Ce trebuie să știi înainte de a investi într-o locuință

Ce trebuie sa stii inainte de a investi intr-o locuinta

Una dintre cele mai importante decizii financiare din viața fiecăruia dintre noi este reprezentată de mutarea în casă nouă. Până la momentul mult visat, în care te vei bucura pe deplin de o locuință perfect funcțională, vei avea de-a face cu o serie de formalități care îți vor solicita din plin atenția. Cu cât mai multă atenție vei acorda etapelor care preced achiziția, cu atât mai mari vor fi șansele de a te simți bine la tine acasă. 

Unde este localizat imobilul

Poate părea un truism, dar poziționarea locuinței tale contează la fel de mult ca nivelul de confort pe care ți-l poate asigura pe termen lung. De fapt, cei doi parametri merg mână în mână. Proximitatea față de rețeaua de transport în comun este un mare atu, pe care îl poți folosi la stabilirea unui preț ulterior de vânzare sau la estimarea unei chirii lunare, în funcție de scopul pentru care faci achiziția. Vecinii sunt și ei importanți, mai ales dacă ești interesat de apartamente, iar felul în care funcționează asociația de proprietari îți va influența viața în mod direct. Tu hotărăști dacă vrei o locuință accesibilă sau una care să aibă potențial de investiție. 

 

Unde este localizat imobilul

 

Ce cuprinde documentația casei

Cu ochii permanent după anunțuri, ai putea omite tocmai ceea ce contează mai mult pentru o tranzacție sigură: actele. De la autorizația de construcție și actul de dobândire, până la contractele de utilități și certificatul de atestare fiscală, eliberat de primărie, toate hârtiile contează pentru ca parafarea contractului de vânzare-cumpărare să aibă loc repede și legal. Verifică atent contractul, cu ajutorul unui notar independent, pentru a te pune la adăpost de riscul unor costuri ascunse din partea dezvoltatorului sau de problemele juridice cauzate de o ipotecă sau de o închiriere care să fi vizat anterior casa. 

Cât de eficient este imobilul din punct de vedere energetic

Nu poți aștepta sosirea facturilor pentru gaz, energie electrică sau apă caldă pentru a vedea cât de eficientă este casa ta din punctul de vedere al consumului. Bilanțul energetic al unei locuințe reprezintă energia care este consumată pentru ca locuitorii casei să beneficieze de confort termic ridicat. Deși, din 2013, proprietarii sunt obligați să furnizeze certificatul energetic în momentul vânzării casei, este indicat să verifici dacă viitoarea locuință corespunde în mod real uneia dintre clasele A, B sau C. Inspecția efectuată asupra imobilului și verificarea actelor puse la dispoziție de vânzător pot scoate la iveală probleme ce necesită intervenția cât mai rapidă pentru reducerea pierderilor. 

Care sunt costurile lunare de intretinere

 

Care sunt costurile lunare de întreținere

Cine nu-și dorește o casă mare, în care lumina naturală să pătrundă nestingherită, iar familia să se simtă în largul ei? Ambiția unei achiziții s-ar putea lovi de inconvenientul costurilor lunare prea mari. Consumul de energie electrică și cantitatea de gaz metan și de apă necesare încălzirii depind în mod direct de tipul locuinței. Un apartament amplasat într-un complex rezidențial ultracentral aduce costuri suplimentare cu paza, curățenia și chiar cu serviciile adiționale pe care dezvoltatorul le-ar putea pune la dispoziția locatarilor. Toate acestea vor mări în mod implicit efortul financiar al unui cumpărător. Dacă stadiul inițial al locuinței impune și reparații, acestea trebuie adăugate în bugetul disponibil pentru achiziție. 

Ce facilități se află în zonă

Pe măsură ce timpul trece, prioritățile se schimbă. Dacă inițial te interesează să ai la doi pași un magazin alimentar, pe parcurs vei descoperi necesitatea unui cabinet veterinar, a unei săli de fitness, a unei grădinițe sau chiar a unui spital. Toate acestea pot apărea pe parcursul dezvoltării zonei, dar trebuie să evaluezi lucid perspectivele. În ciuda tentației, o locuință bine construită și suficient de spațioasă îți poate limita posibilitățile prin lipsa facilităților din vecinătatea lor. 

Iată care sunt cele mai importante aspecte pe care ar trebui să le iei în considerare atunci când te pregătești să îți cumperi casa mult visată. Cu o viziune cât mai clară a pieței imobiliare, vei face o alegere pe care să nu o regreți. 

Credit foto: Shutterstock

Adresa ta de email nu va fi publicată pe site. Câmpurile marcate cu steluță* trebuie completate.

*