Design Interior

Liana Popa: Schimbă rapid înfățișarea unei camere cu ajutorul plantelor

Plantele ne doar că dau o notă proaspătă și modernă unei încăperi, oferindu-ne un decor viu, ci și ajută la purificarea aerului. Cei de la NASA chiar au făcut un studiu care dovedește acest lucru. În articolul de astăzi vom povesti despre plante, vom da câteva exemple de cum pot ajuta ele la decorarea unui spațiu, despre recipiente și vase potrivite și locuri mai puțin obișnuite unde le putem așeza. 

Plante ce ajută la povestea camerei

Indiferent că este vorba de un fir sau de mai mulți arbuști, plantele pot întregi decorul unei camere. Fie că este vorba de o pată de culoare, de completarea unui ansamblu sau de împărțirea unui spațiu – plantele pot fi un ucenic harnic ce ne ajută cu sârg în misiunea noastră de decorare a spațiului.

Plante cu mai multe roluri

 

Plante aromate, arbuști fructiferi sau chiar mici ghivece cu legume – sunt doar câteva dintre plantele ce nu doar au un rol de decor, ci și unul practic. Pot fi ținute în bucătărie, pe balcon și în grădină sau, de ce nu, am putea pune un mic lămâi în dormitor sau în camera de zi. Ba chiar poți decora, cu ajutorul unui astfel de pom, un mic birou, un hol sau o baie.

Plante aromate

 

 

Un accent de culoare

Chiar și un ghiveci, un mic arbust sau o singură ferigă pot schimba aspectul unei încăperi. Pune-le pe o masă sau o noptieră, lasă-le să se lăfăie pe un perete care are nevoie de ceva culoare sau oferă-i camerei și ceva note înalte prin aducerea unui arbust sau cactus înalt în încăpere.

 

Verde peste verde

Un perete acoperit cu mușchi, o miniseră, o abundență de ghivece ce construiesc un separeu – sunt doar câteva sugestii pentru a avea mai mult decât un colț verde la tine acasă. Și apoi, ca orice decor, și cel din plante poate fi modificat: arbuștii pot fi tunși dezvăluind diverse forme, pot fi aduse sau retrase plante din ansamblu, ba chiar unele dintre ele pot fi mutate în altă încăpere. Trebuie doar să ții cont ca locul unde le așezi să le priiască și să se înțeleagă cu noile vecine de ghiveci sau de raft.

În ce le ținem?

În ghivece de ceramică, în mici borcane de sticlă, în vase de porțelan, în foste cutii de conservă, în coșuri de răchită sau chiar în eprubete sau în alte vase medicinale. Pentru a alege recipientul potrivit ar fi bine să ții cont nu doar de felul plantei, ci și de tipul de decor al camerei în care va sta.

 

Unde le punem?

Oriunde. Agățate de tavan, pe rafturile bibliotecii, în baie sau bucatarie, pe balcon, pe măsuța de cafea sau chiar în sertare.

Puțin lucru manual

Poți personaliza aceste idei în funcție de spațiul și de nevoile tale. Poți vopsi ghivecele în culorile dorite sau poți improviza recipiente pentru flori din găleți de plastic sau lădițe de lemn. Apoi le poți picta, înveli cu hârtie colorată sau chiar introduce în saci sau pungi de cadouri ce vor ține loc de ghivece. Poți presa frunze sau flori și realiza din ele mici tablouri sau poți agăța ghivece cu diferite flori pe un perete colorat, pentru a crea un fel de tapet viu.

Indiferent ce fel de plante alegi să ai în apartament, că sunt 2 sau 20, nu uita că reprezintă un decor viu ce va avea permanent nevoie de grija ta. Unele plante iubesc soarele, altele umezeala, unele au nevoie doar de un strop de apă, altele trebuie udate în permanență. Gândește-te bine atunci când alegi o astfel de piesă de decor pentru casa ta deoarece, la urma urmelor, nu e doar un obiect decorativ, ci și unul viu.

Acest text face parte dintr-o serie de patru articole semnate de Liana Popa, în calitate de autorul lunii pe blogul Storia.ro.  Liana este absolventă de Istoria Artelor, a fost copywriter în mai multe agenții de publicitate, iar acum scrie pe avetisiperoz.ro și deține o mică agenție de creație, Elanul Galben. În fiecare săptămână, ea îți va prezenta un nou set de sfaturi utile care să te ajute să-ți amenajezi locuința de sărbători.

Poți să citești primele articole aici:

7 lucruri care te ajută să-ți gătești casa de sărbătoare atunci când nu ai loc de brad

Pregătește-ți casa pentru musafiri

Ultima editare: 16 iunie 2020

Cristina Pop

Pasionată de cifre și scris în aceeași măsură, Cristina a reușit să își construiască o viață care o face fericită. Îi place să petreacă timp de calitate alături de oameni care o inspiră. E de părere că nu doar cei care ne înconjoară ne fac viața mai bună, ci și spațiile amenajate creativ, așa că pasiunea pentru design interior a venit firesc și o explorează și prin scris.
Back to top button