Ghid imobiliar

Decomandat, semidecomandat, nedecomandat, circular, open-space, grade de confort – ce înseamnă, avantaje și dezavantaje

Atunci când cauți să închiriezi sau să cumperi un apartament într-un bloc de locuințe nou ridicat sau într-unul construit de mai mulți ani și consulți ofertele imobiliare din orașul tău, e posibil să te poticnești în anumite denumiri despre care să nu știi ce înseamnă cu exactitate. În mediul online, pe forumurile dedicate acestui domeniu sau pe site-urile care conțin sfaturi pentru amenajări interioare, vei găsi tot felul de explicații, însă nu toate sunt neapărat corecte sau complete. Dacă anumiți termeni sunt oarecum cunoscuți de către cei care navighează, în căutarea casei visurilor, despre alții se cunosc foarte puține detalii, cu atât mai puțin care ar putea fi avantajele și dezavantajele de a locui într-un anumit tip de apartament. 

De aceea, ne-am gândit că ți-ar prinde bine o explicație completă a denumirilor pe care le-ai putea întâlni în descrierea anunțurilor imobiliare, pentru a ști exact dacă o locuință scoasă la vânzare sau spre închiriere se pliază pe cerințele tale și dacă aceasta îți va putea oferi confortul pe care îl cauți. Iată tot ce trebuie să știi despre posibila ta viitoare casă!

plan 3d pentru apartament decomandat

1. Ce înseamnă apartament decomandat?

Un apartament decomandat este acela la care intrarea se face printr-un hol, fără a se trece dintr-o încăpere în alta. Așadar, toate camerele au un „nod” comun, care este holul principal. Încăperile dintr-un apartament decomandat sunt separate. Din punct de vedere arhitectural, acest model de apartament ar fi cel mai bun dintre toate, pentru că ar oferi intimitate tuturor membrilor unei familii sau al unui grup de prieteni care împart aceeași locuință. Fiecare va avea, practic, intrare separată în camera unde se retrag să se odihnească și nimeni nu va fi nevoit să deranjeze pe altcineva.

1.1 Care sunt avantajele unui apartament decomandat?

Un prim avantaj pe care îl oferă apartamentele decomandate este acela că fiecare cameră are autonomia ei calorică. Cu alte cuvinte, dacă locuiești împreună cu alte persoane într-o locuință de acest tip vei putea crea temperatura ideală pentru tine în încăperea ta, fără a depinde de preferințele celorlalți. De acest avantaj te poți bucura cel mai mult, desigur, în anotimpurile extreme, adică vara și iarna. 

Un alt aspect important în ceea ce privește avantajele unui apartament decomandat este acela că încăperile nu sunt conectate între ele, deci, așa cum am amintit și mai sus, vei avea un loc doar al tău, pe care îl vei putea organiza după bunul plac. 

Nu în ultimul rând, bucătăria unui apartament decomandat este izolată de restul camerelor, de cele mai multe ori printr-o ușă, dacă cei care au locuit acolo înaintea ta sau constructorul blocului nu a prevăzut altfel, ceea ce înseamnă că nu trebuie să îți faci griji că hainele tale ar putea mirosi a mâncare gătită. 

Cele mai populare apartamente decomandate sunt cele cu 2 camere. Dacă locuiești singur sau cu partenerul/a, o astfel de locuință îți va oferi spațiul de care ai nevoie și îți va permite să-ți folosești imaginația pentru a o transforma într-un loc cu adevărat special. În cazul în care te întrebi ce opțiuni ai, îți venim în ajutor cu acest ghid de amenajare a unui apartament cu 2 camere, pe care, cu siguranță, îl vei găsi util! 

1.2 Care sunt dezavantajele unui apartament decomandat?

Am găsit un singur dezavantaj care poate fi atribuit unui apartament decomandat. Dat fiind faptul că, așa cum precizam anterior, fiecare cameră are autonomia ei calorică, s-ar putea ca facturile la curent sau la agentul termic să fie mai mari decât în cazul modelului altor apartamente, organizate diferit. 

plan 3d vedere de sus

2. Ce înseamnă apartament semidecomandat?

Acest tip de apartament presupune cel puțin o trecere dintr-o cameră în alta, chiar dacă întreaga locuință nu este de tip vagon. De exemplu, cel mai des poți întâlni varianta semidecomandată la apartamentele cu trei camere, unde, pentru a intra în al doilea dormitor, e nevoie să treci din living într-un hol și apoi iar în dormitor.

2.1 Care sunt avantajele unui apartament semidecomandat?

Dacă alegi să cumperi sau să închiriezi un apartament semidecomandat pentru tine și familia ta care numără și copii, îți va fi mult mai ușor să ajungi în camera celor mici, care se vor simți mai protejați, știindu-te aproape în orice moment. Totodată, poți seta o anumită temperatură pentru ambele încăperi, și pentru dormitorul matrimonial, și pentru camera copiilor, pentru a te asigura că micuții dorm în răcoare sau în căldură, în funcție de anotimp. Astfel, nu vei plăti nota de plată, la final de lună, pentru două aparate de aer condiționat, ci doar consumul unui singur dispozitiv. 

E bine să mai știi că prețul unui apartament semidecomandat este mai mic decât al unei locuințe decomandate, atât la achiziție, cât și la închiriere.

2.2 Care sunt dezavantajele unui apartament semidecomandat?

Un apartament semidecomandat îți va reduce mult din intimitatea pe care ți-ar putea-o oferi unul decomandat, pentru că ideea de a trece dintr-o cameră în alta nu este neapărat confortabilă. E posibil ca, într-una din zile, când ai nevoie de timp doar pentru tine, să nu te poți simți întocmai singur pentru câteva minute, așa cum ți-ai dori. 

3. Ce înseamnă apartament nedecomandat?

Apartamentul nedecomandat este acela în care trecerea în celelalte camere se face direct din camera de zi. Cu alte cuvinte, ușa de la intrare dă într-un hol, prin care se ajunge în sufragerie, și de acolo poți intra în dormitoare. Încăperile sunt, practic, înlănțuite, de aceea acest tip de dispunere a camerelor se mai numește „tip vagon”. 

3.1 Care sunt avantajele unui apartament nedecomandat?

Dacă cei cu care locuiești sunt membrii familiei tale sau prieteni apropiați, acest tip de apartament ar putea fi ideal pentru voi. Spațiul intim se va întrepătrunde cu cel comun și vă veți simți și mai uniți decât sunteți deja. Serile se pot încheia cu jocuri sau cine prelungite de discuții interesante în sufragerie, din care vă veți putea retrage cu toții către dormitoare. De asemenea, prețul acestui tip de apartament este cel mai mic dintre toate variantele amintite mai sus. 

3.2 Care sunt dezavantajele unui apartament nedecomandat?

Apartamentul nedecomandat este, din păcate, cel mai greu de încălzit sau de răcorit dintre toate. Este posibil ca și bucătăria să intre în calcul atunci când vorbim de arhitectura locuinței nedecomandate, ceea ce presupune un schimb de arome în toată casă, uneori de nedorit. 

dezavantaje apartament nedecomandat

4. Ce înseamnă apartament circular?

Un apartament circular este o combinație între o locuință decomandată și una semidecomandată. Mai precis, acesta are două holuri, la fel ca apartamentul semidecomandat, dar accesul din primul hol către al doilea se poate face atât prin bucătărie, cât și prin living, deci se poate crea ideea de învârtire în cerc. Trebuie, însă, să recunoaștem faptul că acest tip de dispunere a camerelor este cel puțin interesantă, pentru că oferă un spațiu de mișcare foarte larg a celor care locuiesc în apartament.  

apartament circular

5. Ce înseamnă apartament open-space?

Dacă îți cauți o chirie în Cluj, Iași, Timișoara, Constanța, Sibiu, Brașov sau București și găsești în anunțul imobiliar mențiunea „apartament open-space”, aceasta înseamnă că locuința are una din încăperi fără un perete despărțitor. De cele mai multe ori, proprietarii aleg să renunțe la peretele cu ușă al bucătăriei sau al sufrageriei, pentru a crea ideea de spațiu mai larg. Cu alte cuvinte, bucătăria ajunge să fie comună cu livingul. Acest tip de reorganizare a spațiului din interiorul unui apartament este foarte des întâlnit în cazul locuințelor renovate sau construite după 2005 și ideea a fost împrumutată din design-ul adoptat de vestici, de asemenea foarte populare in amenajarea cu mobilier in stil scandinav. Avantajul acestei recompartimentări îți va oferi mai mult spațiu și este foarte des adoptată în cazul apartamentelor cu o suprafața mică. Dezavantajul ar fi acela că e posibil ca mirosul de mâncare gătită să se extindă în întreaga locuință. 

6. Ce înseamnă apartament confort I (1)?

Dacă în anunțul imobiliar pe care ai pus ochii este menționat faptul că apartamentul este încadrat la confort 1, asta înseamnă că locuința este complet decomandată. Mai exact, nu se poate face trecerea dintr-o cameră în alta decât printr-un hol comun. În cazul unui apartament confort 1, mai poate fi vorba și de suprafața pe care acesta se întinde. Concret, o garsonieră confort 1 va avea peste 30 de metri pătrați, iar un apartament cu 4 camere încadrat la același tip de confort va însuma peste 80 de metri pătrați. 

6.1 Care sunt avantajele unui apartament confort I (1)?

Desigur, atunci când vorbim de avantajele unui apartament încadrat la confort 1, primul aspect care trebuie menționat este acela al suprafeței. Acest tip de locuințe sunt cele mai spațioase și mai bine compartimentate decât toate celelalte. Tot la capitolul avantaje trebuie trecut și faptul că spațiile de depozitare și balconul vor fi mai mari decât în cazul locuințelor confort 2 sau 3. Nu în ultimul rând, gradul de intimitate al celor care stau într-un apartament confort 1 este unul mult mai ridicat.

6.2 Care sunt dezavantajele unui apartament confort I (1)?

Un prim detaliu în ceea ce privește dezavantajele unui apartament confort 1 este acela că prețul de închiriere sau de cumpărare va fi ceva mai piperat decât al celor cu un confort inferior. Fiind vorba de o suprafață mai mare, și cheltuielile cu întreținerea sa vor crește exponențial cu metrii pătrați pe care apartamentul îi numără. De asemenea, întreținerea fizică, altfel spus curățenia, a unui apartament mai mare va fi mai dificil de făcut. 

Deoarece un apartament confort I prezintă numeroase avantaje, dar implică, totodată, și costuri mai ridicate, este util să găsim soluții care să diminueze cheltuielile suplimentare. Pentru a te putea bucura de beneficiile unei astfel de locuințe și pentru a economisi, în același timp, am alcătuit un ghid cu sfaturi pentru reducerea consumului de energie electrică.

7. Ce înseamnă apartament confort II (2)?

Un apartament încadrat la gradul de confort 2 presupune o suprafață utilă mai mică decât a unei locuințe confort 1. Dimensiunile nu depășesc 27 de metri pătrați, în cazul unei garsoniere, sau 57 de metri pătrați, pentru un apartament cu 4 camere. Totuși, aceasta ar putea fi suficient pentru o familie mică sau pentru doi sau trei prieteni care se hotărăsc să împartă o chirie, mai ales că prețul imobilului, în acest caz, este mai mic decât în cazul prezentat mai sus. Principalul dezavantaj al apartamentelor confort 2 este acela că încăperile sunt compartimentate semi-decomandat, adică, așa cum precizam și mai sus, trecerea către unul sau mai multe dormitoare se face prin sufragerie, apoi printr-un hol mai mic decât cel principal, adică cel de la intrare, iar acest lucru e posibil să te incomodeze. 

8. Ce înseamnă apartament confort III (3)?

Atunci când dai peste o ofertă imobiliară care prezintă un apartament încadrat la confort 3, ar trebui să te aștepți să vizionezi o locuință care nu are nici balcon, nici holuri. Trecerea către camere se poate face dintr-una în alta, iar suprafața unui astfel de imobil nu depășește 50 de metri pătrați. Acest tip de apartament ar fi ideal pentru o persoană sau un cuplu, dar puțin mai greu de adaptat pentru o familie sau doi ori trei studenți, pentru că nivelul de intimitate pe care îl oferă este unul foarte limitat. În avantajul acestui tip de apartament sare, însă, prețul lor, care este unul cu mult mai scăzut decât în cazul apartamentelor încadrate la confort 1 sau confort 2.

Dacă ești în căutarea unui apartament și te gândești să te orientezi spre o locuință la ultimul etaj, este bine să știi că acestea au o mulțime de avantaje, însă vin la pachet și cu câteva dezavantaje. Citește cu atenție care sunt toate avantajele si dezavantajele unui apartament situat la ultimul etaj și alege în funcție de preferințele tale și de toate detaliile pe care le-ai pus în balanță.

Acum, că ai aflat ce înseamnă fiecare tip de apartament, știi exact ce ți s-ar potrivi, în funcție de nevoile tale sau cele ale membrilor familiei tale. Alege anunțurile imobiliare care te atrag cel mai mult de pe Storia.ro și bucură-te cât mai curând de o locuință pe care să o numești „acasă”!

Ultima editare: 12 iulie 2022
Back to top button