Casele inteligente – cum sa ne pregatim pentru viitor

Casa inteligenta nu mai este un concept futurist, va deveni o realitate a anilor urmatori si la noi Este timpul, asadar, sa aflam ce trebuie facut pentru automatizarea locuintei.
Casa inteligenta este acea locuinta in care, spre deosebire de casa clasica, multe dintre actiuni (daca nu chiar toate), sunt controlate automat – de la sistemul de aer conditionat, sistemul de iluminare sau de incalzire, pana la controlul chiar si de la distanta a electronicelor si electrocasnicelor. In casa inteligenta pot fi create reguli dupa care sa functioneze sistemul, de exemplu: „daca temperatura scade sub xx grade Celsius, atunci sistemul de incalzire sa aduca temperatura la yy grade Celsius”.

Scenarii
Casa inteligenta ofera multiple posibilitati. De exemplu, proprietarul poate porni, de la telefon, inainte de a ajunge acasa dupa o zi mai grea la serviciu, sistemul de incalzire, pe cel de iluminat, totul dupa ce a verificat ce i-a „spus” frigiderul despre produsele aflate la rece.

Intr-un alt scenariu, cafeaua de dimineata te asteapta la ora la care ai programat filtrul sa o prepare sau blenderul deja a preparat un suc natural de fructe.

De asemenea, intr-o casa inteligenta poti permite, fara ca unul dintre membrii familiei sa fie prezent, accesul in casa a unui instalator sau a unei echipe de curatenie, totul supravegheat cu ajutorul camerelor video instalate. Mai mult, o casa inteligenta se deosebeste si prin instalarea unui sistem de securitate care permite verificarea sigurantei proprietatii de la distanta, direct de pe telefonul mobil.

Dispozitive inteligente pentru o casa inteligenta
Intrerupatoare si prize ce controleaza sistemul de iluminat pana la dispozitivele electrice, toate acestea ofera detalii in plus despre consumul de energie electrica si fac din casele inteligente un adevarat spectacol de tehnologie.
• Securitate – controlul accesului in locuinta prin controlul yalelor de la intrare, camera video, senzori de miscare;
• Senzori – pentru temperatura, umiditatea, prezenta fumului sau gazelor, care pot fi folosite pentru dezactivarea unor dispozitive sau sisteme inteligente;
• Termostate – acestea sunt cele mai „vechi” dispozitive inteligente, prin care se poate controla centralele termice, caloriferele si sistemele de climatizare;
• Unitatile centrale – cele mai avansate componente, prin care poate fi controlata integral casa inteligenta, totul pe baza regulilor prestabilite de proprietar, reguli ce pot fi modificate.

Beneficii
Unul dintre principalele beneficii aduse de o casa inteligenta este usurinta cu care pot fi controlate procesele „clasice” din locuinta, indiferent de distanta la care te afli, atata vreme cat exista conexiune la internet. Pentru proprietari, o casa inteligenta poate oferi si un plus de relaxare oferit de siguranta pe care o ofera un astfel de sistem. Si aici nu ne gandim doar la securitate anti-efractie, ci si la cazul in care proprietarul uita sa opreasca un aparat din casa, pe care intr-o casa inteligenta il poate controla de la distanta.

Toate acestea pot deveni simple operatiuni programate si personalizate in avans, conform cu ceea ce un anumit proprietar are nevoie. Tot la capitolul beneficii trebuie sa reamintim de reducerea costurilor de intretinere datorata consumului eficient de energie.

shutterstock_314082095-1

Dezavantaje
Casa inteligenta are, ca orice concept, si unele mici inconveniente. In primul rand, costurile. Dispozitivele care transforma o simpla casa intr-una inteligenta au preturi destul de piperate, cum ar fi senzorii de temperatura, termostatele inteligente, dispozitivele de securitate sau becurile LED controlate de la distanta.

De asemenea, daca se vrea o casa inteligenta, aceasta trebuie proiectata astfel de la inceput. Implementarea sistemelor care o fac inteligenta poate aduce costuri ridicate – de exemplu inlocuirea sau extinderea sistemului electric.

Si pentru ca o casa inteligenta este controlata printr-un software ce este „conectat” la Internet, trebuie sa amintim si de atacurile informatice, mai exact vulnerabilitatea in fata unui hacker.
Securitate

La final, punem accentul pe securitate, deoarece specialistii spun ca atacurile cibernetice asupra dispozitivelor inteligente ar putea pune in pericol si securitatea fizica a utilizatorilor. Aceste dispozitive smart risca nu doar intimitatea, cat si siguranta fizica, conform celor de la Bitdefender.

Astfel, pentru cei ce se gandesc la o casa inteligenta, se pot gandi in primul rand la cateva directii pentru siguranta lor si a locuintei in care stau:
– Ca pentru orice gadget, este nevoie de o scurta cercetare inainte de achizitia oricarui produs gandit pentru o casa inteligenta. Sunt multe surse de informare online ce pot veni cu sugestii sau descrieri ale utilizatorilor respectivului produs si pot atinge puncte interesante, precum confidentialitatea si siguranta folosirii produsului. De asemenea, cititi declaratia producatorului dispozitivului legata de protejarea dreptului la viata privata.
– Testati gadgetul si intelegeti cum functioneaza. Atunci cand va ganditi la achizitia lui vedeti cum se conecteaza la internet sau ce fel de date acceseaza.

Adresa ta de email nu va fi publicată pe site. Câmpurile marcate cu steluță* trebuie completate.

*