Amenajarea mansardei – ce avantaje ai și ce probleme poți întâmpina

Idei pentru amenajarea mansardei

Să ai o locuință cu mansardă poate fi cu adevărat o provocare atunci când vine momentul să te ocupi de amenajarea acestei încăperi. Scopul principal este atât să utilizezi la capacitate maximă spațiul de care dispui, cât și să obții un loc plăcut vizual, cu o atmosferă caldă și prietenoasă. Indiferent de dimensiunile sau de modul în care vrei să utilizezi mansarda, ai la dispoziție numeroase variante de amenajare care să corespundă preferințelor tale și care să te ajute să obții rezultatul final pe care îl dorești. 

Ce avantaje îți oferă o mansardă
Cum pregătești mansarda pentru amenajare
Cum amenajezi mansarda în funcție de scopul utilizării ei
Cum amenajezi mansarda în funcție de dimensiunile sale
În ce stiluri îți poți amenaja mansarda
Cum îți decorezi mansarda
De ce să ții cont când îți amenajezi mansarda
Ce probleme poți întâmpina în amenajarea mansardei

Ce avantaje îți oferă o mansardă

Chiar dacă poate fi puțin mai dificil să amenajezi o mansardă în comparație cu alte încăperi, aceasta îți oferă câteva avantaje importante.

Lumină naturală din belșug

Mansarda îți oferă posibilitatea de a poziționa niște ferestre mari chiar pe acoperiș, ceea ce înseamnă că, în timpul zilei, încăperea va fi complet luminată natural. Acest lucru este un mare avantaj, mai ales dacă folosești mansarda ca spațiu de lucru, deoarece lumina naturală este mai puțin obositoare decât cea artificială și, în plus, te ajută și să reduci consumul de energie. 

Izolare termică bună

O casă cu mansardă se bucură de o izolare suplimentară în comparație cu cele care nu dispun de acest spațiu. Umiditatea și aerul rece pătrund în locuinta prin gurile de aer din acoperiș, însă, atunci când există mansarda, acestea sunt complet sigilate. Astfel, locuința este mai bine izolată termic, iar căldura se va menține nu doar la nivelul mansardei, ci în toate încăperile. 

Mai multă intimitate față de alte încăperi

Mansarda este situată la ultimul etaj al locuinței, ceea ce îi oferă mai multă izolare față de celelalte încăperi și, implicit, mai multă intimitate. În plus, particularitatea principală a unei mansarde – pereții înguști și tavanul înclinat – îi oferă un aspect confortabil.

Decorarea mansardei

Cum îți pregătești mansarda pentru amenajare

Înainte de a porni în căutarea mobilei și a decorațiunilor perfecte prin magazine, trebuie să îți pregătești mansarda pentru amenajare. Cum faci asta?

În primul rând, trebuie să te ocupi de izolarea mansardei, dacă încă nu ai făcut asta până acum. Rolul izolării este să protejeze spațiul interior al mansardei de vânt și ploi, dar și de zgomot, astfel încât, atunci când îți petreci timpul aici, nimic să nu te deranjeze. Atât pentru izolarea interioară, cât și pentru cea exterioară, poți folosi polistiren. În plus, nu uita să te preocupi și de sistemul de încălzire a camerei, pentru care te poți folosi de calorifere, pardoseală sau panouri electrice. 

Un alt aspect important este sistemul de ventilație. Acesta este foarte important deoarece spațiul din mansardă este predispus umezelii. Cel mai bine este să apelezi la serviciile unui profesionist, care să te îndrume în funcție de caracteristicile spațiului de care dispui. 

De asemenea, este nevoie să integrezi ferestrele în acoperiș. Poți alege ferestre de dimensiuni mari, destinate special mansardei, dacă vrei să obții un mediu luminos, dar poți alege și ferestre mici, dacă preferi un spațiu mai închis. Ferestrele au un rol important în felul în care arată mansarda ta, dar și în atmosfera care se creează în aceasta. 

Avantajele mansardei

Cum amenajezi mansarda în funcție de scopul utilizării ei

Chiar dacă o mansardă necesită un mod specific de amenajare, nu înseamnă că nu poți folosi spațiul oferit de aceasta în orice scop îți dorești. Singurul lucru de care trebuie să ții cont este ca modul de amenajare a mansardei să corespundă scopului pentru care urmează să o utilizezi. 

Dormitor

Mansarda este un spațiu intim, ceea ce o transformă într-o încăpere ideală pentru odihnă. Dacă vrei să îți folosești mansarda ca dormitor, ar fi bine să așezi patul în zona în care tavanul este jos, păstrând spațiul unde tavanul este înalt pentru a așeza o parte din mobilier. Folosește culori deschise atât pentru mobilă, cât și pentru pereți, optează pentru ferestre mari și vei obține o încăpere spațioasă și cu o atmosferă aerisită. 

Amenajarea practica a mansardei

Birou

Dacă vrei să îți folosești mansarda ca birou, ideal ar fi ca aceasta să aibă dimensiuni mari, dar și ferestre impunătoare, care să lumineze foarte bine spațiul. Va fi nevoie să creezi o atmosferă productivă, inspirațională și relaxată, iar culorile și mobilierul au un rol important în acest sens. Alege culori deschise, care să creeze un efect de mărire a spațiului și folosește obiecte de decor care să îți provoace creativitatea, cum sunt tablourile cu mesaje inspiraționale.

Idei de amenajare mansarda birou

Cameră de zi

Dacă vrei ca mansarda ta să fie spațiul în care îți primești prietenii și rudele în vizită, iar pereții acesteia sunt înclinați, este important să fii atent la tipul de mobilă pe care îl vei alege. Chiar dacă te încântă mobila din lemn masiv, o idee mai bună este să te orientezi spre cea din pal sau din lemn ușor, pentru a nu supraîncărca vizual spațiul. Poți alege pentru mobilare rafturi poziționate direct pe perete, elemente decorative originale și reprezentative pentru personalitatea ta, o măsuță de cafea. Toate acestea vor crea o atmosferă primitoare și relaxată atât pentru tine, cât și pentru musafirii pe care îi vei avea.

Mansarda camera de zi

Spațiu de joacă pentru copii

Mansarda poate fi un loc de joacă ideal pentru copii, dacă este amenajată corespunzător, în funcție de doza mare de energie a acestora și de nevoile lor. Chiar dacă cei mici sunt atrași de culorile vii, nu le folosi doar pe acestea în decorarea camerei, ci îmbină-le cu nuanțe pale, astfel încât copiii să poată folosi spațiul și pentru joacă, dar și pentru relaxare. Dotează camera cu covorașe colorate, rafturi cu cărți de colorat și jucării, cu o măsuță și un scaun și oferă-le copiilor tăi mediul de care au nevoie pentru a se simți cât mai bine. 

Spatiu de joaca pentru copii in mansarda

Bucătărie

Poți întâmpina dificultăți în găsirea unei mobile potrivite având în vedere prezența tavanului înclinat, așa că o idee bună este să te gândești să comanzi una conform nevoilor tale. Indicat este să îți amenajezi zona de lucru în apropierea ferestrelor, atât pentru a avea parte de o bună iluminare, dar și pentru o bună aerisire atunci când gătești. Pentru decor, te poți folosi de câteva plante, care vor împrospăta atmosfera din bucătărie. 

Amenajarea bucatariei in mansarda

Home cinema 

După o zi obositoare la locul de muncă sau la final de săptămână, meriți câteva ore de relaxare în fața unui film bun. Un home cinema în mansardă, astfel încât să nu mai pierzi timpul pe drumul către cinematograful din oraș, este ideal mai ales în zilele ploioase sau friguroase când nu vrei decât să te bucuri de confortul propriei locuințe. Pentru aceasta, ai nevoie de niște ferestre mici, care să creeze atmosfera întunecată care se găsește în sălile de cinema, de mobilier confortabil care să includă câteva fotolii, dar și de un ecran mare. Într-un colț, poți aranja chiar și un minibar, pe care să îl aprovizionezi cu chipsuri, popcorn și băuturi. 

Idei de amenajare cinema in mansarda

Mansardă cu terasă

Ce îți poți dori mai mult decât o terasă, în care să îți poți bea cafeaua respirând aerul curat al dimineții? Dacă spațiul îți permite, o idee excelentă este să adaugi mansardei tale o astfel de terasă. Pentru aceasta, există mai multe variante. Una dintre ele este să alături construcției deja existente o anexă exterioară. Cel mai bine este să discuți cu un arhitect care să te ajute cu toate cele necesare pentru a te putea bucura cât mai repede de terasa dorită. 

Cum amenajezi mansarda în funcție de dimensiunile sale

Spațiul este adesea o problemă când vine vorba despre amenajarea unei încăperi, deoarece, dacă este insuficient, îți limitează destul de mult variantele pe care le ai la dispoziție. Totuși, alegându-le pe cele potrivite, vei reuși să obții, în același timp, un spațiu util și plăcut.

Amenajarea unei mansarde mici sau înguste

Dacă spațiul pe care mansarda ți-l pune la dispoziție este redus, ar trebui să alegi obiecte de mobilier care să nu ocupe mult loc. Nu încărca încăperea cu lucruri inutile, care nu folosesc niciunui scop precis, ci concentrează-te asupra acelora care au un scop practic. Dimensiunea mansardei și arhitectura acesteia te vor ajuta să te hotărăști asupra modului în care vei utiliza încăperea.

Amenajarea unei mansarde mici

Amenajarea unei mansarde mari

Dacă ai o mansardă mare, înseamnă că dispui și de mai multe opțiuni în amenajarea și utilizarea ei. Poți chiar și să segmentezi spațiul, astfel încât mansarda ta să îndeplinească mai multe roluri simultan. Poți alege un mobilier incorporabil și ai, în acest caz, o libertate mai mare în ceea ce privește decorarea, deoarece nu trebuie să te limitezi la obiecte care au strict scop practic. 

Amenajarea unei mansarde mari

În ce stiluri îți poți amenaja mansarda

Indiferent de scopul pentru care îți utilizezi mansarda, stilul pe care îl alegi pentru amenajarea acesteia trebuie să te reprezinte și să se potrivească perfect cu preferințele tale, astfel încât să contureze acea atmosferă de care ai nevoie. În general, mansardele sunt amenajate fie în stil rustic, fie în stil modern, dar acestea pot fi adaptate în funcție de gusturile fiecăruia.

Mansardă în stil rustic

Elementele de bază în conturarea stilului rustic sunt lemnul și piatra, decorurile tradiționale și acele obiecte care îți amintesc de trecut, de copilărie, de natură. Acest stil este unul care oferă căldură unui spațiu și îl face foarte primitor. Dacă vrei o astfel de mansardă, ar trebui să folosești în amenajarea ei o paletă de culori calde, neutre și să folosești, ca elemente de decor, obiecte naturale. Alegând o podea din lemn și o mobilă simplă, cu aspect ușor învechit, vei oferi mansardei tale nuanța rustică dorită.

Amenajare mansarda in stil rustic

Mansardă în stil modern

Dacă ești, însă, adeptul unui stil mai nou și preferi încăperile simple, în care se află un număr redus de obiecte decorative, cel mai probabil stilul modern de amenajare ți se va potrivi mai bine decât cel rustic. Acesta se bazează pe linii drepte, pe culori simple – precum alb, bej sau gri – și pe absența covoarelor. Pentru pardoseală, poți folosi parchet din lemn de culoare închisă sau marmură, iar mobilierul ar trebui să aibă o formă precisă. Poți decora spațiul cu fotografii alb-negru sau cu tablouri de dimensiuni mari, dar care să nu aibă ramă. 

Amenajare mansarda in stil modern

Cum îți decorezi mansarda

Regula principală atunci când îți decorezi mansarda este să nu faci abuz de obiectele de decor pentru a nu supraîncărca spațiul.

Alegerea mobilierului

Cel mai bine este să alegi o mobilă simplă, minimalistă, făcută la comandă. Fiecare centimetru din mansardă trebuie folosit cu grijă, pentru a face cât mai multă economie de spațiu. Poți lua în calcul folosirea unei mese și a unui dulap pe roți, astfel încât să le poți rearanja cu ușurință atunci când simți nevoia unei schimbări în ceea ce privește aspectul camerei. 

Podeaua și tavanul

Atât alegerea culorilor, cât și aspectul podelei și al tavanului depind de stilul de amenajare și de preferințele tale. Varianta cea mai bună pentru podea este lemnul masiv, de culoare simplă. În ceea ce privește tavanul, poți alege un aspect nefinisat al acestuia, pentru un efect neobișnuit. Ca materiale, în funcție de stilul de amenajare ales, există varianta lemnului și a betonului, pentru fiecare existând posibilitatea de a se adăuga și elemente decorative.

Corpuri de iluminat

Corpurile de iluminat din mansarda ta sunt foarte importante, pentru că acestea au atât scop practic, cât și decorativ, așa că alegerea lor nu este chiar atât de ușoară. Alege-le pe cele cu un design simplu, dar de efect, care să fie în armonie cu restul obiectelor. Becurile fără abajur sau lămpile cu un aspect aparte pot fi alegeri potrivite pentru mansarda ta.

Elemente decorative

Decorul este important în amenajarea unei camere, dar nu trebuie să exagerezi din acest punct de vedere. Alege numărul obiectelor decorative în funcție de dimensiunea mansardei, astfel încât să nu creezi o atmosferă prea încărcată. Tablourile cu mesaje motivaționale, lumânările și pernele decorative pot înfrumuseța aspectul mansardei tale.

Probleme in amenajarea mansardei

De ce să ții cont când îți amenajezi mansarda

Pentru ca mansarda ta să arate exact așa cum îți dorești, dar să îți și permită să o folosești în scopul dorit, ar fi bine să ții cont de câteva detalii înainte de a te hotărî asupra modului în care vrei să o amenajezi.

  • alege culori deschise și neutre – pentru a mări vizual spațiul;
  • optează pentru ferestre mari, care să te ajute să valorifici lumina naturală și care să îți ofere vedere panoramică asupra împrejurimilor;
  • concentrează-te pe obiecte practice și lasă-le în plan secund pe cele strict decorative.

De asemenea, este important și dacă mansarda ta este la bloc sau la casă. Chiar dacă mansarda de la casă oferă mai multe avantaje, mai ales că poate fi folosită și ca spațiu de depozitare, și cea de la bloc poate fi extrem de utilă, dacă este amenajată așa cum trebuie.

Ce probleme poți întâmpina în amenajarea mansardei

Spațiul mansardei este predispus la câteva probleme de care trebuie să ții cont atunci când o amenajezi, pentru a le putea preveni.

În primul rând, pot apărea infiltrații de apă prin acoperiș, lucru total neplăcut, indiferent de scopul pentru care utilizezi mansarda. Evită acest incident, utilizând materiale hidroizolante pentru acoperiș, care să conțină bitum sau materiale plastice. Apelează la un specialist pentru o lucrare de calitate, pentru a nu avea surprize neplăcute. 

O altă problemă care ar putea apărea este supraîncălzirea, dar și aceasta poate fi evitată. Tot ce trebuie să faci este să nu permiți acoperirea ventilației de siguranță cu materialele izolatoare, pentru ca fluxul de aer să poată circula în mod constant. 

Dacă ai o locuință cu mansardă, ar trebui să te simți norocos, și nu doar pentru că ai un spațiu intim, ci și pentru că îl poți folosi în orice scop. Chiar dacă amenajarea poate părea mai dificilă și costurile pot fi mai mari la început, acestea vor fi amortizate în timp, datorită cantității de căldură pe care mansarda o înmagazinează pentru întreaga locuință.

 

Adresa ta de email nu va fi publicată pe site. Câmpurile marcate cu steluță* trebuie completate.

*