Cum primesti o autorizatie de constructie. 5 pasi pe care trebuie sa ii urmezi

Daca dupa multi ani in care ai locuit la bloc, visul in care te vezi in curtea casei tale, lenevind la umbra, este tot mai aproape, atunci trebuie sa stii de ce acte ai nevoie pentru a incepe constructia noii tale locuinte.

Este vorba de autorizatia de constructie, adica actul prin care primesti dreptul de a ridica o constructie ori de a consolida sau repara una deja existenta. Actul este eliberat de Primarie pe baza mai multor avize si acorduri, precum si a unor taxe, toate stranse intr-un dosar complet. Esti gata? Incepem.

Pasul 1: Solicitarea certificatului de Urbanism de la primarie
In primul rand, pentru a obtine autorizatia pentru noua ta casa, trebuie sa soliciti Certificatul de Urbanism (CU) de la primaria localitatii sau sectorului (daca stai in Bucuresti) in care este amplasat terenul. CU este un act informativ, din care vei afla care sunt conditiile pe care trebuie sa le indeplinesti pentru a primi autorizatia propriu-zisa – acte necesare, retrageri minime de la limitele de proprietate, avizele si acordurile ce trebuie obtinute si altele.

Pentru a primi CU, vei avea nevoie de actul de proprietate, planurile cadastrale, cererea tip si chitanta ce dovedeste achitarea unei taxe. Specialistii spun ca, desi de obicei nu e nevoie pentru acest act de o documentatie speciala de la proiectant, experienta din ultimul timp arata ca tot mai multe primarii cer, pe langa actele de mai sus care sunt trecute in lege, si un memoriu tehnic de arhitectura, iar uneori si planuri desenate. De aceea, cea mai rapida solutie pentru a trece si peste aceasta posibila surpriza este intocmirea de la inceput de catre proiectant a acestor documente ce ar putea fi solicitate suplimentar de autoritati.

Pasul 2: Realizarea studiului geotehnic
Dupa ce ati rezolvat problema actelor de mai sus, in pasul doi urmeaza un studiu geotehnic pentru amplasamentul terenului pe care urmeaza sa va ridicati noua casa. Din acest studiu reies calitatea si caracteristicile terenului respectiv, de unde proiectantul obtine informatiile de care are nevoie pentru a putea calcula si dimensiona fundatia noii cladiri. Daca iti doresti ridicarea unei case in mediul rural, in cazul constructiilor cu maxim un etaj (considerate ca fiind constructii cu importanta redusa), studiul geotehnic nu este obligatoriu din punct de vedere legal, insa specialistii recomanda sa aveti unul pentru ca fundatiile, proiectul lor, mai exact, sa il aiba la baza.

Pasul 3: Proiectarea casei
Pasul trei consta in definirea aspectului casei tale – compartimentare interioara, functionalitati, urmand ca proiectantii – arhitectul plus inginerii de structura si instalatii – sa iti propuna solutii care sa acopere cerintele tale. Dupa ce te-ai hotarat asupra lor, urmeaza sa fie elaborat proiectul de autorizare pentru fiecare specialitate, respectiv arhitectura, structura de rezistenta si instalatii. Mai exact, vor fi realizate planse desenate si documentatii scrise, pe care proiectantii le vor semna dupa cum prevede legislatia.

Pasul 4: Obtinerea avizelor
Inca putin, suntem aproape de final. Dupa toate aceste procese laborioase, mai trebuie sa ai si avizele si acordurile solicitate prin Certificatul de Urbanism. De obicei, primaria solicita, prin CU avizul de la Mediu, si avizele si acordurile de la furnizorii de utilitati prezenti in zona unde va fi noua constructie precum: electricitate, apa si canalizare, gaze, salubritate si altele.

Pasul 5: Depunerea dosarului la primarie
Ai parcurs toti acesti pasi? Atunci poti solicita de la primarie autorizatia de construire prin depunerea unui dosar complet care sa contina proiectul de autorizare, primit de la proiectanti, avizele de mai sus si actele de proprietate. Doar dupa primirea autorizatiei poti incepe realizarea constructiei, care trebuie sa respecte proiectul tehnic. Executia constructiei poate fi facura fie de o firma specializata, fie in regie proprie.

Odata obtinuta autorizatia de construire, in proiectul tehnic (P.Th.) se dezvolta si documentatia tehnica. Specialistii vor elabora proiectul tehnic si detaliile de executie (P.Th.+D.E.), documentatia scrisa si desenata ce include informatiile necesare executarii constructiei. Documentatiile tehnice vor fi conform prevederilor legale din certificatul de urbanism, dar si altor caracteristici ale amplasarii.

Exista insa si cateva obligatii pe care proprietarii trebuie sa le respectate. Mai exact, trebuie anuntate primaria si Inspectoratul de Stat in Constructii cu cel putin cinci zile inainte de inceperea lucrarilor; trebuie angajat un diriginte de santier, autorizat, care sa te reprezinte in fata constructorului si sa urmareasca respectarea proiectului, dar si buna desfasurare a lucrarilor. De asemenea, dirigintele de santier va intocmi Cartea tehnica a constructiei, care va include toate documentele constructiei, emise in toate etapele – de la certificatul de urbanism pana la receptia finala. Iar la final, se face receptia cladirii, in prezenta ta, ca proprietar, a dirigintelui de santier, a constructorului si proiectantului, precum si in prezenta unui reprezentant din partea Primariei.

Autorizatia de construire se elibereaza pentru anumite tipuri de constructii, dintre care amintim:
• lucrari de construire, reconstruire, consolidare, modificare, extindere, schimbare de destinatie sau de reparare a constructiilor de orice fel, precum si a instalatiilor aferente acestora;
• lucrari de construire, reconstruire, extindere, reparare, consolidare, protejare, restaurare, conservare, precum si orice alte lucrari, indiferent de valoarea lor, care urmeaza sa fie efectuate la constructii reprezentand monumente istorice, inclusiv la cele din zonele lor de protectie, stabilite potrivit legii;
• imprejmuiri si mobilier urban, amenajari de spatii verzi, parcuri, piete si alte lucrari de amenajare a spatiilor publice;
• lucrari, amenajari si constructii cu caracter provizoriu necesare in vederea organizarii executiei lucrarilor de baza, daca nu au fost autorizate o data cu acestea.

Adresa ta de email nu va fi publicată pe site. Câmpurile marcate cu steluță* trebuie completate.

*