Cartiere

67% dintre români vor să se mute în același cartier în care locuiesc deja

Miercuri, 31 ianuarie, a avut loc Real Estate Meetup, un eveniment dedicat industriei de imobiliare, care este organizat de Storia.ro, site-ul de anunțuri imobiliare lansat de OLX, și de Kiwi Finance, cel mai mare broker de credite din România.

Evenimentul a reunit reprezentanți ai agențiilor imobiliare, ai dezvoltatorilor de imobiliare alături de alți actori relevanți de pe piața locală de imobiliare. Rând pe rând, au luat cuvântul Dan Puică (Finance Manager OLX Group), Flavius Pop (Sales Manager Storia.ro & OLX Imobiliare) și Anca Bidian (CEO Kiwi Finance).

Dan Puică, Finance Manager OLX Group, a povestit despre rezultatele Storia.ro și OLX Imobiliare în România. A urmat Flavius Pop, Sales Manager Storia.ro & OLX Imobiliare, care a scos în evidență cele mai importante statistici lansate de Storia.ro și OLX Group cu privire la piața imobiliarelor, cu accent pe modificările înregistrate la nivelul prețurilor de cerere pentru vânzarea sau închirierea de locuințe, atât în capitală, cât și în restul țării. Informațiile sunt obținute analizând toate anunțurile publicate pe OLX Imobiliare și Storia.ro în anii 2016 și 2017 (aproximativ două milioane de anunțuri). Astfel:

  • La nivelul întregii tări, prețurile garsonierelor au crescut cu 9% în 2017 comparativ cu 2016, în timp ce prețurile apartamentelor cu două camere au crescut cu 7%. În cazul celor cu trei și patru camere, prețurile au crescut cu 2% în același interval de timp.
  • În București, prețurile garsonierelor au crescut cu 16% în 2017 comparativ cu 2016. În cazul apartamentelor cu două camere, prețurile au crescut cu 4%, iar în cel al apartamentelor cu trei camere acesta a crescut cu trei procente. Prețurile apartamentelor de patru sau mai multe camere au înregistrat o scădere de două procente în 2017 comparativ cu 2016.
  • Chiriile s-au menținut la aproximativ același nivel ca în 2016. Chiriile pentru garsoniere și apartamente de 2 camere au crescut cu valori foarte mici, în timp ce prețurile cerute pentru apartamente de 3 camere au scăzut (scădere de 4% în București și de 2% în restul țării).

Flavius Pop a continuat cu un clasament al județelor în care s-au pus spre vânzare cele mai multe locuințe, condus de București – Ilfov, Cluj și Iași. Topul celor mai scumpe județe din punct de vedere al prețurilor apartamentelor de două camere este condus de județul Cluj (preț mediu – 61.000 euro), București – Ilfov (55.000 euro), Timiș (54.000 euro), Constanța (50.000 euro) și Iași (49.600 euro).

Reprezentanții Storia.ro au povestit și despre criteriile de selecție ale utilizatorilor care accesează platforma, punând accentul pe faptul că prețul nu mai este cel mai important criteriu de selecție, acesta situându-se după numărul de camere și locația. De altfel, cele mai căutate cartiere la nivel național sunt Drumul Taberei, Titan, Dristor, Militari, Crângași, Tineretului, Berceni, Bucureștii Noi, Lujerului și cartierul Copou din Iași.

“Ne bucurăm să vedem că prețul nu mai este primul criteriu de căutare al românilor, ci aceștia prioritizează mai degrabă locația și numărul de camere. Dintr-un studiu D&D Research întreprins pe 1050 de oameni interesați de schimbarea locuinței, vedem chiar că 67% dintre respondenți vor să se mute în același cartier în care locuiesc deja, având un puternic atașament emoțional față de acesta”, declară Flavius Pop, Sales Manager Storia.ro & OLX Imobiliare.

În continuare, Anca Bidian – CEO Kiwi Finance – a vorbit despre evoluția ratei dobânzii la creditele ipotecare în lei și în euro, în perioada 2007 – 2017, despre evoluția ROBOR din 2007 până în prezent, dar și despre evoluția pieței imobiliare locale. Totodată, Anca Bidian a făcut o comparație între creditul Prima Casă și creditul standard, punând accent pe obstacolele și oportunitățile întâlnite în cazul fiecărei opțiuni.

Potrivit celui mai mare broker de credite din România:

  • Numărul de locuințe din România raportat la o mie de locuitori este cu mult sub media UE, lucru care indică nevoia de imobile noi și care determină un interes mare din partea dezvoltatorilor.
  • Ratele dobânzilor la creditele ipotecare au scăzut semnificativ în ultimii 10 ani, ducând la o mai mare accesibilitate în achiziția imobilelor prin credit de către populație.
  • Indicele de accesibilitate (preț/mp raportat la salariul mediu lunar) este la un nivel normal – de 2,3 -, la fel și perioada de amortizare a investiției din chirie de 15 ani, cifre care indică o rentabilitate ridicată a investițiilor imobiliare.
  • Prețul mediu al imobilelor a crescut în 2017 față de 2016. În București acesta a crescut de la 63.777 euro în 2016 la 68.647 euro în 2017.

“În opinia mea, comportamentul populației pe subiectul locativ a intrat într-o etapă de maturizare. Vedem acest lucru din schimbarea priorităților în criteriile de alegere a locuinței, din schimbarea structurii și a suprafețelor în proiectele noi și, nu în ultimul rând, din creșterea proporției de locuințe cumpărate prin credit imobiliar față de integral cash. Acest lucru va pune presiune și mai mare pe oferta imobiliară, care în acest moment este mult sub cererea solvabilă. Consider că mobilitatea forței de muncă și mobilitatea socială vor fi următorii vectori care vor accelera maturizarea populației și maturitatea pieței imobiliare din România”, declară Anca Bidian, CEO Kiwi Finance.

Ultima editare: 16 iunie 2020

Raluca Alexandra Cozmenco

De mai bine de un an scrie articole pentru unul dintre cele mai mari bloguri de design interior din România. Crede cu tărie că designul și atmosfera locurilor în care trăim și muncim ne influențează starea de spirit și o fascinează felul în care un spațiu își schimbă aerul numai prin repoziționarea unora dintre obiectele de decor deja existente.
Back to top button