai multă lumină naturală. Astfel, pentru a te bucura de ea, alege perdele mai subțiri, vaporoase, care permit luminii să intre în cameră oricând. 

Optează pentru materiale fluide, nuanțe deschise și o transparență cât mai mare. Cel mai bine este să cauți perdele aproape translucide. 

În ceea ce privește lungimea perdelelor și a draperiilor, este bine să te orientezi în funcție de înălțimea camerei. Pentru o sufragerie înaltă, optează pentru perdele și modele de draperii foarte lungi, cu falduri bogate. Draperiile îți recomandăm să fie mai groase și ușor pliabile.

Astfel, alegând această lungime, livingul nu va părea mai mic. Dacă sufrageria ta este mobilată minimalist sau în culori neutre, poți alege fără griji perdele în culori puternice, contrastante sau decorate cu modele extravagante.

Pe scurt, pentru un plus de luminozitate în living, alege perdele pentru sufragerie din materiale subțiri, transparente, iar pentru un plus de intimitate, adaugă și un set de draperii din material mai gros. Inul, spre exemplu, este o țesătură versatilă și rezistentă în timp.

perdele

Perdele și draperii pentru dormitor 

Dormitorul este camera în care te simți în siguranță și în care te poți odihni oricând dorești. De aceea, este bine să alegi modele de perdele și draperii care să îți ofere sentimentul de siguranță, dar și intimitate. 

Îți recomandăm să alegi modele uni, atât pentru perdele, cât și pentru draperii, pentru a nu obosi ochii înainte de culcare și pentru a nu avea un sentiment de neliniște ori de câte ori le privești, mai ales în momentele de oboseală supremă. 

Astfel, pentru dormitor se recomandă să ții cont de aceste sfaturi: 

  • perdele albe și subțiri, care permit luminii să treacă prin ele în timpul zilei și să confere sentimentul de confort, inundând toată camera cu razele soarelui;
  • draperii opace pentru a diminua lumina exterioară, indiferent dacă este vorba despre lumina solară sau lumină artificială (spre exemplu, o sursă de lumină din curte sau un stâlp de iluminat);
  • culoarea draperiilor ar fi bine să fie în contrast cu nuanța perdelelor și complementară nuanței pardoselii și pereților;
  • tot în ceea ce privește cromatica, poți merge mai departe cu acest concept, asortând una dintre cele două piese cu nuanța cuverturii sau a covorului, dacă există unul;
  • în cazul în care în dormitor există deja un tapet cu model – flori, motive geometrice, alege modele de perdele și draperii simple. 
draperii

➡️ Ești în căutarea unui apartament pe care să îl amenajezi de la zero, așa cum îți dorești? Atunci nu uita că pe site-ul Storia.ro găsești peste 200.000 de anunțuri din care poți alege. În plus, blogul Storia.ro îți stă la dispoziție cu cele mai interesante idei. Aici găsești mereu inspirație pentru a crea atmosfera pe care ți-o dorești în casa ta. 

Perdele și draperii moderne pentru camera copilului 

Te întrebi ce fel de modele de perdele și draperii moderne pentru camera copilului poți achiziționa? În primul rând, reține că pentru camera copilului sunt de preferat materialele naturale, nu cele sintetice care pot reține mai mult praf. 

Copiii au nevoie de un somn odihnitor pentru a se dezvolta armonios și de cât mai multă lumină naturală. Astfel, aplică aproximativ aceleași reguli ca și în cazul dormitorului tău în primii ani de viață ai copilului: 

  • perdele subțiri, din bumbac sau in, care să permită luminii naturale să intre; 
  • draperii groase, opace, cu nuanțe deschise, cum ar fi crem, mov, roz, verde, albastru, galben și de ce nu, chiar și alb. 

Când copilul mai crește și începe să aibă preferințe (de obicei, în jurul vârstei școlare) se pot alege perdele și draperii moderne, cu personajele preferate din cărți sau din desene animate, însă respectând aceleași reguli: perdele care permit luminii să intre pentru zi și draperii care asigură un somn odihnitor. 

➡️ A sosit momentul să faci trecerea de la apartament la casă ori, pur și simplu, nu vrei să auzi de ideea de a locui la bloc? În cazul acesta, caută casa visurilor tale pe site-ul Storia.ro, platforma cu cele mai multe anunțuri imobiliare de la proprietari, dezvoltatori imobiliari și agenții. 

lungime perdele

Ce modele de perdele și draperii pentru bucătărie poți alege?

În ultima perioadă, unele persoane au început să renunțe la perdelele și draperiile din bucătărie, având în vedere cât de greu se întrețin. Acestea prind mirosuri, rețin mult praf și pot ajunge să aibă și mici pete. 

Draperiile nu sunt obligatorii decât în cazul în care îți dorești intimitate (spre exemplu, dacă locuiești la parter ori la etajul unu și nu vrei priviri indiscrete ațintite în bucătărie). 

Din punct de vedere estetic, bucătăria îți permite o libertate mai mare în alegerea modelului și a culorilor. Ba chiar poți opta pentru modele de perdele și draperii cu elemente specifice bucătăriei.  

Pe scurt, în cazul bucătăriei se aplică perfect cerința de practic și util în detrimentul aspectului elegant. 

Perdele pentru baie 

Baia este camera în care îți dorești cât mai multă intimitate. Dacă ai un geam cu dimensiuni considerabile și nu ai optat pentru sticlă opacă, atunci poți alege perdele și draperii special realizate pentru această încăpere. 

Având în vedere că, de obicei, băile sunt mici, perdelele și draperiile ar fi bine să nu micșoreze și mai mult spațiul, din punct de vedere vizual. Cum poți evita acest lucru? Optând pentru draperii și perdele scurte, care acoperă doar geamul. 

De asemenea, sunt recomandate materialele vaporoase, care nu rețin umiditatea și care se usucă imediat. În ceea ce privește cromatica, poți asorta draperia și perdelele cu gresia și faianța sau cu decorațiunile din baie. 

amenajare interioara

Perdele și draperii pentru balcon 

Și balconul are nevoie de draperii și perdele, nu doar din punctul de vedere al intimității, dar și dacă îți dorești să îl protejezi de căldură excesivă sau de acțiunea razelor UV. Perdelele și draperiile acționează și ca o barieră ce reține căldura iarna și răcoarea vara. 

În ceea ce privește alegerea acestora, este recomandat să ții cont de dimensiunile ferestrelor, în primul rând. Apoi, alege un sistem de prindere care să nu ocupe foarte mult loc și care să se potrivească balconului tău. 

Dacă ne referim la culori, poți opta în special pentru nuanțe deschise atât pentru perdele, cât și pentru draperii. Ca lungime, poți opta pentru draperii până la baza pervazului sau care să acopere doar geamul. 

Perdele frumoase și draperii pentru holuri 

Nevoia de a monta perdele și draperii în hol este întâlnită exclusiv la case, însă, nu este o situație des întâlnită. Se recomandă perdele sau draperii atât pentru geamuri, cât și pentru uși cu structuri de sticlă. 

Având în vedere că holurile sunt de obicei înguste, pentru a nu micșora spațiul din punct de vedere vizual și pentru a fi mai ușor de întreținut, se recomandă materiale mai subțiri, perdele frumoase și draperii scurte, care să acopere partea din sticlă a ușei sau geamul. 

Nu se recomandă perdele și draperii cu franjuri sau falduri, însă se vor potrivi broderiile sau aplicațiile (spre exemplu, dantela). Mare grijă și la alegerea culorilor. Este de preferat să optezi pentru culori cât mai deschise, iar dacă optezi atât pentru perdele, cât și pentru draperii, asigură-te că se potrivesc din punctul de vedere al contrastului. 

perdele pentru hol

➡️ În cazul în care simți că nu poți alege cromatica potrivită pentru perdelele și draperiile adecvate locuinței tale, cel mai bine este să consulți un specialist în domeniu. Înainte de acest lucru, îți recomandăm să mai faci o încercare, citind articolul Cum sa alegi culorile potrivite pentru peretii casei tale si punand in practica informatiile. 

Acestea fiind spuse, sperăm ca informațiile despre alegerea perdelelor și draperiilor să îți fie de folos. Urmând aceste recomandări, vei găsi inspirația pentru a decora întreaga locuință cu perdele și draperii potrivite.

Raluca Alexandra Cozmenco

De mai bine de un an scrie articole pentru unul dintre cele mai mari bloguri de design interior din România. Crede cu tărie că designul și atmosfera locurilor în care trăim și muncim ne influențează starea de spirit și o fascinează felul în care un spațiu își schimbă aerul numai prin repoziționarea unora dintre obiectele de decor deja existente.
Back to top button