Profesioniști

[Fluctuație de personal în imobiliare] Oglan Imobiliare: Este greu să găsim oameni competenți, care să prețuiască mai mult clientul decât comisionul

Știind că multe agenții se confruntă cu problema fluctuației de personal, am vrut să aflăm de la specialiștii în domeniu care sunt cauzele și cum poți motiva un angajat să rămână în companie. Astăzi ne-a răspuns Ionel Oglan, Consilier imobiliar Oglan Imobiliare.

Câți angajați are compania în care lucrați în acest moment și cam câte persoane au părăsit compania în ultimul an?

Echipa Oglan Imobiliare este formată în prezent din 9 persoane, care au vechime în firma noastră, și în ultimul an au părăsit echipa 2 persoane. O persoană s-a înscris la facultate în București, iar cealaltă persoană s-a reîntors în domeniul drag ei, cel medical.

Este fluctuația de personal o problemă în domeniul imobiliar? Cum a evoluat aceasta în ultimii ani?

Nu am putea spune că ne-am confruntat cu această problemă în condițiile în care echipa noastră este formată din oameni cu ani de activitate în Oglan Imobiliare. Nu ne dorim să fim un număr cât mai mare de persoane în firmă, ci ne dorim să punem accent pe calitatea serviciilor. De aceea suntem destul de selectivi chiar de la primul interviu al posibilului angajat/coleg.

Dacă totuși ar fi să amintim o problemă, am putea spune că este destul de greu să găsim oameni competenți. Și când spunem asta nu ne referim la experiență în vânzări sau marketing, ci la greutatea de a găsi persoane care să prețuiască mai mult clientul decât comisionul, persoane integre și bine organizate, persoane care să înțeleagă că este foarte important să investească în ele, persoane care să aibă răbdare să „construiască’’ sănătos pe termen lung.

Care sunt motivele pentru care pleacă un agent imobiliar dintr-o companie în alta?

Aici am putea să spunem direct că motivul este legat de numărul slab de tranzacții efectuat. Dar am greși pentru că, înainte de a oferi acest răspuns, trebuie să analizăm activitatea agentului care pleacă. Agentul a avut un program de activitate bine organizat după care să își desfășoare activitatea? A primit suficiente traininguri și materiale de dezvoltare în domeniul vânzărilor pentru a se dezvolta? Suportul venit din partea echipei a fost suficient de puternic? Am putea spune că motivele care duc la plecarea unui agent imobiliar din firmă sunt de fapt un cumul de factori în care este implicat atât agentul, cât și echipa.

Cum încercați să vă motivați angajații astfel încât să rămână în cadrul companiei?

Probabil că pentru o remunerație lunară prea mică, fiecare agent imobiliar ar pleca, de aceea avem grijă ca acest lucru să nu se întâmple. Dar banii nu înseamnă totul, nu-i așa? La fel credem și noi, așa ca în echipa Oglan Imobiliare punem foarte mult accent pe mediul de lucru în care se desfășoară activitatea. Acest lucru înseamnă că avem câteva reguli și principii sănătoase care să-l motiveze pe agent să vina fără stres în fiecare dimineață la birou și să rămână în echipa noastră.

Câteva exemple:

– colegii sunt descurajați să se vorbească de rău

– nu există șef în firmă, toți suntem colegi

– program de luni până vineri – weekendul obligatoriu liber, nu se răspunde nici măcar la telefon

– când cineva greșește, căutăm împreună soluții pentru a rezolva problema

– dacă ai o zi mai proastă, ești încurajat să stai acasă

– dacă nu știi să glumesti și să râzi, ai greșit compania

– nu ți se va cere să minți sau înșeli clienții. Condamnăm această practică și ne detașăm de ea.

Ultima editare: 16 iunie 2020
Back to top button