Orașe

Orasele europene cele mai mari preturi pentru locuinte. Cum sta Romania in comparatie cu tarile din jur

Luxemburg este tara din Uniunea Europeana cu cel mai mare pret pentru locuinte, respectiv 4.541 de lire sterline pe metru patrat, in timp ce la coada clasamentului sta Bulgaria, cu 634 lire sterline pe metru patrat.

Pe locul secund este Suedia, cu 3.992 lire sterline pe metru patrat, urmata de Franta, cu 3.423 lire sterline pe metru patrat, si de Marea Britanie, cu 3.280 lire sterline pe metru patrat.

La nivelul UE, pretul mediu pentru o locuinta este de 1.967 de lire sterline pe metru patrat, iar aceasta „scadere” se datoreaza preturilor mici din tarile din coada clasamentului.

In topul celor mai ieftine tari, Bulgaria este pe primul loc, cu un pret de 634 de lire pe metru patrat, urmata de Romania, cu 781 de lire sterline pe metru patrat si de Ungaria, cu 830 de lire sterline pe metrul patrat.

Capitalele europene
Cand vine vorba de capitalele europene, clasamentul arata altfel, cel putin in partea superioara.
Cel mai scump oras european ramane, de departe, Londra. In capitala Marii Britanii, una din cinci locuinte valoreaza mai mult de un milion de lire sterline, ceea ce face ca pretul pe metru patrat sa ajunga la 12.468 de lire sterline, de doua ori mai mare decat in capitala Frantei.

Capitale europene

Parisul ocupa a doua pozitie, cu un pret de 6.010 lire sterline pe metru patrat.

A treia pozitie este ocupata de Stockholm, unde un metru patrat costa 5.844 de lire sterline.

In timp ce Italia ocupa pozitia a noua in clasamentul tarilor din Uniunea Europeana, cu un pret mediu de 2.757 de lire sterline, capitala sa, Roma, este al patrulea cel mai scump oras din punct de vedere imobiliar, unde trebuie platit, pentru un metru patrat, 5.201 lire sterline.

In partea de jos a clasamentului imobiliar din punct de vedere al pretului metrului patrat, Budapesta este ante-penultima clasata, cu un pret de 940 lire pe metrul patrat, urmata de Bucuresti (899 lire sterline) si Sofia (734 lire sterline).

Budapesta

La nivelul intregii tari, o garsoniera are un pret mediu de circa 30.000 de euro, iar pretul mediu pentru vanzarea unui apartament cu 2 camere este de 45.000 de euro, in timp ce unul cu 3 camere se vinde cu 65.000 euro.

Conform datelor Storia.ro, in Bucuresti garsonierele au preturi medii de 38.000 euro, iar apartamentele cu 2 camere au un pret mediu de vanzare de circa 55.000 euro; pentru un apartament cu 3 camere, pretul mediu din capitala este de aproape 80.000 euro.

Daca luam in calcul si tarile candidate la admiterea in Uniunea Europeana, situatia se schimba putin. Serbia si Muntenegru urca peste Romania in clasamentul preturilor medii pe metru patrat pentru locuinta, dar si capitalele lor, Belgrad si Podgorica, sunt peste Bucuresti.

Astfel, in Serbia, pretul mediu este de 898 lire sterline pe metrul patrat, in Muntenegru, 1.044 lire sterline, in Belgrad, costa 1.107 lire sterline, in timp ce in Podgorica este de 1.068 de lire pe metru patrat.

Un paradox este Turcia, tara in care pretul mediu pentru un metru patrat de locuinta (795 lire sterline) este mai mare decat cel din capitala (686 lire sterline). Iar aceasta pentru ca Ankara este capitala, si nu Istanbul, unde pretul este mai mare.

Ultima editare: 16 iunie 2020

Cristina Pop

Pasionată de cifre și scris în aceeași măsură, Cristina a reușit să își construiască o viață care o face fericită. Îi place să petreacă timp de calitate alături de oameni care o inspiră. E de părere că nu doar cei care ne înconjoară ne fac viața mai bună, ci și spațiile amenajate creativ, așa că pasiunea pentru design interior a venit firesc și o explorează și prin scris.
Back to top button