Garsonieră – cât te costă chiria în București, la ce să fii atent, ghid util al chiriașului nou venit în capitală

Imagine din centrul Bucurestiului

Dacă a sosit momentul să te muți în capitala României, fie că este vorba de un job nou sau de anii studenției, ține cont că piața imobiliară este într-o continuă mișcare, la fel și prețurile pe care le găsești pentru apartamente de închiriat în București.

Vestea bună este că ai o sumedenie de oferte din care poți alege. Dacă te muți singur, o garsoniera de închiriat în București devine opțiunea ideală.

Cu siguranță un prim criteriu pentru alegerea garsonierei, alături de cel al banilor, este zona în care se află. Îți dorești să fii aproape de locul de muncă și este firesc să primeze acest aspect, într-un oraș mare și aglomerat, cu trafic intens, cum este Bucureștiul.

Tu în ce zonă îți dorești să închiriezi o garsonieră? Află din rândurile de mai jos prețul mediu de închiriere în 2018, în luna octombrie (cea mai solicitată pentru închiriere).

Garsonieră de închiriat – sector 1

În sectorul 1 intră zone de renume precum Piața Romană, Piața Victoriei, Universitate, de interes pentru studenți, dar nu numai. Tot în sectorul 1 sunt cartierele Dorobanți, Pajura, Bucureștii Noi, Băneasa, Aviației.

În Piața Romană, prețul mediu de închiriere al unei garsoniere este de 341 de euro. Te afli însă în imediata apropiere a universităților, dacă ești student. Dacă ai un job central îți va fi de asemenea benefic. Găsești așadar garsonieră decomandată de 32 mp în zona Piața Amzei, la 320 euro chiria.

O zonă pe care o poți avea în vizor în sectorul 1, mai puțin exorbitantă la preț este Bucureștii Noi. Găsești garsoniere lângă metrou Jiului (cartioer Pajura). De aici, prin subteran, ajungi foarte repede la Gara de Nord, Piața Victoriei. Dacă ai mașină, zona Băneasa îți va fi și ea accesibilă. Poți găsi să închiriezi o garsonieră in zona Pajura la 250 euro.

Accesează site-ul Storia, pune filtrele de căutare dorite de tine și găsește garsoniera în care vrei să locuiești. Ia în considerare la preț si apartamentele de două camere. Este posibil ca prețul să te surprindă plăcut.

Garsonieră de închiriat – sector 2

Cartierele Iancului, Colentina, Obor, Baicului, Vatra Luminoasă, Pantelimon, Ștefan cel Mare, Tei fac parte din sectorul 2.

O opțiune pe care poți merge este o garsonieră în zona centrului comercial Mega Mall (aflat lângă Arena Națională), ai foarte multe mijloace de transport în comun, precum tramvai (14, 36, 40, 46, 56), autobuz (101, 335, 104, 614, 655). La metrou (Piața Iancului) ajungi dacă iei autobuzul două stații. Vei putea găsi o garsonieră între 250 – 300 euro.

Zone demne de avut în atenție, mai ales pentru metrou și accesul facil în zone variate ale Bucureștiului sunt și Obor, respectiv Piața Iancului. Prețul mediu al chiriei este 341 euro pentru o garsonieră în această zonă.

Este important de știut că prețurile variază foarte mult în funcție de numărul de metri pătrați, de utilități. Storia.ro îți arată toate ofertele disponibile în mod detaliat și poți cântări și costul, dat fiind faptul că ți se arată prețul mediu al unei garsoniere pentru zona respectivă. În felul acesta îți este ușor să te raportezi la prețul pieței.

Garsonieră de închiriat – sector 3

În sectorul 3 intră cartiere precum Unirii, Titan, Dristor, Vitan, Sălăjan. Dacă vei locui lângă metrou la Dristor îți va fi foarte ușor să fii conectat cu toate punctele de interes ale Bucureștiului, vei ajunge foarte repede la Unirii, Piața Victoriei. Prețul mediul al chiriei pe o lună este 237 de euro pentru o garsonieră.

Cartierul Titan este unul plin de verdeață, de parcuri, ai atât stații de metrou, cât și foarte multe mijloace de transport la suprafață. Parcul Alexandru Ioan Cuza este foarte mare, prin urmare, dacă îți plac activitățile în aer liber va fi un real avantaj să locuiești lângă acesta. Prețul mediu al chiriei este de 237 euro pe lună.

Zona Alba Iulia este destul de căutată, ține cont că prețurile pot fi ușor mai mari, dat fiind apropierea de Piața Unirii.

Garsonieră de închiriat – sector 4

În sectorul 4 cartiere în care poți să te muți sunt Tineretului, Apărătorii Patriei, Berceni, Văcărești.

Ține cont că dacă vei sta lângă metrou Constantin Brâncoveanu, Piața Sudului, Dimitrie Leonida, Berceni, toate sunt parte a magistralei M2 care merge spre Pipera. Astfel, dacă lucrezi în zona de birouri a Bucureștiului, vei ajunge cu metroul rapid, fără să trebuiască să schimbi.

Prețul mediu pentru o garsonieră la metrou Piața Sudului este 341 de euro.

Garsonieră de închiriat – sector 5

Cartierele Cotroceni, Ghencea, Ferentari, Rahova se află în sectorul 5. Dacă jobul te aduce prin această arie a Bucureștiului este necesar să nu faci mult pe drum. Ai metrou la Eroilor, în zona Cotroceni, dar nu și în Ghencea sau Rahova. Vei ține cont de apropierea de tramvaiele 41 (Ghencea) și 32 (Rahova).

În Rahova prețul unei garsoniere este mai scăzut, așadar te bucuri de avantajul prețului. Poți găsi apartamentul dorit în care să locuiești cu 200 de euro. În plus, ține cont că poți ajunge repede în zona Unirii.

Garsonieră de închiriat – sector 6

Cartierele Crângași, Regie, Grozăvești, Militari, Drumul Taberei se află în sectorul 6. Dacă ești student la Politehnică, o garsonieră în zona Lujerului, Gorjului pot fi opțiuni avantajoase. Dacă vrei chiar mai aproape, există garsoniere de închiriat în cartiere rezidențiale din imediata apropiere, însă și prețurile sunt mai mari dat fiind faptul că sunt blocuri noi.

Dacă ai un job unde se ajunge cu metroul, ia în considerare să te muți în zona Crângași. Metroul Crângași este pe magistrala M1, ajungi fără să schimbi atât la Grozăvești, Eroilor, Unirii, cât și la Gara de Nord, Piața Victoriei, Piața Muncii sau Dristor.

Optează pentru Drumul Taberei dacă este vorba de joburi situate relativ aproape, tot în sectorul 6. Dat fiind faptul că încă se lucrează la metroul din această zonă, vei face mult pe drum, chiar dacă ai mașină. Bucureștiul este mai aglomerat decât ai putea crede.

Contract de închiriere

Contractul de închiriere nu implică pentru tine, chiriaș, nicio obligație fiscală. Ai avantajul că nu poți fi pus în situația de a elibera garsoniera de la o săptămână la alta. Dacă există excepționala situație în care proprietarul are nevoie de garsonieră, se va stipula în contract perioada de preaviz, nu mai mică de 60 de zile.

Ține cont că proprietarul nu are dreptul să treacă prin garsonieră în lipsa ta, din contră, îți cedează dreptul de locuire, iar orice vizită va trebui făcută doar cu acordul tău.

Garanția o poți recupera la finalul perioadei de închiriere, dacă bunurile din locuință nu au fost afectate și nici nu există restanțe la plata utilităților.

Trafic București

Indiferent că vii din orașe mari precum Iași, Cluj, Timișoara, că te aștepți la o durată mai mare de timp pe care o poți face pe drum, ține cont că Bucureștiul este foarte aglomerat. Un lucru la care să nu faci rabat când alegi garsoniera de închiriat este apropierea de locul de muncă.

Mijlocul de transport recomandat în București este metroul. Un abonament pentru o lună, cu număr nelimitat de călătorii este 70 lei, iar pentru studenți și elevi 35 lei. O cartelă cu 2 călătorii la metrou este 5 lei, iar una cu 10 costă 20 lei.

Dacă ai mașină, este bine să faci o simulare și să vezi cât îți ia să faci drumul de acasă până la job și invers, dar la orele de vârf, dimineața până în ora 9.00 și seara de la ora 18.00. Cheltuiala cu benzina în București este mai mare, prin urmare ține cont și de acest aspect când îți realizezi bugetul.

Pe Storia.ro găsești recomandări de garsoniere și apartamente la prețuri avantajoase, faci comparații și analizezi piața chiriilor în timp scurt și în mod confortabil.

Află mai multe și despre contractul de închiriere dintr-un alt articol de blog de pe Storia.ro.

Bucură-te de locuința mult dorită, unde să te întorci cu drag seară de seară!

Adresa ta de email nu va fi publicată pe site. Câmpurile marcate cu steluță* trebuie completate.

*