Design Interior

Cum sa te bucuri de o locuinta de mici dimensiuni

Atunci cand locuiesti intr-o garsoniera sau un apartament de mici dimensiuni trebuie sa regandesti fiecare colt din casa, pentru a nu resimti lipsa spatiului. Micile detalii de care trebuie sa tii cont atunci atunci cand vrei sa decorezi o locuinta mica te vor ajuta sa profiti de fiecare metru patrat din casa, asa ca citeste-le cu atentie si pune-le in practica. 

Foloseste o paleta de culori deschisa

Dupa cum probabil stii, culorile deschise dau impresia de spatiu mai larg, asa ca obisnuieste-te cu ele. Asta nu inseamna ca trebuie sa te axezi numai pe alb – gamele de culori pastel din care poti alege sunt nenumarate. De exemplu, poti alege pentru pereti o nuanta de crem sau galben lamai, pe care sa o asortezi cu un verde deschis sau bleu, regasita in culoarea canapelei sau a covorului. Stilul scandinav este unul potrivit pentru un spatiu ingust, asa ca inspira-te din el. 

 

Delimiteaza spatiile, in functie de destinatia lor

Daca locuiesti intr-o garsoniera, poti pune un paravan intre zona patului si restul incaperii, ca sa creezi iluzia unei a doua camere. Daca alegi un separator prin care se poate vedea, nu vei simti ca esti in alta camera, ci doar vei crea un spatiu mai intim. Daca optezi pentru unul opac, ai grija sa fie tot in culori deschise, si sa folosesti iluzia unui cadru mai larg in favoarea ta. 

In cazul unei locuinte mici, vei fi nevoit sa lipesti spatarul canapelei de unul dintre pereti, ca sa ramana suficient loc in centrul camerei. Fii atent, insa, la dimensiunile acesteia. Cu cat mai masiva, cu atat va da impresia ca ocupa mai mult loc, cand, de fapt, tot atatea persoane vor putea lua loc pe ea. 

 

Cumpara mobilier cu dubla destinatie

Atunci cand ai la dispozitie putin spatiu, fiecare centimetru conteaza, asa ca de ce sa nu te bucuri de o piesa de mobilier pe care o poti folosi la cel putin doua activitati? De exemplu, in loc de un pat, poti folosi pentru somn, pentru citit sau pentru o seara de filme o canapea extensibila. Noaptea iti va fi pat, iar ziua divan. Nu-ti face griji, canapelele de pe piata nu mai sunt ca odinioara, incomode pentru dormit. Producatorii de mobilier acorda astazi o atentie deosebita confortului! Daca, totusi, vrei sa fii sigur ca nu te vei ridica cu dureri de spate dupa o noapte dormita pe canapea, poti folosi un topper din spuma cu memorie, pe care a doua zi il poti strange si ascunde in zona de depozitare a canapelei. 

 

La fel si cu masa pe care mananci. In timpul zilei iti poti depozita pe ea cartile, laptopul sau diverse obiecte decorative, iar atunci cand vrei sa iei cina le asezi pur si simplu in alta parte. 

 

Opteaza pentru mobilierul pe verticala

E cea mai inteligenta varianta, atunci cand spatiul nu este in avantajul tau. Rafturile si dulapurile nu trebuie neaparat sa aiba contact cu solul ca sa fie utile. Iti poti tine vesela deasupra, in rafturi suspendate. Dulapurile inalte si inguste sunt perfecte pentru o locuinta mica.

 

Acelasi lucru il poti face si cu televizorul, pe care il poti pune direct pe perete, cu ajutorul unui suport special. In acest fel, nu va mai ocupa spatiu din mobilier si il vei putea pozitiona la o distanta si la o inaltime ideale pentru ochii tai. 

Pastreaza ordinea

Daca ai putin loc la dispozitie, va trebui sa pastrezi ordinea mai atent. Intr-un spatiu ingust, hainele uitate pe spatarul unui scaun sau trusa de machiaj imprastiata vor fi mult mai vizibile, decat in cazul unui apartament spatios. Va trebui sa ai grija de lucrurile tale si sa le pastrezi organizate, astfel incat sa lasi camera cat mai aerisita.

Pana la urma, sa locuiesti intr-un apartament micut nu e chiar un dezavantaj. Priveste partea buna a lucrurilor! Vei reusi sa faci curat mult mai repede, vei plati mai putin pentru intretinerea lui si nu vei avea nevoie de multe piese de mobilier, ceea ce inseamna o economie pe toate planurile. Bucura-te de caminul tau primitor!

Ultima editare: 16 iunie 2020

Cristina Pop

Pasionată de cifre și scris în aceeași măsură, Cristina a reușit să își construiască o viață care o face fericită. Îi place să petreacă timp de calitate alături de oameni care o inspiră. E de părere că nu doar cei care ne înconjoară ne fac viața mai bună, ci și spațiile amenajate creativ, așa că pasiunea pentru design interior a venit firesc și o explorează și prin scris.
Back to top button