Organizare

4 pasi simpli pentru organizarea dulapului tau

Amenajarea corecta a unui dressing implica un plan bun si o organizare eficienta. Nu trebuie sa aloci resurse foarte mari in acest sens – in randurile de mai jos, iti voi spune cum poti sa-ti realizezi dressingul in patru pasi simpli.

In mod ideal, daca ai o casa sau un apartament cu o suprafata mare, dressingul va fi amenajat intr-o camera separata. Daca nu dispui de un spatiu atat de extins, nu este nicio problema – si intr-un apartament mic iti poti organiza garderoba intr-un mod eficient, chiar daca nu ai la dispozitie decat un dulap.

Delimitarea spatiului. In cazul in care dressingul deserveste intreaga familie, e important sa aloci fiecarui membru un spatiu suficient de mare, potrivit nevoilor sale. Daca dressingul tau se rezuma la un dulap, pentru o singura persoana, ii poti creste suprafata utila construind, de exemplu, rafturi pana la tavan. Usile glisante te vor ajuta, de asemenea, sa economisesti din spatiul disponibil in camera.

amenajare dulap

Compartimentarea. Hainele au nevoie de locuri diferite de depozitare – camasile se pastreaza cel mai bine pe umerase, puloverele pe rafturi, iar lenjeria intima in cutii sau sertare. De aceea, trebuie sa te asiguri ca dressingul tau dispune de toate aceste locuri.

In medie, ai nevoie de cel putin doua bare care sa sustina umerasele; dat fiind ca acolo vei pune si hainele lungi – paltoane, mantouri, rochii – asigura-te ca aceste bare sunt situate la o inaltime potrivita, astfel incat hainele sa nu atarne pe podea. Mai ai nevoie de sase-opt sertare, rafturi sau polite, care, la randul lor, tebuie plasate la o inaltime convenabila, dar si de cutii de depozitare pentru genti, accesorii si incaltaminte.

Poti folosi si un cuier pentru curele, cravate sau posete. In masura in care este posibil, utilizeaza cat mai mult umerasele, deoarece iti ofera o vizibilitate mai buna asupra tuturor hainelor disponibile. E bine sa iei in calcul achizitia mai multor modele de umerase, pentru diverse tipuri de haine: umerase masive pentru paltoane si umerase cu clipsuri pentru pantaloni si fuste.

Organizarea garderobei. Trecem acum la asezarea hainelor in dressing. Hainele vor fi dispuse in primul rand in functie de sezonalitate, lasand cat mai la indemana acele obiecte vestimentare care urmeaza sa fie purtate cat mai frecvent. In functie de cat esti de organizat(a), hainele pot fi asezate si in functie de tipul lor: pantaloni, camasi, tricouri, dar si de material – haine de piele, din denim sau matase sau chiar tinand cont de culori. Acest tip de organizare, pe mai multe criterii, te poate ajuta sa identifici mai usor hainele si sa le asortezi dintr-o privire.

Tot la capitolul organizare, nu uita sa rezervi spatiu pentru incaltaminte. Poti folosi rafturi, polite dotate cu calapod sau cutii. Daca optezi pentru ultima varianta, o idee buna este sa-ti etichetezi cutiile, astfel incat sa-ti poti gasi incaltamintea dorita cu usurinta.

amenajare dulap mic

Utilitate si design. Este important ca dressingul tau sa se distinga prin aceste doua atribute: sa fie util si estetic in acelasi timp. Pentru elementul practic, acorda o atentie deosebita aerisirii, iluminarii si utiliarii dressingului. Ai nevoie asadar de un spatiu bine ventilat. Pentru lumina optima, foloseste spoturi, dispuse atat lateral, cat si in tavan. Printre obiectele necesare in dresing se numara oglinda – cu cat aceasta este mai mare, cu atat iti asigura o vizibilitate mai buna, din toate unghiurile, atunci cand probezi hainele.

Inarmat cu toate aceste informatii, dar si cu multa rabdare si imaginatie, poti demara operatiunea “Dressingul”!

Ultima editare: 14 aprilie 2021

Raluca Alexandra Cozmenco

De mai bine de un an scrie articole pentru unul dintre cele mai mari bloguri de design interior din România. Crede cu tărie că designul și atmosfera locurilor în care trăim și muncim ne influențează starea de spirit și o fascinează felul în care un spațiu își schimbă aerul numai prin repoziționarea unora dintre obiectele de decor deja existente.
Back to top button