Design Interior

Cum sa-ti amenajezi bucataria. 5 sfaturi ca sa o transformi intr-un spatiu practic si primitor

Bucataria este mai mult decat spatiul in care faci bunatati pentru cei dragi. Se spune chiar ca reprezinta sufletul unei case. De aceea, probabil, cu totii ne dorim o bucatarie confortabila, functionala, placuta si usor de intretinut, indiferent de stilul pentru care optam: clasic, scandinav sau modern.Chiar daca la prima vedere pare dificil de obtinut “bucataria de vis”, in realitate lucrurile pot deveni mai simple. O planificare riguroasa poate face minuni in acest sens. In amenajarea bucatariei este important sa tii cont de o serie de factori, cum ar fi: suprafata, mobilierul ales, lumina, aerisirea si intretinerea. Mai jos vom detalia fiecare aspect, cu idei constructive, care sa te ajute sa obtii o bucatarie “ca in reviste”.

Daca suntem inca la capitolul planificare, vom mentiona tot aici si necesitatea de a delimita trei zone importante in bucatarie: spatiul de lucru, care include blatul de lucru si electrocasnicele pentru gatit, spatiile de depozitare si spatiul de spalare (chiuveta si masina de spalat vase). In mod ideal, aceste trei spatii ar trebui sa formeze un triunghi in interiorul caruia sa se desfasoare activitatile specifice unei bucatarii.

Dimensiunea bucatariei reprezinta de multe ori cea mai mare provocare. Din ratiuni de spatiu, multi aleg sa elimine peretele care separa bucataria de living, pentru a obtine o suprafata mai mare. Daca aceasta propunere nu-ti este la indemana, exista solutii care sa te ajute sa utilizezi fiecare centimetru patrat disponibil si sa creezi senzatia vizuala de mai mult spatiu:

• Alege o bucatarie compacta, cu electrocasnice incorporate
• Opteaza pentru piese de mobilier subtiri si inalte
• Utilizeaza usile glisante si corporile suspendate, care ocupa mai putin loc
• Apeleaza cu incredere la blaturi sau mese detasabile si la scaune pliabile

Iti lasam mai jos si alte sfaturi menite sa-ti vina in ajutor in amenajarea bucatariei.

1. Investeste in spatii de depozitare
O atentie deosebita trebuie acordata si spatiilor de depozitare. In bucatarie exista tendinta sa se acumuleze multe lucruri: aparate de gatit, vesela sau alte instrumente necesare la prepararea mancarii. Fiecare trebuie sa aiba propriul loc, usor accesibil. In functie de frecventa cu care le folosesti, e bine sa alegi si locul in care le vei depozita. In acest scop, poti folosi atat rafturi deschise, cat si sertare sau dulapuri. Cu cat sunt mai bine compartimentate si construite pe diferite marimi, cu atat iti va fi mai usor sa pastrezi diverse obiecte acolo.

Spatii de depozitare in bucatarie

2. Creeaza un mediu luminos si aerisit
Este necesar ca bucataria sa fie un spatiu bine luminat. De preferat este ca lumina sa fie naturala. Daca acest lucru nu este posibil, poti plasa corpuri suspendate de iluminat sau spoturi deasupra zonelor mai intunecate. Opteaza pentru o lumina calda, care creeaza o atmosfera placuta.
Pentru ca bucataria este locul unde se gateste zi de zi, aerisirea este un aspect la fel de important. Ideal ar fi ca aceasta incapere sa aiba cel putin o fereastra, care sa permita o aerisire naturala. Exista insa si sisteme de ventilatie, care pot contribui la improspatarea aerului rapid si eficient. Acestea sunt recomandate si pentru ca ajuta la reglarea umiditatii din camera, prevenind astfel degradarea peretilor si a mobilierului.

Amenajare bucatarie

3. Alege cu grija culorile 
Atunci cand vine vorba de alegerea culorii, este bine sa optam pentru o singura gama de culori. Vom obtine astfel un aspect unitar si un echilibru din punct de vedere cromatic. Culorile deschise – alb, bej, lemn natur – sunt de preferat, deoarece confera mai multa luminozitate in incapere.

Culori potrivite pentru bucatarie

4. Investeste in materiale de constructie de calitate
Pentru ca bucataria este un spatiu “solicitat”, e bine sa te gandesti si la modul in care o vei intretine. Materiale ca gresia, faianta si vopseaua lavabila sunt recomandate in mod traditional, deoarece se curata usor si rezista bine in timp. O tendinta mai recenta este utilizarea pietrei naturale – un material rezistent si elegant, dar mai costisitor.

Daca tot vorbim de tendinte, recomandarea noastra este sa optezi pentru linii, culori si abordari clasice. Pentru un plus de modernitate, poti utiliza accesorii avangardiste.

5. Fa loc plantelor in bucatarie
Nu doar pentru ca improspateaza aerul, dar si pentru ca sunt o pata de culoare binevenita. Poti folosi ghivece colorate, cu forme atipice, care vor adauga o nota de veselie. Daca spatiul nu-ti permite sa “gazduiesti” si plante, poti opta oricand pentru vase sau boluri in care sa pui flori proaspete.

Plante in bucatarie

Vrei sa-ti cumperi sau sa-ti inchiriezi o bucatarie gata utilata, pe care doar sa o reamenajezi dupa gusturile tale? Pe Storia ai un filtru de cautare prin care poti selecta aceasta optiune, ca sa gasesti mult mai repede fix ceea ce-ti doresti. 

Ultima editare: 14 aprilie 2021

Raluca Alexandra Cozmenco

De mai bine de un an scrie articole pentru unul dintre cele mai mari bloguri de design interior din România. Crede cu tărie că designul și atmosfera locurilor în care trăim și muncim ne influențează starea de spirit și o fascinează felul în care un spațiu își schimbă aerul numai prin repoziționarea unora dintre obiectele de decor deja existente.
Back to top button