Amenajează-ți bucătăria ca un profesionist – idei, sfaturi și detalii de pus în practică

Idei amenajare bucatarie mica

Bucătăria este mai mult decât spațiul în care faci bunătăți pentru cei dragi. Se spune chiar că reprezintă sufletul casei. De aceea, probabil, cu toții ne dorim o bucătărie confortabilă, funcțională, plăcută și ușor de întreținut, indiferent de stilul pentru care optăm: clasic, scandinav sau modern. Chiar dacă la prima vedere pare dificil de obținut „bucătăria de vis”, în realitate lucrurile sunt mai simple. O planificare riguroasă poate face minuni în acest sens. Pentru amenajarea bucătăriei este important să ții cont de o serie de factori pe care îi detaliem chiar în rândurile următoare. 

Stabilește-ți un plan pentru renovare sau reamenajarea bucătăriei
Fă o schiță a locului și ține cont de dimensiunile bucătăriei
Studiază mai multe stiluri

 1. Stilul minimalist
 2. Stilul scandinav
 3. Stilul rustic
 4. Stilul vintage
 5. Stilul clasic

Urmărește regula celor trei spații
Alege paletele de culori potrivite
Cum alegi gresia și faianța potrivite
Estimează bugetul necesar și alege o echipă de specialiști
Bucură-te de rezultat și ocupă-te de detaliile rămase

Stabilește-ți un plan pentru renovare sau reamenajarea bucătăriei

Pentru ca totul să iasă așa cum plănuiești, etapele amenajării trebuie gândite ca un proiect amplu. Și, ca orice alt proiect, el trebuie să aibă o strategie în spate, un buget pe care se bazează și un „manager” care să pună la punct toți pașii esențiali.

Ordinea te va ajuta să economisești timp și să reușești să pui lucrurile în mișcare fără probleme, astfel încât rezultatul pe care îl vei obține la finalul lucrărilor să fie la fel ca cel pe care îl vezi acum în reviste sau pe site-uri de specialitate. De aceea este bine ca pentru început să stabilești ce îți dorești să obții. Te gândești să reamenajezi intreaga bucatarie, să investești într-o mobilă nouă sau să schimbi doar gresia și faianța, să dai o altă culoare pereților, să îmbunătățești sistemul de iluminat. Sunt multe lucruri pe care le poți face în cadrul acestui proiect și situația diferă de la caz la caz. Este bine să știi că, în cazul în care procesul presupune dărâmarea unui perete pentru a obține o bucătărie open space, vei avea nevoie de autorizație pentru a face acest lucru. Dacă proiectul presupune mutarea unor țevi de gaz sau apă, vor fi necesare avize speciale. Pregătește-le din timp și documentează-te cu privire la schimbările care vor apărea. 

Fă o schiță a locului și ține cont de dimensiunile bucătăriei

După ce ai stabilit și ai trecut pe foaie toate modificările pe care vrei să le faci, măsoară exact spațiul. În funcție de dimensiunile bucătăriei, vei ști estimativ cum să proiectezi mobila, de câtă gresie și faianță ai nevoie și, în plus, vei putea să cauți câteva modele de design potrivite. Iată câteva sugestii: 

Idei pentru bucătăriile cu suprafață mai mică de 10 mp 

Idei amenajare bucatarie mai mica de 10mp

Din păcate, majoritatea bucătăriilor din apartamentele sau garsonierele situate în blocurile vechi au o suprafață mai mică de 10 mp. Deși amenajarea acestora este o reală provocare chiar și pentru experții din domeniu, cu puțin noroc și folosind trucurile potrivite, vei vedea că bucătăria ta poate fi suficient de încăpătoare. Sunt recomandate culorile deschise care reflectă lumina, mobilierul trebuie să fie ergonomic și compact, iar accesoriile trebuie să fie cât mai modeste. Un colțar dotat și cu spații de depozitare poate lua locul scaunelor, iar masa rabatabilă poate salva destul de mult spațiu. 

Citește și: Amenajarea unei bucatarii de mici dimensiuni: ponturi utile

Idei pentru bucătăriile înguste, în linie dreaptă

Idei pentru amenajarea bucatariei inguste

Chiar dacă vorbim de un spațiu îngust, avantajul lui este că nu îți oferă foarte multe posibilități de amenajare. În cazul acesta, lucrurile sunt destul de simple, mobilierul principal, dulapurile, zona de gătit, cea de spălat și de depozitare se află pe una dintre lungimile bucătăriei așezate în linie. Pe cealaltă parte sau pe latura din capătul bucătăriei, mai ales dacă aici se află și fereastra, se poate amenaja un mic loc pentru a lua masa.

Idei pentru bucătăria open space 

Idei pentru amenajarea bucatariei open space

În cazul bucătăriei open space, accentul este pus pe modul în care sunt delimitate cele două zone: cea dedicată bucătăriei și zona livingului. Poți face asta printr-o insulă ori peninsulă formată dintr-un bar special cu scaune înalte sau printr-un corp de rafturi. De asemenea, poți folosi sisteme de iluminat diferite, iar gresia și parchetul pot fi în nuanțe și modele care separă cele două zone. Bucătăriile open space îți dau posibilitatea să îți pui imaginația la treabă. Mai ales dacă ești pasionat de gătit și o mare parte din timp o petreci aici, merită să valorifici inclusiv talentul designerilor, specialiștilor care ți-ar putea oferi sugestii pentru a avea o bucătărie de vis, așa cum vedem în filme sau reviste.  

Cât costă serviciile unui designer de interior?

Pentru alegerea ideilor de amenajare, ai posibilitatea să apelezi la un designer de interior, care îți va indica ce se poate modifica și ce nu, ce tip de mobilă este potrivită și îți va pune la punct detaliile pentru a reconfigura spațiul conform preferințelor tale. Prețul serviciilor diferă în funcție de dimensiunile bucătăriei, dar și de cerințele tale. Pentru un spațiu de dimensiuni mari, prețul poate ajunge la 300-400 de euro, aproximativ 10 euro pentru un metru pătrat. 

Studiază mai multe stiluri

Pentru a da un plus de modernitate bucătăriei tale, îți poți găsi inspirația în unul dintre stilurile următoare. 

1. Stilul minimalist

Stilul minimalist

Funcționalitatea și simplitatea sunt unele dintre trăsăturile ce definesc stilul minimalist. Nuanțele de gri, alb, negru și accentele metalice sunt des întâlnite aici. Un alt element care nu lipsește din bucătăriile minimaliste este aparatura electrocasnică lucioasă.

2. Stilul scandinav

Stilul scandinav

Dacă îți dorești un design simplu, elegant, ce îmbină perfect funcționalitatea cu o atmosferă primitoare, atunci stilul scandinav îți poate oferi ceea ce ai nevoie. Luminoasă, minimalistă și foarte ordonată, cu suprafețe albe, bucătăria în acest stil este ca o gură de aer proaspăt. O poți personaliza după bunul plac, adăugând diferite texturi, perdele vaporoase, elemente decorative din lemn sau în culori pale. 

3. Stilul rustic

Stilul rustic

Un element caracteristic stilului rustic este acela că oferă senzația că ne aflăm în „casa bunicii”, de care cu toții ne amintim cu drag. Lemnul, piatra de râu, lumina, echilibrul de culori și texturile naturale pot transforma o bucătărie banală într-un spațiu desprins parcă din conacele și hanurile vechi. 

4. Stilul vintage

Stilul vintage

Dacă știi că ești o fire mai boemă, artistică și îți plac obiectele vechi în aceeași măsură ca cele simple și moderne, atunci acest stil te poate inspira să ai o bucătărie așa cum visezi. Poți readuce la viață piesele de mobilier preferate din copilăria ta, recondiționându-le și integrându-le în designul interior al casei tale. Combină-le cu elemente noi, moderne și cu siguranță vei fi încântat de rezultatul obținut. 

5. Stilul clasic

Stilul clasic

Clasic înseamnă sigur și elegant. Un stil care va rămâne în tendințe oricât de multe stiluri noi ar apărea. Ne duce cu gândul la liniște, echilibru și asta datorită faptului că nu abundă în accesorii inutile, fiecare element fiind ales cu atenție. Culorile folosite, mobilierul, elementele de decor trebuie selectate astfel încât să creeze o ambianță armonioasă. 

Urmărește regula celor trei spații

Dacă suntem încă la capitolul planificare, vom menționa și necesitatea de a delimita trei zone importante în bucătărie: spațiul de lucru, care include blatul de lucru și electrocasnicele pentru gătit, spațiile de depozitare și spațiul de spălare (chiuveta și mașina de spălat vase). În mod ideal, aceste trei spații ar trebui să formeze un triunghi în interiorul căruia să se desfășoare activitățile specifice unei bucătării.

Dimensiunea bucătăriei reprezintă, de multe ori, cea mai mare provocare. Din rațiuni de spațiu, mulți aleg să elimine peretele care separă bucătăria de living, pentru a obține o suprafață mai mare. Dacă această propunere nu-ți este la îndemână, există soluții care să te ajute să utilizezi fiecare centimetru pătrat disponibil și să creezi senzația vizuală de mai mult spațiu:

 • alege o bucătărie compactă, cu electrocasnice încorporate;
 • optează pentru piese de mobilier subțiri și înalte;
 • utilizează ușile glisante și corpurile suspendate, care ocupă mai puțin loc;
 • apelează cu încredere la blaturi sau mese detașabile și la scaune pliabile.

Alege paletele de culori potrivite

Atunci când vine vorba de alegerea culorii, este bine să optezi pentru o singură gamă. Astfel, vei obține un aspect unitar și un echilibru din punct de vedere cromatic. Culorile deschise – alb, bej, lemn natur – sunt de preferat, deoarece conferă mai multă luminozitate în apartament. De asemenea, nuanțele pot fi ușor de ales dacă ai deja un stil de amenajare stabilit sau știi ce ambianță ți-ai dori în bucătăria ta. Dacă vrei o atmosferă caldă, primitoare, confortabilă, sunt recomandate nuanțele pastelate, culorile deschise de genul galben-pal. Dacă dimpotrivă, îți plac mai mult stilurile sobre cu accente metalice, reci, atunci nuanțele de albastru-închis, turcoaz, combinațiile de gri, negru, alb sunt ideale. Ești un fan al bucătăriei orientale? Atunci poți folosi accesoriile aurii, din alamă, texturile, mozaicurile care să amintească de in sau de culorile nisipului. În continuare, ai câteva idei care te pot inspira. 

Cum alegi gresia și faianța potrivite

Atunci când vrei să alegi gresia și faianța, poți începe cu câteva întrebări. Îți dorești ca plăcile ceramice să aibă o suprafață mată sau lucioasă? Este important să știi că suprafața lucioasă oferă un aspect mai „strălucitor” locuinței, însă dezavantajul este că poate scoate în evidență petele și amprentele, așa că trebuie întreținută corespunzător. Plăcile ceramice să fie produse din lut alb sau lut roșu? Care este diferența între cele două?  Plăcile din lut alb sunt considerate mai rezistente la factori externi și cu o absorbție mai mică a apei decât plăcile ceramice din lut roșu, de aceea sunt indicate mai ales în spații cu nivel mare de umiditate, cum sunt baia și bucătăria. 

Cum alegi gresia în funcție de rezistență

Rezistența la abraziune este un alt element la care trebuie să te uiți atunci când cumperi materialele. Vei vedea că printre specificațiile produsului se numără și rezistența la uzură sau PEI, care poate fi:

 • PEI V –  caracteristică gresiilor destinate încăperilor cu trafic intens; 
 • PEI IV –  se recomandă zonelor cu trafic normal, bucătăria fiind unul dintre spațiile care se încadrează pe listă; 
 • PEI III – se folosește în spațiile cu trafic moderat, cum este, de exemplu, dormitorul; 
 • PEI II – recomandat să se monteze pe pereți sau în camerele foarte puțin circulate; 
 • PEI I-  se recomandă a fi montate numai pe perete.

Estimează bugetul necesar și alege o echipă de specialiști

Pentru că bucătăria este un spațiu „solicitat”, e bine să te gândești și la aspectele ce țin de întreținere, rezistență, durabilitate. Atunci când alegi materialele, fie că vorbim de gresie, vopsea lavabilă sau mobilier, urmărește să investești în produse de calitate care se curăță ușor, nu se pătează și sunt rezistente în timp. O tendință recentă este utilizarea pietrei naturale – un material elegant, dar mai costisitor. Fă o listă cu toate produsele necesare, caută prețul estimativ pentru fiecare și apoi calculează bugetul total de care ai nevoie. Dacă îl depășește pe cel permis, fie poți căuta pe internet magazine unde produsele se vând la cel mai mic preț, așteptând ofertele și reducerile din timpul anului, fie te poți ocupa pe rând de fiecare aspect în parte. În prima jumătate a anului, îți poți propune să schimbi gresia și faianța, iar în cea de-a doua jumătate, să te ocupi de aspectele ce țin de mobilă și obiecte decorative. 

Bucură-te de rezultat și ocupă-te de detaliile rămase

În final, când toate lucrurile sunt așezate și bucătăria ta are o nouă înfățișare, proaspătă și modernă, nu îți rămâne decât să te bucuri de rezultat și să te ocupi de câteva detalii rămase, cum ar fi următoarele: 

 • Investește în spații de depozitare – în bucătărie există tendința să se acumuleze multe lucruri: instrumente pentru gătit, veselă, electrocasnicele, seturi de pahare, borcane pentru condimente. Fiecare trebuie să aibă propriul loc, ușor accesibil. În funcție de frecvența cu care le folosești, e bine să alegi și locul în care le vei depozita. În acest scop, poți folosi atât rafturi deschise, cât și sertare sau dulapuri. Cu cât sunt mai bine compartimentate și construite pe diferite mărimi, cu atât îți va fi mai ușor să păstrezi diverse obiecte acolo;
 • Creează un mediu luminos și aerisit – este necesar ca bucătăria să fie un spațiu bine luminat. De preferat este ca lumina să fie naturală. Dacă acest lucru nu este posibil, poți plasa corpuri suspendate de iluminat sau spoturi deasupra zonelor mai întunecate. Optează pentru o lumină caldă, care creează o atmosferă plăcută. Pentru că bucătăria este locul unde se gătește zi de zi, aerisirea este un aspect la fel de important. Ideal ar fi ca această încăpere să aibă cel puțin o fereastră, care să permită o aerisire naturală. Există însă și sisteme de ventilație, care pot contribui la împrospătarea aerului rapid și eficient. Acestea sunt recomandate și pentru că ajută la reglarea umidității din cameră, prevenind, astfel, degradarea pereților și a mobilierului;
 • Fă loc plantelor în bucătărie – nu doar pentru că împrospătează aerul, dar și pentru că sunt o pată de culoare binevenită. Poți folosi ghivece colorate, cu forme atipice, care vor adăuga o notă de veselie. Dacă spațiul nu-ți permite să „găzduiești” și plante, poți opta oricând pentru vase sau boluri în care să pui flori proaspete.

Punând la punct toți acești pași, rezultatul va fi exact așa cum l-ai imaginat. Pune-ți creativitatea la lucru, lasă-te inspirat și creează în bucătăria ta un spațiu în care oricine va intra se va simți ca la el acasă.

Adresa ta de email nu va fi publicată pe site. Câmpurile marcate cu steluță* trebuie completate.

*