Profesioniști

[Piaţa imobiliară – 2017 vs. 2018] Domina Imobiliare: Ne putem aștepta la o stabilizare a prețurilor

Pentru a înțelege mai bine cum a evoluat piața imobiliară și la nivel local, am discutat cu Ruben Drăghici (General Manager, Domina Imobiliare) despre schimbările din 2017 și previziunile pentru 2018.
Din ce fel de proprietăți este constituit portofoliul dvs.?

Portofoliul agenției Domina Imobiliare este constituit din case, apartamente, garsoniere, terenuri, spații comerciale și spații industriale.

Echipa noastră de consultanți imobiliari se străduiește zi de zi să vină în întâmpinarea provocărilor pe care le au clienții noștri în ceea ce privește domeniul imobiliar, indiferent că vor să vândă, să închirieze sau să cumpere o proprietate din Târgu Jiu sau din localitățile învecinate.

Astfel, pe parcursul anului 2017 am reușit să intermediem cu succes aproximativ 120 de tranzacții imobiliare, detașându-ne astfel, la nivel local, ca, cea mai importantă agenție imobiliară din Târgu Jiu, o agenție la care oamenii apelează cu încredere datorită deschiderii și profesionalismului cu care tratăm fiecare persoană care ne contactează.

Care sunt cele mai căutate tipuri de locuințe? 

Am remarcat în rândul clienților noștri un interes crescut pentru achiziționarea apartamentelor cu 2 camere și a garsonierelor confort 1. Avem și multe cereri de achiziție de spații comerciale.

De regulă, clienții care cumpără spații comerciale sunt investitori, interesați să închirieze ulterior aceste spații altor persoane juridice, cu scopul de a genera venituri din închiriere.

Ce schimbări au avut loc pe piața imobiliară anul trecut?

Din cauza creșterii ROBOR, care a condus la rate mai mari ale dobânzilor, vânzările din piața imobiliară ar putea scădea ușor.

Cum ați resimțit creșterea ROBOR-ului din următoarele luni?

Creșterea ROBOR a afectat negativ potențialii cumpărători, scăzând interesul lor în achiziția unui imobil. Așa cum era de așteptat, creșterea acestui indicator a condus la mărirea dobânzilor la creditele imobiliare oferite de către banci, ceea ce presupune plata unor rate mai mari de către noii proprietari pentru locuințele achiziționate. Drept urmare, o parte dintre persoanele dornice să achiziționeze un apartament sau o garsonieră nu s-au simțit capabili, financiar vorbind, să facă față unor rate lunare mai mari decât cele prevăzute inițial și și-au amânat decizia de achiziție.

La ce evoluție de pret ne putem aștepta în anul 2018? 

Anul 2018 nu va aduce schimbări majore în domeniul imobiliar, în sensul că nu vor exista fluctuații mari în piață în ceea ce privește prețul locuințelor și al terenurilor tranzacționate. Din observațiile noastre, în acest an, ne putem aștepta la o stabilizare a prețurilor.

Care sunt tendințele pentru 2018? Ce vor căuta cumpărătorii de case?

Clienții din domeniul imobiliar, comparativ cu alte domenii de activitate sunt clienți care se documentează foarte bine înainte de a lua o decizie. Și este un lucru absolut normal dacă stam să ne gândim că, pentru majoritatea persoanelor, achiziția unui imobil reprezintă o investiție pe termen lung. De aceea, o persoană interesată să achiziționeze un imobil se consultă cu agentul imobiliar la care apelează pentru a găsi proprietatea dorită, dar face și munca de documentare pe cont propriu, pentru a fi cât mai sigur că alegerea pe care o face este de departe cea mai bună pe care ar putea să o facă.

Tendințele anului 2018 rămân aceleași deoarece, dincolo de o anumită arhitectură mai modernă sau un design mai sofisticat al încăperilor locuinței, pentru potențialii cumpărători rămân în continuare importante prețul, zona și facilitățile pe care le poate oferi respectivul imobil.

Prețul este important pentru că, dincolo de un anumit prag, clientul nu își poate permite respectiva casă, indiferent de cât de mult și-ar dori-o și atunci este logic și firesc să se reorienteze către un imobil care se încadrează în bugetul său.

Zona este iarăși extrem de importantă deoarece atunci când aleg o locuință, cei mai mulți își doresc ca ea să fie cât mai aproape de locul de muncă pentru a micșora timpul petrecut în trafic în drum spre servici și înapoi și, bineînțeles, tinerele cupluri care au în perspectivă întemeierea pe viitor a unei familii iau în calcul să aibă o grădiniță, o școală și un parc, cât mai aproape de locuință.

Și în al treilea rând, însă la fel de importante, rămân facilitățile pe care imobilul le poate oferi. O locuință cu finisaje de calitate, izolată termic, care vine la pachet cu loc de parcare, cu interfon la intrare în bloc pentru a nu permite accesul necunoscuților, va fi mult mai tentantă pentru viitorul proprietar, iar el va fi mult mai dispus să negocieze sau să lase la preț în favoarea vânzătorului pentru a se bucura de aceste facilități în comparație cu cazul în care imobilul vizat nu are aceste facilități.

 

Domina Imobiliare este una din cele mai mari agenții imobiliare din județul Gorj, fiind pe piață de 10 ani și colaborând până acum cu peste 2000 de clienți. Au o echipă mare de consultanți imobiliari și o prezență foarte bună atât online (peste 12.000 vizite pe site lunar, anunțurile sunt publicate și pe OLX, și pe Storia), cât și offline. 

www.domina.ro

Ultima editare: 16 iunie 2020
Back to top button