Stilul Feng Shui pentru casă – cum aduci armonia și echilibrul în locuința ta

stil Feng Shui

Atunci când îți decorezi casa în stil Feng Shui, este important să te concentrezi asupra imaginii de ansamblu a locuinței, dar și asupra specificului fiecărei încăperi, astfel încât să poți aduce cea mai bună energie în toate colțurile căminului tău, nu doar în anumite spații. 

Indiferent că este vorba despre o casă pe care ai construit-o pe cont propriu sau despre un apartament intr-un bloc nou sau vechi, primul lucru la care e bine să te gândești, dacă alegi acest stil pentru designul locuinței tale, este că principalul său rol este să aducă armonia și senzația vibrantă de bucurie în casa ta. Decorul Feng Shui nu înseamnă transformarea căminului tău într-un spațiu Zen, ci presupune ca tu să creezi atmosfera potrivită pentru a avea cea mai bună energie care să fie un suport eficient pentru activitățile pe care le desfășori în casă. 

Mai jos, ți-am pregătit un scurt ghid despre elementele definitorii ale stilului Feng Shui, care sunt regulile specifice pentru fiecare cameră și ce pași ar trebui să urmezi ca să decorezi casa corect.

Elementele stilului Feng Shui – reguli generale

Elementele stilului Feng Shui

Stilul Feng Shui este reprezentat de o serie de principii care te ajută să creezi o legătură puternică între spațiul în care locuiești, personalitatea ta și ceea ce îți dorești. Arta Feng Shui provine din China antică, este asociată principiilor taoismului și se traduce prin „vânt și apă”. Este o practică prin care oamenii își pot alinia energiile cu cele din spațiul în care stau. Practic, armonizezi energiile din casă, pentru a te simți confortabil. 

Dacă vrei să-ți amenajezi casa în stil Feng Shui, atunci va trebui să echilibrezi cele cinci elemente definitorii ale lumii, astfel încât energiile din casa ta să fie într-o armonie totală (cele cinci elemente nu pot exista separat, ci numai împreună). Totodată, fiecare dintre aceste elemente este asociat cu anumite linii și forme geometrice, precum și cu unele culori și nuanțe ale acestora:

 • lemnul – stimulează creativitatea, creșterea rapidă, progresul; culori: verde, albastru deschis; forme: înalte și înguste;
 • metalul – simbolizează concentrarea și ordinea; culori: alb, argintiu, auriu; forme: cercuri, arce, oval;
 • focul – entuziasm, pasiune, rapiditate; culori: roșu, violet, portocaliu intens; forme: triunghi;
 • apa – emoție, inspirație, capacitatea de a face conexiuni, de a lega relații; culori: negru, albastru-închis; forme: neregulate, curbe, linii ondulate;
 • pământul – stabilitate, receptivitate; culori: maro, galben, portocaliu (pal); forme: pătrat, forme joase, plate.

Regulile generale ale stilului Feng Shui se referă la modul în care poziționezi mobilierul sau alte obiecte din casă, materialele din care sunt realizate. Iată, în principiu, despre ce este vorba:

 • creează cât mai mult spațiu liber – pentru ca energiile să circule prin casă, au nevoie de spațiu; prin urmare, renunță la toate obiectele inutile, pentru că ele pot obstrucționa fluxul de energie, numit „chi”;
 • fii foarte ordonat – pentru ca principiile Feng Shui să funcționeze, casa ta ar trebui să fie organizată impecabil; inclusiv în dulapuri sau sertare este recomandat să fie ordine; 
 • alege mobilă ușoară – e bine să ai cât mai puțină mobilă, să nu fie masivă și să ocupe cât mai puțin loc; de asemenea, este indicat să o poți muta foarte ușor dintr-un loc în altul, pentru a putea menține curățenia și în locurile foarte greu accesibile;
 • decorează-ți casa cu plante – nu orice fel de plante sunt potrivite cu principiile Fen Shui; sunt preferate cele care nu au țepi;
 • nu evita oglinzile – mai ales în camerele în care primești musafiri, oglinzile sunt binevenite, pentru că ele multiplică energiile. 

Regulile Feng Shui pentru fiecare cameră 

Regulile Feng Shui

Înainte de a decora casa în stil Feng Shui, amintește-ți că fiecare cameră din locuința ta este destinată anumitor activități. Prin urmare, nu le poți amenaja pe toate la fel. De pildă, un birou are nevoie de energia vibrantă a succesului, în timp ce dormitorul necesită energie senzuală, caldă. La prima vedere, totul pare foarte complicat, însă, dacă respecți câteva reguli simple, poți crea un design deosebit, iar eforturile tale vor fi răsplătite la final. 

Cum atragi energia potrivită în sufragerie

Sufrageria este camera în care toată familia se reunește pentru a sărbători momentele importante din viață, este locul unde primești oaspeții. Așadar, este important să fie un spațiu deschis și confortabil. Aspectele cărora e bine să le acorzi importanță, pentru ca stilul Feng Shui să aibă efectele la care te aștepți, sunt:

 • folosește culorile asociate fiecăruia dintre cele cinci elemente vitale, pentru a decora camera;
 • adu în sufragerie plante;
 • fotoliile și canapeaua trebuie poziționate astfel încât să fie cu fața spre ușă.

Stilul Feng Shui pentru dormitor

Atunci când îți amenajezi dormitorul, te gândești că este spațiul în care te relaxezi și îți regăsești energia pozitivă pentru a putea face față tuturor provocărilor de peste zi. Este locul perfect unde poți începe să aplici regulile feng shui. În principiu, ar trebui să ai în vedere următoarele lucruri:

 • poziționează patul astfel încât să poți vedea ușa;
 • îndepărtează orice obiect de sub pat; ideal este ca între podea și pat să existe un spațiu liber prin care să poată circula aerul;
 • asigură-te că tablia patului este bine fixată și îți oferă confort.

Stilul Feng Shui pentru bucătărie

Bucataria simbolizează bunăstarea și sănătatea. Felul în care te prezinți în fața celorlalți depinde foarte mult de modul în care te hrănești și te hidratezi. Cuptorul este în mod special responsabil de prosperitatea și de starea generală bună. Prin urmare, regulile Feng Shui pentru această cameră din casa ta se concentrează asupra acestui aspect. Iată care sunt cele mai importante dintre ele:

 • menține aragazul și cuptorul curate și într-o bună stare de funcționare;
 • folosește aragazul cel puțin o dată pe zi, fie și doar pentru a încălzi apa; este modul prin care ții energia activă;
 • dacă ai frigiderul în bucătărie, ai grijă să îl igienizezi frecvent, să elimini alimentele care sunt expirate sau care nu mai sunt bune pentru consum.

Cum creezi atmosfera potrivită în baie

Baia este un spațiu cu foarte multă apă, deci se creează un dezechilibru al energiilor. Ca să rezolvi problema, ar trebui să transformi camera într-un fel de spa și ai la dispoziție câteva soluții:

 • menține o curățenie impecabilă – acordă atenție sporită mai ales oglinzilor;
 • decorează baia cu o plantă – pe lângă verdele revigorant, planta va folosi apa pentru a crește, deci pentru prosperitate;
 • nu lăsa mirosurile neplăcute să persiste – asigură-te că există o bună ventilație.

Ce pași să urmezi ca să decorezi corect casa în stil Feng Shui

 Decorul Feng Shui

Ca să te asiguri că îți amenajezi casa corect, după principiile Feng Shui, este recomandat să urmezi câțiva pași, cum sunt cei de mai jos:

 • Pasul 1 – presupune îndepărtarea vechilor energii; mai înainte de orice, igienizează locuința și elimină orice obiect care nu îți mai este de folos; aranjează totul cu mare grijă, în toate colțurile din casă;
 • Pasul 2 – odată ce ai scăpat de lucrurile care ar putea aglomera inutil locuința, asigură-te că în casa ta este un aer proaspăt și că luminozitatea este optimă; aerisește foarte bine toate încăperile, menține un nivel al umidității între 30 și 50%, așa cum recomandă specialiștii de la WebMD, ca să ții alergenii departe, folosește purificatoare de aer și/sau umidificatoare sau dezumidificatoare; lasă lumina naturală să pătrundă în casă;
 • Pasul 3 – realizează harta Bagua, adică harta energiilor din casă; în fiecare cameră, folosește-te de podea și împarte spațiul în nouă pătrate egale; ține cont de punctele cardinale și vei obține următoarea schemă:
SE

LEMN

(zona banilor)

S

FOC

(zona succesului)

SV

PĂMÂNT

(zona dragostei)

E

LEMN

(zona familiei)

C

PĂMÂNT

(zona sinelui)

V

METAL

(zona creativității)

NE

PĂMÂNT

(zona educației)

N

APĂ

(zona destinului)

NV

METAL

(zona spirituală)

 • Pasul 4 – alege obiectele pentru decor și poziționează-le în funcție de harta energiilor; în Feng Shui sunt foarte importante anumite cristale și pietre care sunt recunoscute pentru că absorb energiile negative: cuarțul roz, turmalina, hematitul, obsidianul, cianitul albastru, jadul, ametistul.

Așadar, dacă vrei să-ți amenajezi locuința în stil Feng Shui, este foarte important să ții cont de cele cinci elemente definitorii pentru lume și de anumite reguli, cum sunt și cele prezentate mai sus, prin care să echilibrezi energiile din casa ta. Reține că rolul principal al unui astfel de design nu este unul pur decorativ, ci acela de a-ți oferi stabilitate, de a crea un spațiu în care să te poți relaxa, să te regăsești pe tine și în care să ai bucuria de a petrece cât mai mult timp. 

 

Adresa ta de email nu va fi publicată pe site. Câmpurile marcate cu steluță* trebuie completate.

*