Cum decorezi casa în stilul hygge

Te-ai mutat de curând într-un apartament nou și vrei să îi dai acea atmosferă de „acasă”? Nimic mai simplu. Un covor în culori pastelate, o canapea relaxantă, lumânări parfumate, câteva rafturi cu cărți și decoruri cu elemente din natură te vor ajuta să faci din locuința ta cel mai relaxant spațiu cu putință. Este ceea ce promite stilul „hygge” – un concept specific danez, unic în lume, despre care discutăm chiar în acest articol. 

Ce este stilul hygge

Știi acel sentiment pe care îl ai în weekendurile ploioase petrecute în casă, când, îmbrăcat în haine confortabile, savurând un ceai cald, răsfoiești o carte sau te bucuri de serialul preferat printre perne moi și cu nasul sub pături călduroase. Este ceea ce danezii numesc „hygge” – starea pe care o ai atunci când îți creezi o atmosferă relaxantă, confortabilă la tine acasă.

Ai aprins lumânări parfumate, ai gătit turte dulci și prăjituri de casă, ai cumpărat un vin bun și ai pregătit deja lista cu melodii în stil Norah Jones. Pentru danezi, o seară petrecută cu astfel de detalii înseamnă Hygge. Dacă ar fi să definim acest termen, cel mai apropiat ar fi „confort” atât fizic, mental, cât și emoțional. Numele vine de la un cuvânt norvegian care înseamnă „stare de bine”. Tot danezii folosesc adjectivul „hyggeligt” dacă vor să descrie o experiență plăcută.

Îndrăznim să spunem că acest concept este unul dintre secretele prin care reușești să transformi simpla „casă” în „acasă”. Deși nu există o rețetă universală pentru acest stil, există câteva elemente prin care poți aduce conceptul „hygge” și în spațiul tău. 

Patru lucruri care definesc stilul hygge

Ca orice rețetă, și această formulă a fericirii, cum o numesc danezii, are ingredientele ei specifice:

1. Detaliile

Dacă dorești să aduci stilul hygge la tine acasă, ține cont de toate detaliile existente: de la culoarea și nuanțele mobilierului, textura materialelor din care este făcut, locul în care alegi să așezi covorul, până la mirosul lumânărilor parfumate și starea pe care fiecare lucru din casă ți-l transmite. 

2. Culorile pastelate

Griurile deschise, cel de cărbune, roz deschis, albastru deschis, verde pal, liliac pal sunt tonuri care se regăsesc în amenajarea spațiilor interioare în stil hygge. Ține cont de ele atunci când alegi păturile sau pernele pentru canapeaua din sufragerie, veioza pentru dormitor sau ramele fotografiilor pe care le vei așeza pe holul casei. 

3. Confortul

Fără niciun dubiu, hygge reprezintă arta de a te simti confortabil folosindu-te de lucruri simple și puține. Câteva rafturi cu cărți, o ciocolată caldă, o pătură pufoasă, un fotoliu relaxant, un pick-up cu viniluri sunt suficiente pentru a da o notă relaxantă oricărui spațiu. 

4. Simplitatea

Nu ai nevoie de multe lucruri ca să creezi o stare confortabilă și plăcută la tine acasă. Dimpotrivă, cu cât sunt mai puține elemente de mobilier, cu cât spațiul este mai aerisit și lipsit de obiecte care nu fac altceva decât să încarce, cu atât mai bine. Propune-ți ca la final de săptămână să faci o curățenie generală  și să strângi toate lucrurile pe care nu le-ai mai folosit de ceva vreme. Fie că este vorba de haine, electrocasnice, elemente de decor, piese de mobilier care nu îți mai plac, adună-le în cutii, apoi du-le la reciclat. Te vei simți mult mai bine după ce ai scăpat de lucrurile care nu făceau altceva decât să îți ocupe inutil spațiul în casa ta.  Secretul stilului hygge este să menții totul cât mai simplu și mai puțin aglomerat, mai ales dacă stai într-o garsonieră micuță. 

Sfaturi pentru a avea o casă hygge

1. Adu elemente de natură la tine acasă

Dacă mergi la o plimbare prin parc sau pădure, nu uita să aduni tot felul de rămurele, ghinde, mușchi de copac, flori uscate, frunze pe care le poți transforma în veritabile obiecte pentru livingul tău. Decorațiunile interioare din casele danezilor sunt renumite pentru aspectul lor rustic, natural și simplist. Alege mobila și elementele din lemn pentru a amenaja sufrageria ta sau dormitorul. Fie că vorbim de scaune, măsuțe, dușumele, jucării sau obiecte de decor din lemn, ele sunt potrivite pentru orice locuință hygge. Un alt lucru pe care îl poți face este să înlocuiești obiectele de decor înzorzonate cu rame foto făcute din frunze, scoici, conuri mici de brad, adunate chiar de tine.

Citește și: Cum să-ți decorezi apartamentul într-un mod creativ, inspirat din natură

2. Alege culorile deschise

Fiecare nuanță din locuința ta trebuie să fie aleasă cu un singur scop: să te relaxeze și să te binedispună. Paleta de culori dintr-un decor hygge ne duce mai curând cu gândul la calm și lucruri luminoase, decât la elemente obositoare, stridente și extravagante. Pentru a avea un apartament hygge, alege să păstrezi pereții albi, canapelele sau fotoliile să fie gri deschis sau cărămiziu, iar mobilierul de culoarea fagului.

3. Folosește elemente de bază din conceptul hygge

Lumânările cu miros de scorțișoară sunt potrivite conceptului hygge, la fel și păturile din materiale naturale. Bumbacul, lâna, tricotajele, blănurile, catifeaua sunt elemente pe care le vei găsi des în stilul hygge.

Adresa ta de email nu va fi publicată pe site. Câmpurile marcate cu steluță* trebuie completate.

*