Design Interior

Cum sa introduci elemente folclorice romanesti in locuinta ta

Stilul traditional a devenit din ce in ce mai prezent in decorul locuintelor moderne, indiferent daca vorbim de case sau de apartamente. Din ce mai multi oameni redescopera si invata sa aprecieze elementele folclorice romanesti si recreeaza in locuinta lor atmosfera rustica din casa bunicilor. Motivele decorative folclorice dau o tenta autentica si o atmosfera aparte oricarei locuinte, astfel incat te incurajam sa apelezi si tu la ele. Este important doar sa fii atent la imbinarea elementelor moderne cu cele vechi, pentru ca rezultatul final sa fie unul armonios si echilibrat.

Mobilierul reprezinta cea mai simpla varianta de a aduce la tine acasa aerul satului traditional romanesc. Alege mobila din lemn natural, masiv, cu aspect nefinisat. In functie de camera unde alegi sa plasezi aceste piese, poti opta pentru un bufet, o masuta cu scaune joase sau un pat cu tablie inalta, sculptata.  Poti sa ai in vedere si mobilierul antichizat, de mare efect in orice incapere, cum ar fi o lada de zestre pictata manual, cu motive florale, un cufar pe care il poti folosi si ca spatiu de depozitare sau o lavita.

Astfel de obiecte cu personalitate pot fi achizitionate din magazinele de antichitati sau de la targurile artizanale si mestesugaresti. Daca ai mostenit piese de mobilier din casa bunicilor, este cu atat mai bine, pentru ca vorbim de obiecte autentice, specifice unei zone si, mai ales, pline de povesti si amintiri dragi.

Decor traditional romanesc

Elementele textile reprezinta o alta varianta de a-ti personaliza locuinta in stil rustic. Acestea au si avantajul ca pot fi dispuse cu usurinta in orice incapere. Alege materiale specifice zonei rurale: lana, in, borangic sau panza de canepa, decorate cu motive si cusaturi traditionale. Pentru living sau dormitor poti opta pentru covoare de lana, tesute manual. Sunt adevarate opere de arta, care inglobeaza traditii de sute de ani, iar culorile spectaculoase in care sunt realizate, le transforma in accesorii de efect in orice camera.

Tot la acest capitol, poti opta pentru fete de masa, stergare, pleduri sau fete de perna cu broderie manuala. Pentru a pastra cat mai bine aerul autentic, mizeaza pe tesaturi cu accente de rosu, alb, negru sau in nuante pamantii. Nu uita sa te asiguri ca aceste elemente se integreaza bine in restul camerei si nu fac nota discordanta cu mobilierul sau cu nuanta peretilor.

Vesela reprezinta o alta modalitate de a insera elemente specifice romanesti in casa ta, in special in bucatarie. Alege obiecte din lut nefinisat ori smaltuit sau ceramica pictata: strachini, oluri, ulcele sau cani. La targurile traditionale poti gasi ceramica specifica unei anumite zone, unele din ele celebre chiar peste hotare, cum ar fi cele de Cucuteni sau de Horezu. Piesele de lut pot fi expuse direct pe peretii bucatariei, eventual alaturi de stergare sau de buchete de plante uscate pentru a creea un colt traditional sau folosite in viata de zi cu zi. Vei constata ca ciorba servita in strachina de lut, cu lingura de lemn, are exact gustul copilariei si al vacantelor petrecute la tara.

Vesela traditionala

Daca tot am vorbit de linguri de lemn, e cazul sa trecem in revista si alte elemente cu care iti poti accesoriza locuinta in stil rustic. Poti alege obiecte mestesugaresti si de artizanat din lemn, rafie, piatra sau sfoara: cosuri din nuiele, linguri de lemn, tocatoare ori mojare.

Daca iti doresti o atmsofera traditionala mai puternic accentuata, poti apela si la elementele de arhitectura – mai mult decat simple decoruri, acestea vor schimba fundamental si pe termen lung aspectul locuintei tale. In functie de preferinte si de stil, poti miza pe o soba din teracota, un cerdac din lemn sau stalpi sculptati, plasati in diverse camere.

Daca nu te simti inca pregatit pentru asemenea schimbari majore, poti incepe in pasi marunti, cu accesorii care sa se armonizeze cu stilul si personalitatea ta. Indiferent de varianta aleasa, nu uita ca traditia e din nou pe val!

Ultima editare: 10 martie 2021

Cristina Pop

Pasionată de cifre și scris în aceeași măsură, Cristina a reușit să își construiască o viață care o face fericită. Îi place să petreacă timp de calitate alături de oameni care o inspiră. E de părere că nu doar cei care ne înconjoară ne fac viața mai bună, ci și spațiile amenajate creativ, așa că pasiunea pentru design interior a venit firesc și o explorează și prin scris.
Back to top button