Profesioniști

5 calități ale unui agent imobiliar de succes

Un agent imobiliar de succes deține o serie de calități care îl ajută să performeze și care constituie baza unei cariere solide. Similar altor profesii, meseria de agent imobiliar se bazează pe abilități care pot fi învățate și dobândite odată cu experiența. 

Multe dintre calitățile care determină succesul unui agent imobiliar sunt predictibile. Este bine cunoscut faptul că persoanele care activează în acest domeniu trebuie să acorde atenție brandului personal și să își dezvolte constant cunoștințele profesionale.

Pentru a intermedia cu succes procesul de vânzare-cumpărare, agenții imobiliari trebuie să denote profesionalism și implicare, mai ales pentru că bunul care face obiectul vânzării este o proprietate valoroasă nu doar pentru vânzător, ci și pentru cumpărător.

Ce calități de bază are un agent imobiliar?

Indiferent de domeniul de activitate, o carieră de succes se contruiește prin muncă și dedicare. A ține pasul cu tendințele pieței și a fi în permanență informat sunt caracteristici indispensabile pentru o persoană care își dorește să lucreze într-o agenție imobiliară.

Mai jos, am alcătuit o listă cu 5 dintre cele mai importante calități pe care un agent imobiliar trebuie să le posede pentru a excela.

1. Relaționarea

Această calitate este absolut necesară unui agent imobiliar. Pe parcursul activității sale, acesta va fi nevoit să interacționeze cu vânzători și cumpărători, dar și cu alte instituții direct interesate de astfel de tranzacții. 

A purta conversații convingătoare, dar și empatice va fi una dintre principalele sale atribuții, astfel că un agent imobiliar trebuie să stăpânească arta relaționării.

agent imobiliar

O bună relaționare cu părțile implicate va scuti agentul imobiliar de stres sau de situații conflictuale și îl va poziționa într-o lumină favorabilă. În interacțiunea cu un cumpărător, agentul va face tot posibilul să-i ofere acestuia casa mult visată, ținând cont de necesitățile și dorințele sale. Pe de altă parte, în interacțiunea cu vânzătorul, agentul trebuie să denote siguranța că vânzarea se va face în cele mai bune condiții și în împrejurări cât mai favorabile pentru acesta.

Cu alte cuvinte, felul în care agentul imobiliar interacționează cu persoanele direct implicate influențează în mod categoric procesul de vânzare. Disponibilitatea permanentă a acestuia și implicarea în soluționarea oricăror probleme sunt calități care îl vor transforma într-o persoană demnă de încredere.

2. Integritatea

A da dovadă de integritate în profesia de agent imobiliar este o calitate obligatorie. O persoană integră, onestă și cinstită va avea câștig de cauză, în special în domeniul vânzărilor. Agentul imobiliar trebuie să țină cont nu doar de interesele personale, ci și de cele ale vânzătorului și ale cumpărătorului.

Ba mai mult, un agent imobiliar corect, care acționează după principii și valori puternice, își va crea o reputație bună. Acest lucru îl poate diferenția în industria din care face parte și îl poate transforma într-un adevărat profesionist.

3. Prospectarea constantă a pieței

Această calitate este strâns legată de dorința personală de a evolua și de a fi la curent cu toate noutățile din domeniu. Un bun agent imobiliar trebuie să analizeze constant piața imobiliară, cunoscând trendurile de creștere sau de scădere a prețurilor, dar și valorile reale ale imobilelor pe care trebuie să le vândă.

Ba mai mult, din partea de documentare ar trebui să facă parte și cunoașterea legislației imobiliare, a procesului de creditare cu toate particularitățile sale și așa mai departe. 

Prospectarea permanentă a pieței contribuie la găsirea unor soluții rapide și favorabile pentru clienții agenției, fapt care atribuie calitatea de specialist agentului imobiliar.

4. Abilitatea de a negocia

calitati agent imobiliar

Este de la sine înțeles că un agent imobiliar de succes este un bun negociator. Această calitate se dobândește și se perfecționează odată cu experiența. Totuși, agenții imobiliari pot să urmeze diferite cursuri care au ca obiectiv învățarea tehnicilor de negociere și persuasiune, pe care să le exerseze ulterior în interacțiunea cu clienții.

5. Determinarea

Determinarea este o calitate pe care orice persoană ar trebui să o dețină pentru a performa, indiferent de domeniul de activitate. În cazul agenților imobiliari, determinarea poate fi tradusă prin disponibilitatea față de client și prin perseverența în raport cu solicitările acestuia.

Mai mult decât atât, pentru a se dovedi un adevărat specialist, agentul imobiliar trebuie să muncească pentru a-și îmbunătăți serviciile și pentru a constitui un punct de sprijin nu doar pentru agenția imobiliară, ci și pentru vânzător sau cumpărător. 

Cunoștințele solide în domeniul imobiliar și determinarea de a ține pasul cu noutățile apărute sunt mandatorii pentru o carieră de succes.

Cum poți să profesezi în domeniul imobiliar? Curs agent imobiliar

Dacă mai sus am enumerat câteva calități esențiale pe care un agent imobiliar trebuie să le dețină, este momentul să luăm în considerare următorul pas. 

A deveni agent imobiliar fără nicio pregătire în domeniu poate fi un lucru solicitant. Anumite companii oferă perioade de instruire pentru agenții imobiliari fără experiență, care își doresc să activeze în acest domeniu.

domeniul imobiliar

Cu toate acestea, ideea de a urma un curs de agent imobiliar trebuie luată în considerare, mai ales dacă persoana în cauză dorește să aprofundeze particularitățile industriei înainte de a decide dacă vrea să urmeze această profesie.

Totodată, astfel de cursuri se adresează agenților imobiliari care sunt parte a acestui domeniu, dar care optează pentru pregătire și specializare constante. După cum afirmam în rândurile de mai sus, pentru a atinge performanțe maxime, este necesar ca un agent imobiliar să fie constant în ceea ce privește procesul de documentare și instruire.

Ce face un agent imobiliar?

„Ce face un agent imobiliar și care sunt principalele lui atribuții?” este o întrebare care se impune a fi dezbătută. 

Un agent imobiliar prospectează piața în mod constant pentru a fi de un real ajutor în intermedierea procesului de vânzare-cumpărare. În interacțiunea cu clienții, acesta își prezintă serviciile. Pe de o parte, există agenți care reprezintă cumpărătorul și care sunt responsabili de identificarea celei mai bune oferte în materie de proprietăți imobiliare, însoțind clientul pentru a vizualiza imobilul și ajutându-l să ia decizia corectă, în acord cu cerințele sale. De asemenea, agentul intermediază negocierile cu vânzătorul și consiliază cumpărătorul în procesul de cumpărare.

Pe de altă parte, agentul imobiliar care reprezintă vânzătorul unei proprietăți imobiliare vine cu un alt pachet de îndatoriri. Acesta ajută vânzătorul să stabilească prețul corect al proprietății, realizează fotografii și publică anunțul de vânzare, pe care îl promovează în consecință. Totodată, se întâlnește cu potențiali cumpărători, negociază în numele proprietarului pentru a obține prețul dorit și răspunde tuturor întrebărilor și curiozităților celor prezenți la vizionare. În cele din urmă, acesta informează proprietarul în legătură cu documentele necesare pentru încheierea tranzacției și oferă sprijin pe toată durata procesului de vânzare-cumpărare.

Pe Storia.ro, cumpărătorii pot filtra anunțurile în funcție de necesitățile de moment, iar odată identificate, locuințele pot fi vizionate împreună cu un agent imobiliar. 

Astfel, agentul însoțește cumpărătorii pentru a viziona proprietățile, prezentându-le particularitățile acestora și alte detalii relevante care să-i convingă să facă achiziția.

ce face un agent imobiliar

Ba mai mult, agentului imobiliar îi revine sarcina de a întocmi documentația și de a media încheierea contractului de vânzare-cumpărare. Acesta poate să se implice în relația cu banca creditoare, oferind sprijin la nevoie cumpărătorului. Disponibilitatea permanentă a agentului poate atrage ulterior recomandări favorabile, care îi vor servi în extinderea portofoliului de clienți.

O rețea de clienți mulțumiți este extrem de importantă pentru cariera unui agent imobiliar. Totodată, contactele pe care acesta le dobândește și le menține pot ușura semnificativ munca agentului. 

Prin urmare, este important să stabilească legături cu dezvoltatori imobiliari, cu vechi clienți mulțumiți de munca sa, cu persoane care activează în mediul bancar și sunt responsabile de acordarea creditelor și așa mai departe. În acest fel, agentul va putea găsi soluții rapide la problemele care survin, fie că este vorba despre vanzarea sau inchirierea unui imobil.

De reținut este faptul că un agent imobiliar trebuie să posede câteva calități de bază care îi pot aduce succesul în carieră. Totuși, pe lângă determinare, abilități de negociere, integritate și o bună relaționare cu cei din jur, este recomandat ca agentul să aibă deschiderea de a lucra constant la perfecționarea sa profesională. Doar experimentând și documentându-se constant va reuși să se specializeze în acest domeniu aflat într-o continuă schimbare.

Back to top button