Cât te costă să fii proprietar. Taxele notariale: care sunt ele și ce valoare au

Achiziția unei case este un pas foarte important în viața ta și uneori ți se poate părea că întregul proces este lung și plin de obstacole. Nu tot timpul este așa. Ca să îți arătăm că poți pune anumite detalii la punct într-un mod simplu, am stat de vorbă cu Societatea Notarială Justus de la care am aflat ce acte trebuie să pregătească orice persoană interesată să achiziționeze o casă și care sunt taxele notariale pe care trebuie să le achităm.

Care sunt etapele procesului de cumpărare a unei locuințe și implicit, a colaborării cu un notar?
Primul pas ar fi identificarea imobilului dorit pentru achiziționare. După identificarea imobilului sunt mai multe variante în funcție de tipul finanțării. Dacă se achiziționează integral cu surse proprii se face programare la notar, împreună cu vânzătorul pentru a depune actele în vederea stabilirii semnării contractului de vânzare.

Dacă se achiziționează cu credit, în cele mai multe situații, se merge la notar în vederea stabilirii semănarii unui antecontract de vânzare. După ce se verifică actele de proprietate, se programează semnarea antecontractului. Având în vedere termenul, dacă se dorește obținerea unui credit bancar, ar trebui acordat un termen minim de 30 de zile pentru semnarea contractului de vânzare. Termenul de perfectare, ales de părți, este un termen maxim astfel încât din momentul aprobării creditului se poate semna contractul de vânzare în orice moment. După aprobarea creditului, părțile vor informa notarul public în vederea demarării formalităților necesare vânzării și programării acesteia.

Care sunt actele pe care le solicită notarul la cumpărarea unei locuințe?
În primul rând, trebuie prezentate actele de proprietate ale vânzătorului, care atestă proprietatea acestuia asupra imobilului care urmează a fi vândut. Actele de proprietate variază de la caz la caz, de la contractul de vânzare, donație, schimb, certificat de moștenitor, titlu de proprietate, hotărâre judecătorească, act de adjudecare etc.

Pe lângă actele de proprietate ale imobilului, o să fie nevoie de dosarul cadastral și încheierea de intabulare a acestuia, adeverința de la asociația de proprietari a imobilului semnată de președinte și administrator, prin care se atestă achitarea cotelor aferente întreținerii, ultimele facturi pentru utilități și chitanțele aferente, certificatul de performanță energetică a clădirii sau al apartamentului, certificatul fiscal emis de Direcția Taxe și Impozite Locale, emis pentru fiecare vânzător în parte.

Care sunt toate taxele notariale care trebuie plătite și ce valori au?
În primul rând cumpărătorii vor achita taxa de intabulare către Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară din raza imobilullui vândut. Această taxă diferă în funcție de cumpărător, dacă este persoană fizică se aplică 0,15% din prețul vânzării (dar nu mai puțin de 60 lei pentru fiecare număr cadastral) sau 0,5% dacă este persoană juridică (dar nu mai puțin de 60 lei pentru fiecare număr cadastral).

Onorariul notarial este reglementat prin Ordinul Ministrului Justiției nr. 46/C din 6 ianuarie 2011, publicat în Monitorul Oficial nr. 133 din 22 Februarie 2011, și conține o parte fixă plus una procentuală în funcție de prețul vânzării. Sumele diferă în funcție de prețul vânzării existând mai multe praguri și procente. Spre exemplu: la 50.000 euro este o sumă fixă de 970 lei + 0,9% pentru suma care depășește 60.001 lei, la 100.000 euro o sumă fixă de 3.130 lei + 0,65% pentru suma care depășește 300.001 lei (se va utiliza cursul BNR din ziua semnării).

Dacă prețul vânzării depășește 450.000 lei și vânzătorul este persoană fizică, suma ce depășește 450.000 lei va fi impozitată de Statul Roman cu 3%. Impozitul se află în sarcina vânzătorului și va fi achitat anterior sau cel târziu în momentul semnării contractului de vânzare.

Impozitul datorat de vânzător va fi calculat la prețul declarat de părți, ca fiind prețul real al vânzării.
Taxa de intabulare și onorariul notarial sunt calculate la prețul declarat de părți ca fiind prețul real al vânzării, cu excepția cazului în care prețul de vânzare este mai mic decât valoarea Grilei Notariale publicată pe anul în curs, atunci taxele de intabulare și onorariul fiind calculate la valoarea de expertiză conform Ghidului. Acest raționament este folosit deoarece în practică sunt situații în care o proprietate valoroasă este subevaluată voit de către părți pentru a declara un preț mai mic decât cel real.

În situația în care cumpărătorul beneficiază de credit ipotecar pentru achiziția locuinței, taxele pentru ipotecă diferă, la fel ca la vânzare, în funcție de suma creditului.

Astfel, taxa de intabulare a ipotecii constă într-o sumă fixă de 100 lei pentru fiecare număr cadastral plus 0,1% din credit, iar onorariul notarial constă dintr-o sumă fixă plus una procentuală. Spre exemplu, la 40.000 euro avem 575 lei plus 0,32% din ce depășește 100.000 lei iar la 100.000 euro avem 895 lei plus 0,13% din ce depășește 200.000 lei.

La onorariul notarial se va aplica TVA în cota legală, dacă Biroul Notarial este plătitor de TVA. Taxele de intabulare sunt scutite de plata TVA, aceasta fiind o taxă a statului.

Care sunt cele mai des întâlnite probleme, care pot apărea în procesul de achiziție al unui apartament?
Cel mai des întalnite sunt problemele care vizează documentația cadastrală a imobilului vândut ca urmare a neconcordanței dintre planurile cadastrale și realitatea din teren. În speță sunt vânzătorii care au spart ziduri, au modificat camere, balcoane, cămări, modificări care nu au fost actualizate prin dosarul cadastral.

Cât de repede se poate încheia un contract de vânzare-cumpărare din perspectiva obținerii tuturor documentelor necesare și de ce depinde acesta?
Din momentul în care cumpărătorul are toate actele în regulă, se poate programa o vânzare într-o zi lucrătoare. Termenul minim de emitere a extrasului de autentificare este de 1 zi lucrătoare și costă 200 lei pentru fiecare număr cadastral sau 2 zile lucrătoare și costă 40 lei pentru fiecare număr cadastral.

Dacă ai nevoie de un serviciu de notariat, consultă lista completă a notarilor autorizați din București și Ilfov, unde găsești toate datele de contact ale acestora, în funcție de zona care te interesează, sau apelează la rețeaua de notari recomandați de Storia.ro și vei beneficia de tariful minim legal pentru serviciile notariale aferente încheierii tranzacţiei. Dacă vrei să-ți faci o idee și mai clară despre taxe, completează câmpurile din calculatorul nostru.

Adresa ta de email nu va fi publicată pe site. Câmpurile marcate cu steluță* trebuie completate.

*