Chiriaș

La ce trebuie sa fii atent atunci cand iti inchiriezi o locuinta

Cand cauti sa te muti intr-o garsoniera sau intr-un apartament, trebuie sa iei in calcul mult mai multe aspecte, in afara de cel al zonei si al pretului locuintei. Daca nu esti atent inainte sa semnezi contractul cu proprietarul, e posibil sa regreti pasul facut. E bine sa fii informat in ceea ce priveste cateva detalii importante.

Cat va costa intretinerea?
In afara de chiria propriu-zisa, va trebui sa platesti, lunar, intretinerea locuintei, care inseamna facturile de apa, gaze, agent termic, dar si cheltuielile comune, cum ar fi liftul, ridicarea deseurilor menajere, lumina si caldura in bloc, dar si salariile angajatilor, care pot fi presedintele, contabilul, administratorul sau cenzorul de asociatie si femeia de serviciu. Unele blocuri au incluse in suma finala si fondul de reparatii al blocului. Intereseaza-te de la alti vecini sau chiar din lista afisata la parter care este suma pe care cei care locuiesc in imobil o platesc atat vara, cat si iarna. Vei fi ferit, astfel, de surprize neplacute pe viitor.

Locurile de parcare
Daca ai masina, asigura-te ca nu vei fi nevoit sa parchezi in cartierul vecin. Daca apartamentul este pozitionat intr-o zona aglomerata (poti vedea in articolul “Top 10 orașe din România cu cea mai scazută calitate a aerului” care sunt zonele aglomerate), este foarte posibil sa nu mai gasesti sa inchiriezi de la primarie un loc de parcare si sa fii nevoit s-o lasi pe trotuar, unde poti lua amenda sau te poti certa cu vecinii.

Programul mijloacelor de transport din zona
E foarte important sa te interesezi dinainte sa te muti intr-o zona daca este bine pusa la punct in ceea ce priveste transportul in comun, in cazul in care nu ai masina. De obicei, din cartierele nou construite pleaca, la inceput, cel mult o singura linie de transport, iar traficul si programul lor s-ar putea sa fie in opozitie cu nevoia ta de deplasare.

Vecinatatea magazinelor
Daca te muti intr-un loc nou si nu ai masina, trebuie sa te interesezi care sunt cele mai apropiate magazine. Altfel, s-ar putea sa ti se para o corvoada sa iesi de la cumparaturi cu bratele pline si sa fii nevoit sa mergi pe jos prea mult sau sa astepti autobuzul incarcat de sacose.

Cum sunt vecinii?
Daca vei afla dinainte sa te muti cu cine vei avea de-a face deasupra si sub apartamentul pe care vrei sa il inchiriezi, vei fi scutit de eventualele neplaceri. Daca vecinii sunt zgomotosi sau sunt adeptii petrecerilor in mijlocul saptamanii, in timp ce tu te trezesti la prima ora, cel mai probabil va trebui sa mai cauti.

Proprietarul accepta animale de companie?
Daca esti iubitor de animale, e bine sa stabilesti din start daca viitorul proprietar al apartamentului unde vrei sa te muti este de acord sau nu cu prietenii tai cu patru picioare. In felul acesta, stii daca locul tau e acolo sau nu si eviti eventualele discutii in contradictoriu care pot aparea ulterior, din aceasta cauza.

Ultima editare: 16 iunie 2020

Cristina Pop

Pasionată de cifre și scris în aceeași măsură, Cristina a reușit să își construiască o viață care o face fericită. Îi place să petreacă timp de calitate alături de oameni care o inspiră. E de părere că nu doar cei care ne înconjoară ne fac viața mai bună, ci și spațiile amenajate creativ, așa că pasiunea pentru design interior a venit firesc și o explorează și prin scris.
Back to top button