Utile

Apartament sau casa? Plusuri si minusuri pentru fiecare in parte

Cand vrei sa te muti in casa noua, ai posibilitatea de a alege intre un apartament situat intr-un bloc si o casa la curte. Si, mai mereu, alegerile sunt destul de greu de facut. Ca sa te ajutam, iti venim fiind multe criterii de care trebuie sa tinem cont si, nu in ultimul rand, fiecare are propriile preferinte.

1. Pretul
De obicei, un apartament situat intr-un bloc, fie construit inainte de 1989, fie construit dupa, este mai accesibil decat o casa la curte. Diferenta aceasta vine din faptul ca, de obicei, casa ofera mai mult confort datorita suprafetei, care este, de obicei, mai mare decat cea a unui apartament la bloc (da, sunt si apartamente – studiouri cu suprafete impresionante, dar acestea au costuri ridicate). Casele care au suprafata mai mica de un anumit nivel, sa zicem 75-80 de metri patrati, sunt greu de gasit, dezvoltatorii nu se orienteaza catre acest tip deoarece eficienta investitiei este foarte redusa, iar banii se recupereaza foarte greu.

2. Costurile
La apartament, acolo unde sunt mai multi consumatori, costurile de intretinere sunt mai mici decat cele de la casa. De asemenea, repartitoarele de caldura sau centralele de apartament iti ofera posibilitatea de a regla in casa temperatura dorita. La casa, de obicei, costurile de intretinere sunt cu circa 35-50% mai mari, insa la bloc intervin si subventiile din partea primariilor (caldura, de obicei).

In caz ca acestea vor fi eliminate, diferenta dintre costurile de la casa si cele de la apartament se va micsora. In acelasi timp, la casa poti investi in noile tehnologii – de la central fotovoltaice sau eoliene, la central cu combustibil neconventional si instalatii cu panouri solare cu ajutorul carora incalzesti apa, ceea ce va duce la scaderea costurilor de intretinere, investitia putand fi, astfel, recuperata.

3. Confort si transport
Confortul oferit de casa este mult mai mare decat cel de la bloc. Amenajezi casa asa cum vrei tu, iti alegi proiectul in functie de preferinta si, mai ales, peretii interiori nu mai fac parte din structura de rezistenta, asa ca poti nu doar sa muti mobile, ci sa reimparti casa intr-o alta configuratie a camerelor. Aici vorbim iar de spatiul de locuit cu o suprafata mai mare si de avantajul adus de o curte (bine, nu o curte care sa masoare numai un metru intre zidurile casei si gard, cum am vazut multe proiecte) – loc de parcare garantat (poate chiar si subteran), putina iarba, umbra, o gradina si flori, poate si animale de companie. Insa, de obicei, in apartament se face curat mult mai repede tocmai datorita spatiului mai mic, in timp ce la casa, dupa ce ai facut curat in interior, trebuie sa faci si in exterior. Transportul este mai bun in cazul apartamentelor la bloc, statiile mijloacelor de transport in comun fiind mai aproape decat in cazul caselor la curte. Aceasta poate duce la cresterea costurilor zilnice daca automobilul va fi utilizat in fiecare zi, indiferent ca pleci la serviciu, la piata sau duci copilul la scoala.

La bloc, insa, parcarile sunt mai putine decat numarul de automobile, aglomeratia este mult mai mare, ceea ce duce la lipsa spatiilor de joaca pentru copii si la o „agitatie” mai mare.

Daca ne gandim la avantajele fiecarei locuinte, apartamentul este, in primul rand, superior din punct de vedere financiar, fie ca vorbim de pret, fie ca vorbim de costurile de intretinere. Apoi, si amplasamentul este, de obicei, mai bun decat al unei case la curte. Aceasta din urma are ca principal avantaj confortul oferit. Cand te gandesti la o astfel de investitie, pune in balanta toate avantajele si dezavantajele aduse de fiecare si decide asa cum vrei si iti place. Succes!

Ultima editare: 16 iunie 2020
Back to top button