Proiecte

Acasă, lângă birou. O nouă generație de proiecte imobiliare prinde contur în marile orașe din România

Proximitatea față de casă a devenit un criteriu din ce în ce mai important în ultimii ani în modul în care alegem să ne petrecem timpul liber, să facem cumpărături sau chiar să ne schimbăm locul de muncă. Ritmul urban din ce în ce mai intens, aglomerația și infrastructura care pare să nu țină pasul cu traficul au început să-și pună amprenta și asupra pieței imobiliare, astfel că pe harta investițiilor de real estate din ultimii ani au apărut din ce în ce mai multe proiecte care aduc în același loc toate facilitățile necesare – locuințe, birouri și, de ce nu, chiar magazine, restaurante sau parcuri.

În 2012, la Iași se deschidea primul proiect mixt sau multifuncțional din România, Palas Iași, care aducea în același loc un centru comercial, birouri, restaurante, spații verzi, hotel, săli de evenimente și o stradă de retail. Șase ani mai târziu, astfel de ansambluri au devenit o practică des întâlnită și din ce în ce mai mulți dezvoltatori imobiliari mizează pe investiții mixte, care oferă practic un ecosistem integrat pentru locuitorii unui centru urban, în condițiile în care astăzi, poate mai mult ca niciodată, ”time is money” (timpul înseamnă bani), iar o mai bună calitate a vieții este definită, bineînțeles, și de scurtarea timpului petrecut în trafic.

În București, unul dintre primele proiecte mixte care au început să prindă contur este Timpuri Noi Square, dezvoltat de compania de origine suedeză Vastint pe fosta platformă Timpuri Noi. Ansamblul va include 100.000 de metri pătrați de spații de birouri și spații comerciale, la care se vor adăuga alți 50.000 de metri pătrați de spații rezidențiale. Primele două clădiri de birouri (32.600 de metri pătrați) ale proiectului multifuncțional au fost deja finalizate anul trecut și găzduiesc chiriași precum Zitec, Sephora sau GoPro, iar acum se află în proces de construcție cel de-al treilea imobil de birouri, ce va avea 20.100 de metri pătrați.

Tot pe o veche platformă industrială bucureșteană este planificată și construcția proiectului mixt Fosta Fabrică, realizat de dezvoltatorul imobiliar lituanian Hanner. Astfel, fosta fabrică de bere Grivița, situată în apropierea Pasajului Basarab din Capitală, ar urma să se transforme în următorii ani într-un proiect de birouri ce va avea inclusă și o componentă de rezidențial, păstrând în același timp și amprenta istorică prin recondiționarea a trei clădiri ce fac parte din fosta platformă industrială.

Tot în zona central-vestică a Capitalei, la Politehnica, omul de afaceri Ion Rădulea construiește The Light, un proiect de birouri ce va avea și o componentă de peste 1.000 de locuințe.

Orașele mari din provincie, magnet pentru investiții 

Dincolo însă de București, și orașele mari din țară, care în ultimii ani au accelerat ritmul de dezvoltare economică, au atras investiții în proiecte imobiliare multifuncționale, iar Timișoara este poate unul dintre cele mai elocvente exemple în acest sens. De altfel, județul Timiș, către care au mers o serie de investitori din industrii precum automotive sau IT, avea în luna mai o rată a șomajului de doar 0,9%, față de 4,5% la nivel național, în timp ce salariul mediu net se ridica la 2.886 de lei, față de o medie la națională de 2.700 de lei, potrivit Institutului Național de Statistică. În acest context, omul de afaceri român Iulian Dascălu și grupul Atterbury Europe construiesc la Timișoara proiectul mixt Openville, o investiție de circa 220 de milioane de euro, ce va fi dezvoltată în proximitatea centrului comercial existent Iulius Mall. Prima etapă de dezvoltare a Openville va include, printre altele, peste 100.000 de metri pătrați de birouri (din care 50.000 de metri pătrați sunt deja construiți), o suprafață de retail de 118.000 de metri pătrați, precum și un parc. Tot în orașul de pe Bega, omul de afaceri român Ovidiu Șandor construiește la rândul său un ansamblu mixt de birouri și rezidențial, ISHO, ce cuprinde 50.000 de metri pătrați de spații office, precum și 1.200 de apartamente.

În centrul țării, la Brașov, fosta platformă Tractorul se tranformă treptat într-un proiect mixt, după ce compania Ceetrus (fostul Immochan) a construit un centru comercial – Coresi Shopping Resort -, în proximitatea căruia vrea să ridice până la 3.000 de locuințe. Tot în aceeași zonă, Ceetrus a cumpărat anul trecut un proiect de birouri, pe care l-a integrat în proiectul său mixt din Brașov. În orașul de sub Tâmpa, și dezvoltatorul israelian AFI Europe ridică un proiect multifuncțional ce va include un centru comercial de 45.000 de metri pătrați și birouri de 15.000 de metri pătrați, într-o primă etapă.

Pe de altă parte, strategia unui proiect cu mai multe funcțiuni este adoptată de AFI și în Capitală. Compania a cumpărat recent un teren aflat lângă centrul comercial AFI Cotroceni și complexul de birouri AFI Park din Capitală, iar în prezent se află în proces de identificare a celei mai bune utilizări a acestui teren – birouri, retail sau rezidențial.

Orașele mari din țară, magnet pentru investiții 

Dincolo de astfel de proiecte care înglobează mai multe funcțiuni, pe piața imobiliară au început să apară și altfel de tendințe care arată că proximitatea și reducerea timpului petrecut în trafic reprezintă elemente cu greutate în deciziile noastre de zi cu zi. Astfel, principalii poli de birouri din București – actuali sau viitori – au atras în ultimii ani șantiere de mii și mii de locuințe, iar poate cel mai reprezentantiv exemplu îl reprezintă zona Floreasca-Barbu Văcărescu, unde există peste 400.000 de metri pătrați de spații office. Proiecte rezidențiale precum Aviației Park, Belvedere Residences, Aviației Apartments sau City Point au început să prindă contur în ultimii ani în cel mai important centru de birouri din Capitală, unde lucrează peste 40.000-50.000 de angajați.

Pe de altă parte, și zona de centru-vest a Capitalei, mai exact perimetrul Orhideea-Politehnica, care se transformă treptat în unul dintre cele mai efervescente centre de birouri din oraș, urmează aceeași rețetă, atrăgând în ultimii ani investiții în proiecte office, dar și dezvoltări rezidențiale precum Onix Residence (finalizat) sau Estella Residencias – Hercesa (construcția nu a demarat încă). Pe de altă parte, Bulevardul Expoziției, care la rândul său este considerat un viitor pol de birouri al Bucureștiului, a atras simultan și investitori în spații office, cât și în locuințe.

Ultima editare: 16 iunie 2020

Raluca Alexandra Cozmenco

De mai bine de un an scrie articole pentru unul dintre cele mai mari bloguri de design interior din România. Crede cu tărie că designul și atmosfera locurilor în care trăim și muncim ne influențează starea de spirit și o fascinează felul în care un spațiu își schimbă aerul numai prin repoziționarea unora dintre obiectele de decor deja existente.
Back to top button