Design Interior

Cum pregătești decorul pentru o cină romantică acasă

Fie că este pentru o anumită ocazie care merită să fie sărbătorită sau, pur și simplu, îți dorești să petreci o seară frumoasă alături de partenerul tău, o cină romantică este mereu o idee bună. 

Sigur, poți rezerva o masă la un restaurant special, dar pentru un plus de intimitate și memorabilitate, îți arătăm că ai tot ce îți trebuie pentru a-ți surprinde partenerul chiar la tine acasă. 

Iată care sunt ingredientele unei cine romantice reușite acasă.  

  • Contextul: februarie este luna iubirii, dar găsești și alte ocazii unice  
  • Spațiul: există un loc potrivit pentru romantism la tine acasă
  • Decor: masa, scaunele, vesela pentru cina romantică
  • Lumina: pune accent pe intimitate
  • Simțurile: alege florile care îmbie la intimitate
  • Muzica: apasă play selectează muzica pentru cina romantică acasă
  • Meniul: inspiră-te din ideile de preparate delicioase

Contextul: februarie este luna iubirii, dar găsești și alte ocazii unice 

Iubirea este minunată și ce alt spațiu mai bun și mai onest de manifestare dacă nu acasă? Luna februarie este luna iubirii și românii sărbătoresc două astfel de zile, una importată din cultura occidentală, Valentine’s Day, și una autohtonă, Dragobete. 

Valentine’s Day

Adoptată de tot mai multe cupluri la noi, Valentine’s Day este sărbătorită pe 14 februarie. Originea sărbătorii este destul de neclară, fiind atribuită atât mitologiei romane, cât și tradițiilor creștine.

În realitate, sărbătoarea a fost suprapusă unui străvechi festival păgân pe care romanii l-au organizat sute de ani, Lupercaliile, în onoarea lui Lupercus, zeul fertilităţii. Indiferent de originea acestei sărbători, Valentine’s Day este o ocazie pentru multe cupluri de a-și declara încă o dată iubirea. 

Dragobete

Dragobete, numit şi Cap de Primăvară în unele zone ale României este sărbătorit pe 24 februarie. Potrivit legendelor, este fiul Babei Dochia. Identificat cu zeul dragostei (Cupidon/ Eros), Dragobetele este descris drept un flăcău frumos care umblă prin pădure şi sărută fetele.

El este asemuit şi cu Năvalnicul, un personaj din folclorul românesc, frumos, care lua minţile fetelor şi nevestelor tinere, motiv pentru care a fost transformat de Maica Domnului în planta de dragoste care îi poartă numele, o specie de ferigă.

De Dragobete, fetele şi băieţii se întâlneau pentru a fi îndrăgostiţi pe tot parcursul anului. Considerând că sărutul de Dragobete este de bun augur, fetele doreau să fie sărutate de băieţi. 

Dragobetele marchează în tradiţia românească începutul primăverii, dar și debutul anului agricol. 

Ambele sărbători dedicate iubirii sunt o ocazie perfectă pentru a organiza o cină romantică acasă. 

Spațiul: există un loc potrivit pentru romantism la tine acasă

Înainte de pregătirea decorului, ar fi bine să te hotărăști asupra locului în care veți avea cina romantică. Alege un spațiu suficient de încăpător, în care să vă simțiți amândoi confortabil pe tot parcursul serii.

În cazul în care locuiți într-un apartament, livingul este mereu o opțiune bună, însă, dacă locuința voastră are o terasă suficient de spațioasă, iar vremea este frumoasă, ai putea alege acest loc pentru cina romantică. Important este să găsești acel spațiu care să permită rapid și fără prea mari eforturi organizarea cinei luate în doi.

Decor: masa, scaunele, vesela pentru cina romantică

Acum, că ai găsit locul potrivit pentru seara romantică acasă, este momentul să acorzi atenție detaliilor care vor transforma evenimentul într-unul cu adevărat special. 

Dacă îți dorești să aveți o seară romantică cu lumânări pune toate elemntele într-un context unitar. Îți recomandăm să folosești o masă mică, rotundă sau pătrată, de preferat albă sau cu o față de masă de culoare deschisă, care dă senzația unei atmosfere intime, dar totodată sofisticate. Pentru a crea un contrast, poți alege farfurii negre, lângă care vei așeza vesela specială. Asigură-te că scaunele sunt suficient de confortabile și că sunt la nivelul potrivit de înălțime a mesei pe care ai ales-o. 

Sau dacă vrei ceva neconvențional și spațiul în care locuiești îți permite, terasa locuinței poate fi un decor idilic. 

Paharele sunt alese mereu în funcție de băuturile servite. Pregătește pahare cu picior înalt pentru vin sau șampanie, dar și pahare speciale pentru whiskey și brandy ori poate pentru un cocktail răcoritor. 

Lumina: pune accent pe intimitate

Lumina din locul în care veți avea cina romantică este un alt factor important, care va transforma seara petrecută împreună într-una perfectă. Dacă organizezi evenimentul într-una dintre camerele locuinței, poți regla sistemul de iluminat pe o intensitate cât mai joasă. Dacă acest lucru nu este posibil, înlocuiește becurile cu unele cu o luminozitate mai scăzută. 

Dacă cina romantică va avea loc pe terasa locuinței sau în grădina din fața casei, improvizează surse inedite de iluminat. Poți folosi de lumânări, felinare, dar și ghirlande luminoase. Așază sursele de iluminat strategic, pentru a forma un joc de lumini și, implicit, o atmosferă romantică în întregul spațiu.

Simțurile: alege florile care îmbie la intimitate

Nicio cină romantică nu este completă fără flori. Petale de trandafir sau un buchet de flori proaspete așezat în mijlocul mesei vor conferi întregii atmosfere un aer aparte și vor transforma seara într-una deosebită. O altă idee creativă este să le integrezi discret în meniu. 

Iar dacă vrei ceva cu totul special, caută un aranjament floral realizat în mod profesionist, care să-ți surprindă cu adevărat partenerul. Evită, însă, florile care au un miros prea puternic, de exemplu, crini, pentru că acesta ar putea influența aromele mâncării. 

Citește și: Cum iti alegi locuinta in functie de stadiul vietii tale 

Muzica: apasă play selectează muzica pentru cina romantică acasă

Pentru a crea o atmosferă cu adevărat romantică, în care să vă pierdeți amândoi și să uitați de toate grijile cotidiene, trebuie să acorzi o foarte mare atenție și muzicii alese. Creează un playlist special, în care să incluzi și piesele voastre preferate.

Deși poți folosi laptopul pentru redarea pieselor, este recomandat să alegi o metodă care se pierde în decor și care nu vă va distrage. De aceea, cea mai bună soluție este o boxă portabilă, pe care să o așezi într-un loc ascuns, astfel încât să nu fie la vedere. Lasă muzica să cânte în surdină și așteaptă-ți partenerul.

Îți oferim și noi două recomandări de playlist-uri speciale pentru seri cu biniște, create chiar de Dan Byron – solistul trupei Byron. 

Biniște în lume

Biniște în RO

Meniul: inspiră-te din ideile de preparate delicioase

Alegerea preparatelor pe care le veți savura în timpul cinei este un aspect important și poate contribui la reușita acestei seri perfecte în doi. Chiar dacă este un eveniment special, amintește-ți că aceasta este, totuși, o cină, iar preparatele alese trebuie să fie unele ușoare, potrivite pentru seară.

Alege rețete pentru o cină specială care să fie ușor de pregătit, dar care, în același timp, să arate spectaculos în farfurie. În fond, ai nevoie de timp să te pregătești și să te relaxezi înainte de întâlnirea cu persoana iubită. Iată câteva idei de cină romantică acasă: 

Pentru aperitiv

Poți servi sushi cu diverse sosuri (acest preparat poate înlocui chiar felul principal), creveți trași la tigaie, foie gras.

Pentru felul principal

Alege tot un preparat ușor, precum un file de somon la grătar cu legume și orez sălbatic, paste cu un sos ușor sau o salată. 

Pentru desert

Optează pentru o felie de tort, un tiramisu aromat, o tartă cu fructe sau căpșuni învelite în ciocolată. 

Să pregătești o cină romantică acasă pentru partener sau parteneră este un gest special ce va fi apreciat. Folosește-te de imaginație, acordă-ți câteva ore pentru a pregăti decorul și pentru a te asigura că totul va fi natural și perfect de imperfect.

Ultima editare: 15 martie 2022

Cristina Pop

Pasionată de cifre și scris în aceeași măsură, Cristina a reușit să își construiască o viață care o face fericită. Îi place să petreacă timp de calitate alături de oameni care o inspiră. E de părere că nu doar cei care ne înconjoară ne fac viața mai bună, ci și spațiile amenajate creativ, așa că pasiunea pentru design interior a venit firesc și o explorează și prin scris.
Back to top button