Ghid imobiliar

Cum îți alegi locuința în funcție de stadiul vieții tale

Atunci când faci o schimbare majoră în viața ta, primul lucru pe care îl iei în calcul este să-ți alegi o nouă locuință. Fie că se mărește familia, că reușești să economisești o sumă de bani sau pur și simplu îți dorești ceva nou, schimbarea locuinței este mereu o idee bună. 

Totuși, pentru a te asigura că faci alegerea cea bună și că următoarea ta locuință va satisface nevoile tuturor celor care vor locui în ea, trebuie să ții cont de anumite aspecte. Iată cum îți alegi locuința în funcție de stadiul actual al vieții tale și de preferințe.

Propria locuinta

1. Nu ai un partener de viață și îți dorești propriul tău loc

Dacă împarți locuința cu alți colegi și îți dorești să stai singur, este timpul să îți cauți locul potrivit. Fie că alegi să stai în chirie sau să-ți cumperi propriul tău spațiu de locuit, este important să te asiguri că acesta îndeplinește toate condițiile de care ai nevoie. 

Chiar dacă nu ai un partener de viață sau copii, asigură-te că viitoarea ta locuință va avea suficient spațiu pentru situațiile în care trebuie să primești un prieten peste noapte sau decizi să te muți împreună cu iubita sau iubitul. Chiar dacă ești singur, vei avea nevoie de toate condițiile, așa că asigură-te că noul tău cămin vine dotat cel puțin cu centrală proprie și izolare termică. 

În ceea ce privește prețul locuinței, nu trebuie să exagerezi. Șansele să-ți dorești un loc mai mare în următorii ani sunt foarte mari, așa că ar trebui să iei în calcul că aceasta nu va fi un loc permanent pentru tine. Iar în cazul în care nu dispui de banii necesari pentru a-ți achiziționa o proprietate, ai foarte multe oferte de apartamente de inchiriat din care să poți alege.

Living casa

2. Ai un partener de viață și luați în calcul să aveți un copil

În cazul în care ai deja un partener de viață și sperați să aveți un copil în viitorul apropiat, ar trebui să vă orientați spre o nouă locuință, care să fie suficient de încăpătoare pentru toți trei. Și pentru că toate cheltuielile se împart mai ușor în doi, puteți să vă măriți puțin bugetul de achiziție și să căutați un cămin cu adevărat fabulos. 

Citește și: La ce să fiu atent când cumpăr un apartament într-un bloc nou

Astfel, va trebui să te orientezi spre o locuință cât mai luminoasă, cu o suprafață utilă cât mai mare, bine compartimentată și cu spații de depozitare (cămară, debara, anexe) suficiente. Dacă bugetul îți permite, poți opta pentru o casă cu o curte încăpătoare, în care să-ți primești prietenii la un grătar în serile călduroase de vară și în care să te relaxezi în weekend. 

Living spatios

3. Ai un partener de viață și copii

Pentru că familia s-a mărit, iar copiii au nevoie de un loc în care să se desfășoare în voie, probabil că îți dorești o locuinta cât mai spațioasă, cu suficiente dormitoare pentru a găzdui pe toată lumea, cu un living încăpător, o bucătărie mare, dotată cu toate utilitățile și cu cel puțin două băi. 

Pe lângă aspectul interior, va trebui să iei în calcul și unde este situată locuința. Chiar dacă nu ai fondurile necesare sau nu îți dorești o casă într-o zonă centrală, alege una apropiată de stațiile mijloacelor de transport în comun și de magazine sau farmacii, pentru a nu fi nevoit să te duci în oraș de fiecare dată când ai nevoie de ceva. 

O bună compartimentare este ideală pentru o familie cu doi copii. Astfel, la etaj ar trebui să se regăsească atât dormitoarele copiilor, cât și cel al părinților. Este mult mai convenabil ca dormitorul matrimonial să beneficieze de grup sanitar propriu, însă poți fi mulțumit și dacă acesta este amenajat pe hol, la etajul superior al casei. 

Dacă nu îți dorești să te muți la casă, un apartament cu patru camere va fi suficient pentru nevoile întregii tale familii. Ai în vedere ca acesta să aibă cel puțin două grupuri sanitare proprii și camere încăpătoare pentru dormitorul părinților și pentru living, dar și suficiente spații de depozitare.

Casa ta

 

4. Îți dorești un loc în care să te retragi la pensie

Dacă ai ajuns în acel moment al vieții în care copiii sunt fiecare la casele lor, iar tu te pregătești să îți închei activitatea profesională, probabil că ai luat în calcul să te retragi într-un loc confortabil alături de partenerul de viață. 

Poate că nu îți dorești o locuință extravagantă, ci doar un loc în care să vă puteți relaxa împreună, într-o zonă înconjurată de verdeață și de aer curat. În cazul în care ai locuit toată viața la oraș, e posibil să îți surâdă ideea unei case la țară, care să fie dotată cu toate utilitățile.

Dacă vei face această alegere, nu vei avea nevoie de o locuință foarte încăpătoare. Un dormitor matrimonial, unul în care să-ți primești copiii atunci când vin în vizită și un living spațios sunt suficiente pentru a-ți asigura un trai confortabil. În cazul în care vreți să vă ocupați timpul cu activități în aer liber, alege o casă cu spațiu suficient pentru amenajarea unei grădini sau, de ce nu, a unei livezi cu pomi. 

Apartamente de vanzare

Cu toate că este important să te asiguri că viitoarea ta locuință îndeplinește toate condițiile, este esențial să îți alegi un loc în care să te simți bine și care să te mulțumească atât funcțional, cât și estetic. Iar dacă vei aloca suficient timp pentru căutarea căminului ideal, cu siguranță vei face alegerea potrivită. 

Ultima editare: 16 iunie 2020
Back to top button