Cum schimbi furnizorul de energie și gaze când te muți în propria casă?

Dacă te-ai mutat de curând în casă nouă, care îți poartă numele, e bine să știi că va trebui să te preocupi de schimbarea contractului de energie electrică și gaze naturale în maximum șase luni de la preluarea locuinței. În caz contrar, păstrând contractul pe numele fostului proprietar, vei comite o infracțiune, iar serviciile îți vor fi sistate. Situația nu este neplăcută doar pentru că nu vei avea acces la energie electrică și gaze, ci și pentru că reconectarea serviciilor va veni la pachet cu costuri suplimentare. Așadar, rezilierea contractelor la gaze și curent poate fi evitată dacă ajungi să anunți firmele furnizoare în cel mult jumătate de an de la preluarea unui apartament sau a unei case.

Dacă ești vechiul proprietar al unui imobil pe care l-ai înstrăinat de curând, îndatoririle tale presupun, de asemenea, o vizită la unul dintre sediile furnizorilor de servicii amintite anterior, pentru a comunica faptul că nu mai deții acea locuință.

Cum schimbi contractul la gaze?

Pentru a transfera un contract pe care îl ai cu furnizorul de gaze naturale de pe numele tău pe numele altui proprietar sau invers ai la dispoziție trei posibilități.

 1. Ambele părți, atât vânzătorul, cât și cumpărătorul imobilului se prezintă împreună la unul dintre centrele de relații cu clienții ale companiei de distribuției a gazelor. Aici, acestea depun dosarul cu documentele solicitate de companie pentru preluarea contractului de către noul proprietar.
 2. Cumpărătorul imobilului se prezintă de unul singur la centrul de relații cu clienții și prezintă indexul vechi înregistrat și aparatul de măsură. După verificarea debitelor și plata sumelor restante, dacă este cazul, se poate face transferul de contract.
 3. Fostul proprietar anunță rezilierea contractului, solicitând ridicarea contorului de gaze. Noul proprietar prezintă documentele necesare schimbării contractului pe numele său.

Acte necesare la contractul de gaze

 • actul de identitate al proprietarului (titular de contract) – copie;
 • actul de spațiu (contract vânzare-cumpărare sau alt act doveditor al spațiului deținut) – copie;
 • acordul scris al proprietarului spațiului și copia actului de identitate al acestuia, dacă  la acea adresă există un contract de închiriere – original
 • acordul scris al coproprietarului/coproprietarilor spațiului și copia actului de identitate al acestuia, dacă persoana în cauză nu este unic proprietar;
 • seria şi indexul contorului de gaze naturale.

Aceste documente se vor depune în două exemplare, în cel mai apropiat centru de relații clienți al GDF SUEZ Energy România sau se transmit prin poștă pe adresa companiei. Aceste documente vor fi însoțite de următoarele documente, în original, și semnate:

 • cerere acord acces;
 • formular schimbare partidă;
 • contract de mandat (trei exemplare);
 • contract furnizare gaze naturale (două exemplare).

 

Acte necesare la contractul de energie electrică

Încheierea unui nou contract de curent care va permite alimentarea cu energie electrică a unui imobil presupune depunerea unui dosar cu următoarele documente:

 • cartea de identitate ( BI/CI ) în copie şi original;
 • actul de  deținere legală a spațiului (act de proprietate, contract de închiriere sau alte documente care să ateste dreptul locativ asupra spațiului) în copie și original;
 • indexul contorului la zi pentru emitere factură și plată.

Nu numai companiile de furnizare a gazelor naturale și energiei electrice trebuie anunțate în cazul în care te muți într-o locuință nouă, ci și Asociația de Proprietari, dacă ai cumpărat un apartament într-un bloc cu locuințe, sau furnizorul de apă potabilă din orașul tău, dacă ai ales să stai la casă. În felul acesta te vei putea bucura de furnizarea apei potabile și de serviciul de canalizare.

Acte necesare la contractul de apă și canalizare

 • act de identitate (CI/BI)
 • act de proprietate intabulat/declarație privind intabularea sau autorizație de construcție pentru imobil (în cazul în care imobilul nu este menționat în actul de proprietate).

 

Nu uita să închei un contract și cu un furnizor de servicii TV și Internet, pentru a sta tot timpul conectat la noutăți.

Adresa ta de email nu va fi publicată pe site. Câmpurile marcate cu steluță* trebuie completate.

*