Ghid imobiliar

Cum să nu cheltuiești o avere pentru căldura din apartament

Sezonul rece și-a intrat în drepturi și trecerea de la temperaturile mari ale verii la cele cu care am început să ne împăcăm în ultima perioadă a fost destul de bruscă. Cei mai norocoși au dat deja drumul la centrală. Dacă, însă, în apartamentul tău este prea frig, pentru că ești racordat la rețeaua publică de termoficare, e bine să știi cum poți stabili o temperatură optimă în locuință și care este gradul de căldură la care corpul tău s-ar simți cel mai bine, în funcție de camera despre care e vorba. Citește mai jos câteva trucuri prin care te poți bucura de o senzație plăcută în apartament, fără să te sperie facturile pentru agentul termic, indiferent de metoda pe care o folosești pentru a-ți încălzi locuința.

Montează un termostat

 

E foarte important să ai un termostat în apartament, care te va ajuta să economisești foarte mult la factura de gaze, dacă ai centrală. Vei putea seta temperatura pe care o dorești și acesta va comanda centralei să se oprească, în momentul în care a atins valoarea aleasă de tine. Astfel, gazul consumat va fi mult mai puțin decât în cazul în care centrala ar produce energie termică fără oprire. Un termostat costă aproximativ o sută de lei și poate fi montat cu ușurință.

Dacă primești căldură de la rețeaua publică de termoficare, e bine să nu lași caloriferele la maximum, mai ales dacă ai și repartitoare. Un nivel mediu al acestora te va scuti de plăți inutile și îți va oferi o temperatură optimă în încăperi.

 

Nu seta o temperatură prea mare pentru apa caldă

 

Chiar dacă ești tentat să faci dușuri fierbinți mai des în sezonul rece, e important să nu depășești anumite limite, pentru că pielea ta va avea de suferit. Diferențele mari de temperatură pe care le va simți îți pot provoca uscarea rapidă sau chiar efectul de piele crăpată. Ideală este temperatura de 48 de grade pentru apa cu care faci duș, așa că încearcă să nu o depășești prea mult.

 

Care e temperatura ideală pentru fiecare cameră în parte

 

Probabil te-ai trezit cel puțin o dată cu o senzație de oboseală parcă mai mare decât atunci când te-ai culcat, deși ai dormit cele opt ore recomandate. E posibil să fie vorba despre temperatura din cameră, pe care ai avut-o prea scăzută sau prea ridicată. În dormitor, 19 grade Celsius sunt suficiente pentru un somn odihnitor. Nu depăși această temperatură, dacă vrei să dormi adânc pe timpul nopții. În sufragerie e ideal să păstrezi până la 22 de grade, în vreme ce în baie nu trebuie să treci de 24 de grade, pentru o senzație plăcută. 

 

Mici trucuri pentru a-ți păstra locuința caldă

 

Nu acoperi niciodată caloriferele cu draperii sau perdele groase, pentru că toată căldura nu va putea să depășească această barieră și vei arunca banii pe ferestră, la propriu. În timpul zilei, trage draperiile de tot și lasă soarele să încălzească natural toată casa. Nu aerisi mai mult de câteva minute camerele și caută să faci asta în jurul prânzului, când afară e mai cald. 

Ultima editare: 16 iunie 2020
Back to top button