Utilități

Cum să plătești mai puțin la facturile din sezonul rece

Toamna s-a instalat și parcă a uitat să facă o trecere ușoară între caniculă și frig. Temperaturile prea joase și-au intrat repede în rol și au făcut ca centralele să fie pornite mai devreme decât în alți ani. Asta înseamnă că, în scurt timp, facturile pentru agent termic vor fi mult mai mari decât am plătit în ultima perioadă, ceea ce ar putea să-ți dea peste cap bugetul pentru cheltuielile lunare. Trebuie să păcălești cumva frigul, ca să nu te sperie listele de întreținere, așa că ține cont de sfaturile de mai jos, dacă vrei să direcționezi o sumă considerabilă către alte activități, în loc să o dai pe facturi.

Verifică geamurile

 

Dacă locuiești într-un apartament închiriat, va trebui să ceri o mână de ajutor proprietarului și să izolați bine ferestrele, dacă acestea au o problemă la închidere sau lasă curentul să treacă prin anumite locuri. Temperatura unei camere poate scădea foarte mult dacă pe la rame aerul rece de afară pătrunde nestingherit. Poți repara un geam cu probleme cu ajutorul unor materiale de construcții, iar dacă problema vine din cauza faptului că, deși sunt duble, nu izolează cum trebuie, poți pune între ele o pătură, urmând ca în primăvară să le schimbi cu altele noi.

Totodată, optează pentru jaluzele în locul draperiilor, pentru că acestea din urmă nu lasă căldura să circule. Dacă, totuși, nu vrei să renunți la ele, asigură-te că în timpul zilei le tragi complet, pentru a lăsa lumina și căldura naturală să intre în casă, iar seara le tragi numai după ce le-ai așezat deasupra caloriferelor, pentru a permite agentului termic să ajungă în toată camera. 

 

Reglează umiditatea 

 

Pentru senzația pe care o ai nu e importantă doar temperatura, ci și nivelul de umiditate, care împreună formează senzația totală. De aceea, în timpul verii, deși afară nu sunt multe grade, organismul uman resimte totul mai puternic, pentru că umiditatea este mai mare. Așadar, ia un umidificator și poziționează-l în apropierea caloriferului. Acest lucru nu va fi benefic doar pentru a amplifica căldura din cameră, ci va fi ideal și pentru tenul tău, care se va deshidrata mai puțin, dar și pentru sistemul respirator, care nu se va usca pe timpul nopții, ca până acum. 

 

Pune covoare

 

Deși din ce în ce mai multe persoane renunță la ideea de a avea covoare pe jos, din dorința de a avea mai puțin de muncă atunci când fac curățenie, ele sunt un ajutor de nădejde pe timpul sezonului rece. În afară de faptul că ele vor absorbi zgomotele care ar putea să îi deranjeze pe vecini, vei observa că în casă va fi mult mai cald. Nu vei mai păși direct pe gresia sau parchetul rece, ci vei călca confortabil pe o țesătură moale. Dă fuga până la magazin și alege-ți un model care se potrivește cu designul interiorului casei tale.

 

Poți economisi mulți bani, dacă aplici sugestiile de mai sus. Toamna și iarna nu înseamnă neapărat facturi scăpate de sub control, dacă te preocupi să le pui în practică.

Ultima editare: 16 iunie 2020

Cristina Pop

Pasionată de cifre și scris în aceeași măsură, Cristina a reușit să își construiască o viață care o face fericită. Îi place să petreacă timp de calitate alături de oameni care o inspiră. E de părere că nu doar cei care ne înconjoară ne fac viața mai bună, ci și spațiile amenajate creativ, așa că pasiunea pentru design interior a venit firesc și o explorează și prin scris.
Back to top button